Ο νέος νόμος της Ε.Ε. για το κλίμα αυξάνει τον στόχο μείωσης των εκπομπών ΡΎΠΩΝ της ΕΕ το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Κλιματικό Νόμο, ο οποίος συμφωνήθηκε ανεπίσημα με τα κράτη μέλη τον Απρίλιο, με 442 ψήφους υπέρ 203 και 51 αποχές.
Μετατρέπει την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050 σε δεσμευτική υποχρέωση.
Παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη νομική ασφάλεια και προβλεψιμότητα που πρέπει να σχεδιάσουν για αυτήν τη μετάβαση. Μετά το 2050, η ΕΕ θα στοχεύσει σε αρνητικές εκπομπές.
Ενίσχυση της φιλοδοξίας το 2030
Ο νέος νόμος της ΕΕ για το κλίμα αυξάνει τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Επιπλέον, μια επικείμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό LULUCF για τη ρύθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των απομακρύνσεων από τη χρήση γης, την αλλαγή της χρήσης γης και τη δασοκομία, θα αυξήσει τις δεξαμενές άνθρακα της ΕΕ και, ως εκ τούτου, θα αυξήσει εκ των πραγμάτων τον στόχο της ΕΕ το 2030 στο 57%.
Ο προϋπολογισμός αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να καθοδηγήσει τον επερχόμενο στόχο του 2040
Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για το στόχο του 2040 το αργότερο έξι μήνες μετά την πρώτη παγκόσμια αναθεώρηση το 2023 που προβλέπεται στη συμφωνία του Παρισιού.
Σύμφωνα με την πρόταση του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει το μέγιστο ποσό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκτιμάται ότι μπορεί να εκπέμψει η ΕΕ έως το 2050 χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της ΕΕ βάσει της συμφωνίας.
Αυτός ο λεγόμενος «προϋπολογισμός αερίων του θερμοκηπίου» θα είναι ένα από τα κριτήρια για τον καθορισμό του αναθεωρημένου στόχου της ΕΕ για το 2040.
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τη συλλογική πρόοδο που έχουν σημειωθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και τη συνοχή των εθνικών μέτρων, προς την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να καταστεί ουδέτερο για το κλίμα έως το 2050.