Ο πρόσφατος Χάρτης και Δείκτης “Rainbow Europe Map 2023” της κορυφαίας ευρωπαϊκής οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ, ILGA-Europe -η οποία και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ- διαπιστώνει ότι, ενώ ο δημόσιος διάλογος γίνεται όλο και πιο πολωμένος και βίαιος, ιδίως κατά των τρανς ατόμων, η πολιτική αποφασιστικότητα για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ αποδίδει καρπούς.
Ο ετήσιος Χάρτης και Δείκτης της ILGA-Europe, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου στο Φόρουμ IDAHOT+ στην Ισλανδία, κατατάσσοντας τη νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε 49 ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες οι απαγορεύσεις του ακρωτηριασμού των διαφυλικών γεννητικών οργάνων (IGM) ανεβάζουν επίσης τις χώρες στην κατάταξη.
Η έκθεση κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τους νόμους και τις πολιτικές που επηρεάζουν τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τα bisexual και ίντερσεξ άτομα.
Η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας
Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100 (πλήρης ισότητα). Όπως και το 2022, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 89%, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο και η Δανία, που ισοβαθμούν με 76%. Συμπερασματικά, πρόκειται για χώρες που σημειώνουν ποσοστά πολύ πιο πάνω από την Πολωνία (15%), τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).
Η Ισπανία έκανε άλμα έξι θέσεων στην τέταρτη θέση με την εισαγωγή του LGR με αυτοδιάθεση, παράλληλα με την απαγόρευση του IGM, ενώ η Φινλανδία μπήκε στην πρώτη δεκάδα, και πάλι έξι θέσεις ψηλότερα, και πάλι με τον LGR που βασίζεται στην αυτοδιάθεση. Η Ελλάδα ανέβηκε επίσης τέσσερις θέσεις με την απαγόρευση της IGM.
Για όγδοη συνεχή χρονιά, η Μάλτα συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο χάρτη του “Rainbow Europe Map 2023”, με βαθμολογία 89%.
Με 76 βαθμούς, το Βέλγιο καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση με άνοδο τεσσάρων βαθμών λόγω της συμπερίληψης της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου ως επιβαρυντικών παραγόντων στον ποινικό κώδικα της χώρας.
Η Δανία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βαθμολογία 76 με άνοδο δύο μονάδων λόγω του νέου σχεδίου δράσης της για την ισότητα, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, αλλά υπολείπεται της ένταξης σχεδίων για τα χαρακτηριστικά φύλου.
Η Ισπανία, η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Μολδαβία, η Ελβετία και η Κροατία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο άλμα στη βαθμολογία.
Η Ισπανία εισήγαγε έναν ολοκληρωμένο νόμο που ρυθμίζει τη νομική αναγνώριση φύλου (LGR) με βάση την αυτοδιάθεση, απαγόρευσε τους ακρωτηριασμούς των γεννητικών οργάνων σε διαφυλικούς ανηλίκους, απαγόρευσε τις λεγόμενες πρακτικές “μετατροπής” και έθεσε εκτός νόμου τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου.
Η Ισλανδία ενέκρινε σχέδιο δράσης για την ισότητα, συμπεριέλαβε την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου στο νόμο περί ισότητας και πρόσθεσε την προστασία των χαρακτηριστικών φύλου στον ποινικό κώδικα.
Η Μολδαβία τροποποίησε επίσης τον νόμο περί ισότητας και τον ποινικό της κώδικα για να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Η Φινλανδία υιοθέτησε τον νόμο της για τις τρανς, ο οποίος ρυθμίζει το LGR με βάση την αυτοδιάθεση.
Στην Ελβετία τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για την ισότητα στο γάμο, η οποία έδωσε επίσης το δικαίωμα στην κοινή υιοθεσία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στην Κροατία, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για κοινή υιοθεσία και υιοθεσία από δεύτερο γονέα μετά από δικαστική απόφαση.
Ο “Rainbow Europe Map 2023” της ILGA-Europe που δείχνει τις βαθμολογίες 0-100% 49 ευρωπαϊκών χωρών με πράσινο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα
Στο άλλο άκρο της κλίμακας
Οι τρεις χώρες που βρίσκονται στο άλλο άκρο της κλίμακας “Rainbow Europe Map 2023” είναι το Αζερμπαϊτζάν (2%), η Τουρκία (4%) και η Αρμενία (9%), ακριβώς οι ίδιες με τα τελευταία τρία χρόνια. Μεταξύ αυτών, μόνο η Αρμενία αύξησε μια μονάδα δείκτη μετά την ανάκληση της απαγόρευσης αιμοδοσίας από άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
Προκειμένου να δημιουργήσει την κατάταξη των χωρών μας, η ILGA-Europe εξετάζει τους νόμους και τις πολιτικές σε 49 χώρες χρησιμοποιώντας 74 κριτήρια, τα οποία κατανέμονται σε επτά θεματικές κατηγορίες: ισότητα και μη διάκριση, οικογένεια, εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους, νομική αναγνώριση του φύλου, σωματική ακεραιότητα των ίντερσεξ, χώρος της κοινωνίας των πολιτών και άσυλο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κατάλογο των κριτηρίων και τη βαρύτητά τους στη συνολική βαθμολογία μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.rainbow-europe.org/about.