Καθώς ξέσπασαν νέες πυρκαγιές στην περιοχή Αλεξανδρούπολης – Φερών, η ΕΕ αναπτύσσει νέες πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ
Ήδη έφτασαν στη χώρα 56 πυροσβέστες και 10 οχήματα. Επιπλέον, 1 προ-ανεπτυγμένη ομάδα επίγειας πυρόσβεσης από τη Γαλλία επιχειρεί ακόμη στην Ελλάδα ως μέρος του σχεδίου ετοιμότητας της ΕΕ για την περίοδο των πυρκαγιών -Συνολικά 120 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο θα αναπτυχθούν σε λίγες ώρες στη χώρα μας, συμβάλλοντας στο έργο της κατάσβεσης-.
Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, δήλωσε: «Η Ελλάδα είχε ήδη μακράν τον χειρότερο Ιούλιο από το 2008 όσον αφορά τις πυρκαγιές. Η καμένη περιοχή είναι μεγαλύτερη και οι φωτιές πιο έντονες και πιο βίαιες, καίγοντας περισσότερη περιοχή από πριν. Ήδη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη-Φέρες προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και εκκένωση 8 χωριών. Η γρήγορη ανταπόκριση της ΕΕ είναι για άλλη μια φορά απαραίτητη και ευχαριστώ αυτές την Κύπρο και τη Ρουμανία που βοήθησαν τους Έλληνες πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν στο έδαφος».
O εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά σημείωσε: «Επιστρατεύουμε σχεδόν το 1/3 των αεροσκαφών που έχουμε στον στόλο του rescEU. Aυτό σημαίνει ότι στέλνουμε 7 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο στην Ελλάδα, κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας. Έρχονται από την Κροατία, την Τσεχία, Γερμανία και την Σουηδία» επισήμανε ο κ. Ουζβάρι προσθέτοντας ότι συνδράμουν παράλληλα περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και περίπου 20 οχήματα από την Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ χρησιμοποιείται και το σύστημα «Κοπέρνικος».
Αυτή η βοήθεια ακολουθεί την απάντηση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα τον περασμένο μήνα, όταν κινητοποιήθηκαν 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα. Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει επίσης εκτίμηση ζημιών σε αρκετές περιοχές στην περιοχή.
Όπως είναι γνωστό από τις αρχές Αυγούστου, η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα σημαντικό ξέσπασμα εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες στις πληγείσες περιοχές.
Στην Ανατολική Μακεδονία, οι φλόγες έχουν καταβροχθίσει περισσότερα από 8.500 στρέμματα. Παράλληλα, στο νησί της Εύβοιας, μια πυρκαγιά έχει οδηγήσει στην εκκένωση τριών χωριών για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων.
Η τραγική εικόνα στη Βοιωτία, καταγράφηκε από τον Copernicus Sentinel-2 στις 21 Αυγούστου στον Πρόδρομο.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping παρέχονται άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
copyright κεντρική φωτογαφία EU Civil Protection & Humanitarian Aid