Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιών στις ICT (Information and Communications Technology) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Απριλίου, υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης ευκαιριών τεχνολογικής σταδιοδρομίας για κορίτσια και νέες γυναίκες στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα στον κόσμο.
Με φετινό θέμα «Ψηφιακές δεξιότητες για τη ζωή» αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί πόσο σημαντικές είναι οι ψηφιακές δεξιότητες για τα κορίτσια να ευδοκιμήσουν στις σταδιοδρομίες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) και να γίνουν τόσο μορφωμένοι χρήστες ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών) όσο και δημιουργοί στον ψηφιακό κόσμο.
Το 2021, το 54% όλων των ατόμων και το 52% όλων των γυναικών στην ΕΕ είχαν βασικές ή πάνω από τις βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο μεταξύ των κοριτσιών (16-19 ετών) με 70%.
Οι συνολικές ψηφιακές δεξιότητες αναφέρονται σε πέντε τομείς: δεξιότητες παιδείας πληροφοριών και δεδομένων, δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, δεξιότητες δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, δεξιότητες ασφάλειας και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
A girl's place is in the digital world 🌐
👩💻👩💼 Digital skills are essential for girls to thrive in #STEM & #ICT careers.
70% of EU girls (16-19 years old), have basic or above basic #DigitalSkills.
The highest shares 📈 were registered in:
🇲🇹 96%
🇭🇷 93%
🇫🇮 93%
🇨🇿 89%
🇦🇹 87%— Digital EU 🇪🇺 (@DigitalEU) May 5, 2023
Το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά κοριτσιών με βασικές ή πάνω από τις βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ ήταν: η Μάλτα (96%), ακολουθούμενη από την Κροατία και τη Φινλανδία (και οι δύο 93%), την Τσεχία (89%) και την Αυστρία (87%). Οι χαμηλότερες μετοχές καταγράφηκαν στη Γερμανία και στη Ρουμανία (47%) και στη Βουλγαρία (51%), Ιταλία (59%) και Λουξεμβούργο (60%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των κοριτσιών με βασικές ή πάνω από τις βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες ήταν υψηλότερο σε όλα τα μέλη της ΕΕ από το ποσοστό όλων των ατόμων με το ίδιο επίπεδο δεξιοτήτων.
Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν το Λουξεμβούργο (64% όλων των ατόμων έναντι 60% των κοριτσιών) και η Γερμανία (49% έναντι 47%). Σε 15 μέλη της ΕΕ, η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των κοριτσιών με βασικές ή πάνω από τις βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες και του ποσοστού όλων των ατόμων ήταν 20 ή περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη για τα κορίτσια.
Οι δείκτες ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μερικοί από τους βασικούς δείκτες απόδοσης στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας, που καθορίζει το όραμα της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το Digital Compass στοχεύει το 80% των πολιτών της ΕΕ, ηλικίας 16-74 ετών, να έχουν βασικές ή ανώτερες βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030.