Οι ευρωπαϊκές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου αποτελούν τη μεγαλύτερη διακρατική δημοκρατική διαδικασία παγκοσμίως καθώς είναι η μοναδική περίπτωση όπου πολίτες από 27 διαφορετικές χώρες εκλέγουν από κοινού τους εκπροσώπους τους για ένα ενιαίο κοινοβούλιο.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την ΕΕ. Αντίθετα, λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο όπως και οι εθνικές εκλογές, καθώς τίθενται στην κρίση των πολιτών διαφορετικές απόψεις και προτάσεις – και όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίζουν, τόσο περισσότερες διαφορετικές απόψεις θα εκπροσωπούνται και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι συζητήσεις θα αντικατοπτρίζουν όλες τις απόψεις που εκφράζονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Είναι πάντα σημαντικό να ψηφίζουμε, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο: οι εκλογές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα θέματα που τους απασχολούν.
Κάποιοι νέοι μπορεί να πουν ότι θέλουν να ψηφίσουν διότι:
▶ Θέλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Η δημοκρατία ξεκινά από τους πολίτες: αυτοί δίνουν το έναυσμα ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας. Εάν οι πολίτες δε συμμετάσχουν, όχι μόνο δε θα μπορέσουν να διαμορφώσουν το μέλλον, αλλά και η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία αποδυναμώνεται και οι αξίες της χάνουν το νόημά τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δουλεύει συνεχώς για τη βελτίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και διασφαλίζει τον σεβασμό στις αξίες της ΕΕ, όπως η ειρήνη, η ελευθερία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη διασφάλιση η ισότητα των φύλων.
▶ Η νομοθεσία της ΕΕ έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει νομοθεσία που επηρεάζει άμεσα 447 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ. Η ψήφος των νέων ανθρώπων θα καθορίσει ποιοι ευρωβουλευτές θα τους εκπροσωπούν στη νομοθετική διαδικασία και θα επηρεάσει την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή των νέων, αλλά και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων.
▶ Οι νέοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις που τους περιβάλλουν (κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία, οικονομία και θέσεις εργασίας, ασφάλεια και ειρήνη κ.λπ.) και τις οποίες καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία μόνη της. Θέλουν να αξιοποιήσουν την ψήφο τους για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσει η ΕΕ απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.
Κάποιοι νέοι μπορεί να πουν ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν διότι:
Δεν ξέρουν ποιον να ψηφίσουν. Μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να αποφασίσουν διαβάζοντας τα μανιφέστα και τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων στο διαδίκτυο, μιλώντας με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή πηγαίνοντας στον ιστότοπο elections.europa.eu για να μάθουν περισσότερα για τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για το τι υποστηρίζουν.
Πιστεύουν ότι η πολιτική είναι βρόμικο πράγμα και δεν θέλουν να εμπλακούν. Εξηγήστε ότι η πολιτική δεν είναι μόνο η προεκλογική εκστρατεία και η σύγκρουση ανάμεσα σε πολιτικούς. Πρόκειται επίσης για αντιπαράθεση απόψεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη οικονομία, τις πηγές ενέργειας, το μέλλον της εργασίας, τους κατώτατους μισθούς και τις πολιτικές που θα στηρίξει ο προϋπολογισμός της ΕΕ.
Θεωρούν ότι είναι κουραστικό να πάρουν μέρος στις εκλογές. Επισημάνετε ότι η ψηφοφορία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά της ζωής τους, η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο 80 χρόνια!
Δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Ρωτήστε τους αν ενδιαφέρονται για το μέλλον των αγαπημένων τους προσώπων, το δικό τους και του πλανήτη. Εάν ναι, τότε στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται για την πολιτική.
Δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μετράει. Διαφωνήστε μαζί τους! Κάθε ψήφος έχει σημασία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση – αυτοδιοικητική, κοινοβουλευτική ή προεδρική. Σε πρόσφατες προσφυγές στις κάλπες, όπως στο δημοψήφισμα για το Brexit ή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η διαφορά μεταξύ των επιλογών/υποψηφίων ήταν μόλις 2-4 ποσοστιαίες μονάδες. Αρκεί να δούμε την περίπτωση του Brexit: σε εκείνο το δημοψήφισμα ήταν σημαντικά λιγότεροι οι νέοι άνθρωποι που πήγαν να ψηφίσουν σε σύγκριση με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, κι έτσι τελικά κέρδισε η επιλογή της αποχώρησης από την ΕΕ, προς μεγάλη απογοήτευση των νέων -είναι προφανές λοιπόν ότι κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά..