Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 106,2 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία για την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του rescEU.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η ιατρική έκτακτη στήριξη πληθυσμών που πλήττονται από μείζονες φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα δημιουργηθούν τρεις ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης τύπου 2 (EMT2), οι οποίες θα παρέχουν χειρουργικές και διαγνωστικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, 17 ειδικευμένες ομάδες περίθαλψης θα προσφέρουν υπηρεσίες εντατικής θεραπείας, θεραπείας εγκαυμάτων, μεταφοράς ασθενών, προηγμένης διάγνωσης, υποστήριξης μητέρας και παιδιού, αποκατάστασης, υποστήριξης ψυχικής υγείας, ορθοπεδικών θεραπειών, εργαστηρίων, παροχής οξυγόνου και τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης.
Αυτές οι ικανότητες του rescEU θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από το 2024, καθιστώντας δυνατή την ανταπόκριση σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων καταστροφών.
Οι ομάδες θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να υποστηρίζουν τις υπάρχουσες εθνικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης όταν αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή η νέα δομή θα συμπληρώσει τις 15 ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη στην Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Η ανάπτυξη αυτού του rescEU EMT ευθυγραμμίζεται με την Πρωτοβουλία EMT του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία στοχεύει στη μείωση των απωλειών ζωής και στην πρόληψη της μακροχρόνιας αναπηρίας που προκαλείται από καταστροφές, κρούσματα και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το αποθεματικό rescEU χρηματοδοτείται 100% από την ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τον έλεγχο των εργασιών τους σε στενή συνεργασία με τη χώρα που φιλοξενεί το αποθεματικό.