Το πάρκο Goken κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στους κατοίκους της Λεμεσού εδώ και λίγες εβδομάδες. Βρίσκεται στη δυτικότερη συνοικία της Λεμεσού, στη συνοικία Ζακάκη, σε απόσταση 6,5 χλμ από τον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού και το κέντρο της πόλης.
Στόχος του πάρκου είναι να μετατρέψει την περιοχή σε ανοιχτό δημόσιο χώρο κοινωνικών συναναστροφών και ευχαρίστησης, να αποτελέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Λεμεσού και επίσης, σύντομα να συνδεθεί με άλλα μελλοντικά έργα παρόμοιας φιλοσοφίας των NBS Nature-Based Solutions*.
Το πάρκο στην οδό Goken είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πράσινη περιοχή/πάρκο στη Λεμεσό. Η μετατροπή ενός ανεκμετάλλευτου δημόσιου χώρου έκτασης σχεδόν 10.000 τμ στον δεύτερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης είναι γεγονός. Η επιλογή της χωροθέτησης αυτού του πάρκου σε μια συγκεκριμένη συνοικία έγινε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δυτικών συνοικιών της πόλης που είναι οι πιο «ξεχασμένες» συνοικίες για την υλοποίηση τέτοιου είδους έργων.
Η κατασκευή του πάρκου κόστισε περίπου 2.300.000 € και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΙΑ 2021 – 2027», της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Δήμου Λεμεσού.
Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη μαζική αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν την ανάγκη για περισσότερους δημόσιους χώρους, χώρους αναψυχής, χώρους πρασίνου, δημόσιες παιδικές χαρές, δημόσιους αθλητικούς χώρους, ανοιχτές κοινωνικές συγκεντρώσεις και χώρους χαλάρωσης. Με βάση αυτές τις ανάγκες, ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε να αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη συνοικία με την κατασκευή του πάρκου Goken.
Διαβάστε περισσότερα…
Το πάρκο ως σημείο αναφοράς για τη δυτική συνοικία της πόλης, προσφέρει τη δυνατότητα χαλάρωσης, διασκέδασης, κοινωνικής συνάθροισης, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Ο σχεδιασμός του πάρκου βασίζεται στις ανθρώπινες ανάγκες είτε μέσω των πολλών δραστηριοτήτων που μπορούν να προσφερθούν στους ελεύθερους χώρους είτε στους διαμορφωμένους χώρους, είτε μέσω της ποικιλίας των περιβαλλοντικών οφελών που προσφέρει το πάρκο στην περιοχή μέσω των μεγάλων χώρων πρασίνου.
Το πάρκο είναι ένα κεντρικό σημείο αναψυχής και πολιτισμού. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται ένα κεντρικό κυκλικό πάρκο για πατίνια και στην περίμετρό του ένα ανοιχτό γυμναστήριο, ένα ανοιχτό θέατρο του οποίου ο τοίχος πίσω από τη σκηνή είναι κατασκευασμένος από «χωματισμένη γη», παιδικές χαρές με στρωμένα πατώματα, μονοπάτι ρεφλεξολογίας, συγκέντρωση χώρους με χώρους καθιστικού φτιαγμένους από ογκόλιθους βυθισμένους στο έδαφος, τραπέζια πινγκ πονγκ και ένα παρατηρητήριο.
Επίσης, τοποθετήθηκε σύστημα φωτισμού, σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων, και σύστημα άρδευσης. Όλα τα μονοπάτια και οι διάδρομοι μέσα στο πάρκο κατασκευάστηκαν είτε με σταθερό χωμάτινο δάπεδο, είτε με διάτρητους τσιμεντόλιθους για να επιτρέπεται η ανάπτυξη ανάμεσα στα τσιμεντένια κενά.
Οι χώροι πρασίνου αποτελούνται από πυκνή δενδρώδη βλάστηση (218 δέντρα), θάμνους (10.607 θάμνους), αγρούς με γρασίδι (1.505τμ) και αναρριχώμενα φυτά με έντονη χρωματική γκάμα. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων και φυσικών υλικών με σκοπό την αύξηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, την επικονίαση των φυτών, την προσέλκυση περισσότερων ειδών πουλιών και επίσης τη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περιοχή. .
Το έργο σχεδιάστηκε από την ομάδα του ANBAUatelier (Μαρίνα Λιανού και Αλέξανδρος Χριστοφίνης) και ο Στέλιος Λακκοτρύπης.
Η ανάπλαση του Πάρκου στην οδό Πωλ Γκογκέν, που βρίσκεται στην περιοχή Ζακακίου, αποτελεί κομβικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής του Δήμου για την ανάδειξη των συνοικιών της δυτικής Λεμεσού.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027», το οποίο αντικατοπτρίζει τη μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική της πόλης. Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί τους πόρους που διατίθενται στην Κύπρο μέσω των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής, που καλύπτουν την περίοδο από το 2021 έως το 2027.
*Οι Nature-Based Solutions (NBS) για πόλεις και περιφέρειες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν αναπόσπαστο μέρος της μετάβασης της ΕΕ στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
Διαβάστε περισσότερα…
«euPOLIS» – Δ. Πειραιά: Ένα νέο «έξυπνο» παγκάκι στο Μικρολίμανο