Αναδημοσίευση από… eupolis-project.eu
Από το 1900, περισσότερο από το 75% της γενετικής ποικιλότητας των τροφίμων έχει χαθεί. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η καλλιέργεια ομοιόμορφων καλλιεργειών σε μεγάλες αρόσιμες εκτάσεις και η αποψίλωση των δασών, που μείωσαν τις γενετικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ομογενοποίησης, χιλιάδες φυτά τροφίμων δεν χρησιμοποιούνται πλέον, παρά τη μεγάλη θρεπτική τους αξία. Η ποικιλομορφία των καλλιεργειών είναι ένα από τα θεμέλια ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων που υποστηρίζει επίσης μια υγιεινή διατροφή.
Οι συνέπειες της μείωσης της βιολογικής ποικιλότητας των τροφίμων σε πολλές βασικές καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι) αποτελούν απειλή για μια ισορροπημένη διατροφή, με τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς να είναι τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.
Η παγκόσμια διατροφή, που βασίζεται σε λίγες βασικές καλλιέργειες, αποτυγχάνει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη μιας σειράς χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή και κατά συνέπεια συμβάλλει σε κακή ποιότητα ζωής, μειωμένη κοινωνική και συναισθηματική ευημερία. -η ύπαρξη ανθρώπων, αυξημένο κόστος των δημόσιων συστημάτων υγείας, οικονομική επιβάρυνση, κοινωνικοοικονομικές απώλειες, αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Το έργο BioValue στοχεύει να προτείνει νέες συνταγές καθώς και διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για τη βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να αυξηθεί η βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων βασικών βημάτων για την επιτυχή κυκλοφορία νέων προϊόντων διατροφής στην αγορά.
Βιοποικιλότητα σε ένα πιάτο
Ο πλούτος διαφόρων τροφών στο πιάτο παρέχει έναν φυσικό πλούτο θρεπτικών συστατικών, μακροθρεπτικών συστατικών, μικροθρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών κ.λπ. στην καθημερινή διατροφή. Η κατανάλωση τροφίμων με βιοποικιλότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών και είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς και για την πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από ανεπαρκή διατροφή.
Τι πετυχαίνουμε με ποικιλία φαγητών στο πιάτο; Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της εισαγωγής κάπως ξεχασμένων τροφών στη διατροφή;
Προβολή της πλούσιας θρεπτικής αξίας υποχρησιμοποιούμενων ποικιλιών, όπως το φαγόπυρο, η πικραλίδα, το γαϊδουράγκαθο, η μπλε μελιτζάνα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι κόκκινες φακές, το αρμένικο αγγούρι και ορισμένα είδη ντομάτας.
Επιστροφή στην παράδοση της προετοιμασίας και της απόλαυσης της κατανάλωσης ξεχασμένων φυτών.
Σχεδιάζοντας νέες συνταγές βασισμένες σε παλιές-ξεχασμένες.
Προσαρμογή συνταγών στις συνθήκες της σύγχρονης ζωής.
Ανάπτυξη συνταγών και ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής σύμφωνα με το σύστημα πιρούνι προς αγρόκτημα.
Οι νέες συνταγές αναπτύσσονται με τρόπο που είναι επιθυμητός για τους καταναλωτές. Νέες τροφές δοκιμάστηκαν από τους καταναλωτές για να αξιολογήσουν τη γεύση και την ελκυστικότητα των νέων προϊόντων και να διορθώσουν συνταγές με βάση τις εντυπώσεις και τα σχόλια.
Στην πειραματική κουζίνα, παρασκευάστηκαν πρωτότυπα νέων τροφίμων και στη συνέχεια δοκιμάστηκαν από καταναλωτές σε πέντε χώρες: Σερβία, Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία και Ουγγαρία.
Ο κύριος στόχος του έργου BioValue είναι να αναπτύξει ένα δυναμικό και αρθρωτό εργαλείο προσομοίωσης βασισμένο σε παράγοντες που θα αναλύει τη σύνδεση μεταξύ της βιοποικιλότητας, της αλυσίδας αξίας των αγροδιατροφικών, του περιβάλλοντος, των προτιμήσεων των καταναλωτών και της υγείας. Η ιδέα είναι να εισαχθεί και να διαδοθεί η χρήση υποχρησιμοποιούμενων, γενετικά διαφορετικών καλλιεργειών και των τελικών εμπορεύσιμων προϊόντων τους στα πιάτα του καταναλωτή, υιοθετώντας μια προσέγγιση με γνώμονα τη ζήτηση (από δίκρανο σε αγρόκτημα).
Παρόλο που το έργο BioValue δεν εστιάζει τις προσπάθειές του στην αστική γεωργία, που είναι μία από τις μεθόδους euPOLIS, μεταφέρεται εδώ η φιλοσοφία και οι στόχοι του προγράμματος, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση και την εφαρμογή αυτής της γνώσης κατά την έναρξη και τη διατήρηση ενός αστικού κήπου.