Η ψηφιακή αναγνώριση η οποία θα είναι πλέον αποδεκτή σε ολόκληρη την ΕΕ και από όλες τις Αρχές των Κρατών Μελών θα γίνει σύντομα πραγματικότητα!
Με το #EUDigitalIdentity Wallet, τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών θα είναι ασφαλή και με λίγα μόνο κλικ μακριά θα είναι διαθέσιμα γεγονός που θα διευκολύνει πλήρως τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών.
Η εισαγωγή των ευρωπαϊκών πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι ψηφιοποίησης της Ευρώπης. Συλλογικά, αυτές οι πτυχές αποτελούν ένα ισχυρό πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, διασφαλίζοντας καθολική πρόσβαση, αξιοπιστία, ασφάλεια και διαλειτουργικότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την ψηφιακή αναγνώριση στο ψηφιακό πορτοφόλι
Ο νέος κανονισμός για τη θέσπιση πλαισίου για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα βασίζεται στον κανονισμό του 2014 για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (κανονισμός eIDAS).
Σύμφωνα με τον κανονισμό eIDAS, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν, σε εθελοντική βάση, να κοινοποιούν τα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, τα οποία άλλα κράτη μέλη υποχρεούνται στη συνέχεια να αναγνωρίσουν.
Η αναγνώριση της κοινοποιημένης ηλεκτρονικής ταυτοποίησης έγινε υποχρεωτική το 2018. Ωστόσο, δεν υπήρχε απαίτηση για τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνική ηλεκτρονική αναγνώριση. Η διαλειτουργικότητα επιτεύχθηκε μόνο με την εφαρμογή μιας υπερδομής διαλειτουργικότητας που συνδέει τα διάφορα συστήματα ταυτότητας, η οποία ήταν επιρρεπής σε τεχνικά προβλήματα. Αυτό οδήγησε σε διαφορές μεταξύ των χωρών και απέτρεψε την επέκταση σε ιδιωτικές ψηφιακές υπηρεσίες.
Κύρια πλεονεκτήματα των πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ
Πολίτες και επιχειρήσεις:
Έλεγχος χρήστη: Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιες πτυχές της ταυτότητάς τους και των δεδομένων τους μοιράζονται με τρίτους, διασφαλίζοντας το απόρρητο και τον έλεγχο των προσωπικών πληροφοριών.
Ευρεία χρηστικότητα: Τα πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ θα είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ για πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές υπηρεσίες, καθιστώντας τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις πιο απρόσκοπτες και αποτελεσματικές.
Διαφάνεια και ασφάλεια: τα ψηφιακά πορτοφόλια της ΕΕ θα έχουν άδεια ανοιχτού κώδικα, διασφαλίζοντας διαφάνεια και ασφάλεια. Οι χρήστες θα είναι διαβεβαιωμένοι ότι τα δεδομένα τους αντιμετωπίζονται με ασφάλεια, με μέτρα για την αποτροπή κακής χρήσης ή παράνομης παρακολούθησης.
Ευκολία χρήσης: Τα πορτοφόλια θα προσφέρουν μια φιλική προς τον χρήστη διεπαφή, επιτρέποντας στα άτομα να διαχειρίζονται εύκολα την ψηφιακή τους ταυτότητα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η δημιουργία κατάλληλων ηλεκτρονικών υπογραφών για μη επαγγελματική χρήση θα είναι δωρεάν, ενισχύοντας την προσβασιμότητα.
Ομαλή ενσωμάτωση: Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν εθνικά συστήματα eID για να εγγραφούν στα πορτοφόλια, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση στη διαχείριση ψηφιακής ταυτότητας.
Κυβερνήσεις:
Βελτιωμένη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες: Τα πορτοφόλια μπορούν να εξορθολογίσουν τη διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας, διευκολύνοντας τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες διαδικτυακά και να τονώσουν την απορρόφησή τους.
Βελτιώστε την πρόληψη της απάτης: Παρέχοντας ένα ασφαλές και επαληθεύσιμο μέσο ταυτοποίησης, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κλοπής ταυτότητας και της σχετικής απάτης όσον αφορά τις κρατικές υπηρεσίες.
βΗ συνολική ασφάλεια των δεδομένων πολιτών θα ενισχυθεί και θα μειωθεί ο κίνδυνος παραβιάσεων.
Πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών:
Βελτιώστε την ασφάλεια και το απόρρητο: Τα πορτοφόλια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την ευθύνη για τις παραδοσιακές μεθόδους ελέγχου ταυτότητας.
Μειώστε το κόστος ελέγχου ταυτότητας: Τα πορτοφόλια μπορούν να μειώσουν το κόστος που σχετίζεται με τις διαδικασίες επαλήθευσης ταυτότητας απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας τες.
Αποφύγετε να βασίζεστε σε ανταγωνιστικές μεγάλες πλατφόρμες: Οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να βασίζονται λιγότερο σε υπηρεσίες ταυτότητας με ασαφή χρήση των δεδομένων χρηστών που λαμβάνονται.
Κοινωνία:
Αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές: Με την ευκολότερη και πιο ασφαλή επαλήθευση, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε διαδικτυακές συναλλαγές.
Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες: Η υιοθέτηση των πορτοφολιών ταυτότητας μπορεί να δώσει ώθηση στην καινοτομία, οδηγώντας σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα.
Ανακατανομή πόρων: Οι πόροι που προηγουμένως είχαν αφιερωθεί σε διαδικασίες μη αυτόματης επαλήθευσης μπορούν να ανακατευθυνθούν σε πιο παραγωγικές χρήσεις.
Οικονομική ανάπτυξη: Συνολικά, η μεγαλύτερη υιοθέτηση διαδικτυακών συναλλαγών, οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και η βελτιωμένη κατανομή των πόρων μπορούν να συμβάλουν στη συνολική οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.