Οι Σκάλες της oδού Αγίου Νικολάου βρίσκονται στην Πάτρα σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της πόλης. Αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, με αναλλοίωτο τον αρχικό σκοπό της κατασκευής τους έως σήμερα. Πρόκειται, για χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας.
Κατασκευάστηκαν το 1934 στην εποχή του Μεσοπόλεμου επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου, αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο. Αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές κλίμακες (σκάλες) από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στις λεγόμενες Άνω και Κάτω Πόλη, τις περιοχές δηλ. που συνδέουν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου. Αριθμούν 206 σκαλοπάτια.
Το όνομά τους το πήραν από τον ιερό ναό που βρίσκεται στη βάση τους και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Η αρχική θεμελίωση του ναού του Αγίου Νικολάου ήταν ελαφρώς νοτιότερα της σημερινής, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι σκάλες, αλλά, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε το 1885, η θεμελίωσή του πραγματοποιήθηκε στη σημερινή του θέση.
Στην κορυφή τους βρίσκεται το δυτικό μέρος του Φρουρίου της πόλης. Οι σκάλες αποτελούν το συνδετήριο μέσο μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου και Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, που επεκτείνονται προς τα βορειοδυτικά (κάτω) και νοτιοανατολικά (πάνω) αντίστοιχα.
Aνακατασκευή από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020
Η ανακατασκευή τους έχει ενταχθεί στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020.
Το έργο με προϋπολογισμό 265.000 € αφορά σε όλες τις κλίμακες του Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας και συγκεκριμένα τις σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου, της οδού Πατρέως και της Τριών Ναυάρχων οι οποίες συνδέουν τη πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων.
Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό
Αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ’ όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους.
Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό ντόπιων και επισκεπτών, που συρρέουν εκεί για βόλτα, αναψυχή και χαλάρωση, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κατά τις νυκτερινές ώρες φωταγωγούνται, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έχουν ιδιαίτερη νυχτερινή χρωματική φωταγώγηση.
Οι κλίμακες δόθηκαν λειτουργικές και ασφαλείς προς χρήση στους δημότες και επισκέπτες της πόλης, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργική σύνδεση της Άνω με την Κάτω Πόλη της Πάτρας και προσφέροντας χώρους πολιτιστικών δρώμενων και σημείων συνάντησης πολυπληθών ομάδων.