Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να απαγορευθεί η καταστροφή υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί, ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα μέσω μεγαλύτερης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο πλαίσιο του προτεινόμενου κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για βιώσιμα προϊόντα.
Ο νέος κανονισμός θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη οδηγία του 2009 και θα καθιερώσει ένα ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος με κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και την απαγόρευση της καταστροφής των μη πωληθέντων καταναλωτικών αγαθών.
Οικολογικές απαιτήσεις και ψηφιακό διαβατήριο
Ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό θα ισχύει για όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων. Θεσπίζει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για τον καθορισμό απαιτήσεων για συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων, ώστε να καταστούν τόσο ενεργειακά αποδοτικά όσο και αποδοτικά ως προς τους πόρους (όπως συνέβαινε στην υφιστάμενη οδηγία του 2009), αλλά και πιο ανθεκτικά, αξιόπιστα, επαναχρησιμοποιήσιμα, αναβαθμίσιμα, επισκευάσιμα, ανακυκλώσιμα και ευκολότερα συντηρήσιμα.
Ένα νέο “ψηφιακό διαβατήριο προϊόντων” θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των προϊόντων. Θα βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να κάνουν συνειδητές επιλογές κατά την αγορά προϊόντων και θα βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να διενεργούν καλύτερα ελέγχους και επαληθεύσεις.
Η πρόταση θεσπίζει επίσης διατάξεις σχετικά με τη διαφάνεια και την πρόληψη της καταστροφής μη πωληθέντων καταναλωτικών προϊόντων και τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.
Απαγόρευση καταστροφής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
Η γενική προσέγγιση εισάγει άμεση απαγόρευση της καταστροφής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων, με 4ετή εξαίρεση για τις μεσαίες επιχειρήσεις και γενική εξαίρεση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η απαγόρευση προσπαθεί να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ρούχων ή αξεσουάρ που παράγονται αλλά δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, ιδίως μετά την ταχεία ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων.
Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια πολύτιμων οικονομικών πόρων, καθώς τα αγαθά παράγονται, μεταφέρονται και στη συνέχεια καταστρέφονται χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθούν για τον προορισμό τους.
Η θέση του Συμβουλίου εξαιρεί τα μηχανοκίνητα οχήματα από τις ομάδες αγαθών που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία, δεδομένου ότι ειδικές νομοθεσίες αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αυτοκινήτων.
Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση υφασμάτων στην Ευρώπη έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Περίπου 5,8 εκατ. τόνοι υφασμάτων πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, περίπου 11 κιλά ανά άτομο, με πολλά από αυτά να καταλήγουν στη χωματερή ή να αποτεφρώνονται.