Το Youth4Ocean Forum προσκαλεί τους νέους να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν Young Ocean Advocates της ΕΕ και να βοηθήσουν τον πρωταθλητή της -Blue Citizenship- στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό 2025!
Οι υποστηρικτές θα προωθήσουν τις συλλογικές προσπάθειες για να φέρουν την έννοια της Γαλάζιας Ιθαγένειας – που συνδέει τον αλφαβητισμό των ωκεανών με την ενεργό συμμετοχή στη δημοκρατία – σε μια παγκόσμια σκηνή. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
Οι EU Young Ocean Advocates είναι μέλη του Youth4Ocean Forum, τα οποία έχουν αναγνωριστεί από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εξαιρετικό και καινοτόμο έργο τους που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου ωκεανού και την ευημερία των παράκτιων κοινοτήτων.
Οι νέοι πολίτες της ΕΕ και τα άτομα με έδρα την ΕΕ (μεταξύ 16 και 30 ετών) μπορούν να υποβάλουν τα έργα τους και να υποβάλουν αίτηση για διαπίστευση ως Young Ocean Advocate ανά πάσα στιγμή.
Το Youth4Ocean Forum αναζητά επί του παρόντος ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, από έρευνες δρόμου, καλλιτεχνικές εκθέσεις ή εργαστήρια έως δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και δραστηριότητες για νέους Ευρωπαίους ή άλλα κοινά. Εάν το έργο σας είναι επιτυχές, θα διαπιστευθείτε ως Young Ocean Advocate και θα λάβετε υποστήριξη για την εκτέλεση του έργου σας, καθώς και μια σειρά από άλλα οφέλη που θα σας βοηθήσουν με τα μελλοντικά σας έργα για τον ωκεανό.
Τι είναι η Blue Citizenship;
Το Blue Citizenship συνδέει την ιδέα του αλφαβητισμού στον ωκεανό με την ευθύνη του πολίτη, ενθαρρύνοντας τα άτομα και τις κοινότητες να συμμετάσχουν στην προστασία του ωκεανού, όπως θα έκαναν στην υποστήριξη της δημοκρατίας. Αυτή η πρωτοβουλία τονίζει ότι όλοι έχουν ρόλο στην υγεία και τη βιωσιμότητα του ωκεανού.
Ενισχύοντας την κατανόηση των πολιτικών και της διακυβέρνησης για τους ωκεανούς, το Blue Citizenship δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να υποστηρίξουν πολιτικές που διασφαλίζουν τη θαλάσσια διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση. Αυτή η ενεργός συμμετοχή είναι απαραίτητη για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων, ανθεκτικών προσπαθειών της ΕΕ και των διεθνών εταίρων για ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον των ωκεανών.
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΔΩ
Σχετικά με το UNOC 2025
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό 2025, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου, θα οδηγήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία του ωκεανού με θέμα «Επιταχυνόμενη δράση για έναν βιώσιμο ωκεανό».
Η Συνδιοργάνωση από τη Γαλλία και την Κόστα Ρίκα, στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργασιών και στην επιτάχυνση της προόδου προς τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 14. Με επίκεντρο τη δράση χωρίς αποκλεισμούς, η εκδήλωση ενθαρρύνει όλους τους τομείς να αξιοποιήσουν πλήρως τις υπάρχουσες πολιτικές και δεσμεύσεις για την προώθηση της μακροπρόθεσμης διατήρησης των ωκεανών και βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων.
Σχετικά με τα έργο
Για αυτήν την πρόσκληση, καλωσορίζουμε έργα που προωθούν τη συμμετοχή των πολιτών και δίνουν τη δυνατότητα στις κοινότητες να κατανοήσουν τα πολιτικά και περιβαλλοντικά πλαίσια που διέπουν τον ωκεανό.
Τα έργα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσέγγιση διαφορετικών ακροατηρίων, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων της ενδοχώρας, των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, των περιθωριοποιημένων ομάδων και των ατόμων με αναπηρίες, ενώ παράλληλα συνδέουν γενιές.
Μπορούν να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές, εθνικές ή παγκόσμιες πολιτικές δράσεις επηρεάζουν τη διατήρηση της θάλασσας, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις διακυβέρνησης των ωκεανών και εμπνεύσουν τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους ωκεανούς.
Ιδανικά, οι υπεύθυνοι έργων θα πρέπει να μπορούν να παρουσιάζουν τα έργα τους πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς του 2025, βοηθώντας στη διάδοση της ευαισθητοποίησης και ενθαρρύνοντας την ευρεία, χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή στη διαχείριση των ωκεανών.
Αιρετότητα
Να είστε 16–30 ετών.
Είναι πολίτες της ΕΕ ή έχουν έδρα στην ΕΕ·
Εργασία σε ένα έργο (ή ιδέα έργου) που σχετίζεται με τις θάλασσες και τα ύδατα της ΕΕ.