Καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες μετακινούνται στο διαδίκτυο, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τον ψηφιακό κόσμο.
Ένα ισχυρό κοινό επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μας προστατεύει από κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, οι οποίες απειλούν τις οικονομίες μας και τον τρόπο ζωής μας.
Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι επίσης μια οικονομική ευκαιρία: η παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνεται κατά 15-20% ετησίως. Και, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την Ευρώπη να επιτύχει την ψηφιακή κυριαρχία.
Το Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης προσφέρει την ευκαιρία να ενισχυθεί το κοινό επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.
Το Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη
Το Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα που βοηθά την ΕΕ να επιτύχει ένα πλαίσιο τεχνολογίας βασισμένο σε αξίες. Αυτό περιλαμβάνει το GDPR, νέες προτάσεις σχετικά με την οδηγία για την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών (NIS), την τεχνητή νοημοσύνη και τους νόμους για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές.
Θα επενδύσει στην κατασκευή ευρωπαϊκών υποδομών στον κυβερνοχώρο – την «ασπίδα στον κυβερνοχώρο». Και, θα προωθήσει την ευρεία ανάπτυξη και υιοθέτηση προηγμένων πρακτικών και εξοπλισμού ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της ψηφιακής κυριαρχίας της ΕΕ, η οποία βασίζεται στην ακεραιότητα και την ανθεκτικότητα των υποδομών δεδομένων, των δικτύων και των επικοινωνιών.
Το τμήμα της ψηφιακής ασφάλειας του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης θα διαχειρίζεται το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Βιομηχανικής, Τεχνολογίας και Έρευνας για την Κυβερνοασφάλεια, το οποίο εγκαθίσταται στο Βουκουρέστι.
Αυτό το κέντρο ικανοτήτων θα συνεργαστεί με ένα δίκτυο εθνικών κέντρων συντονισμού. Μαζί, θα συντονίσουν επίσης τις επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία.
Οι επιχειρησιακοί στόχοι
Ο κανονισμός για τη θέσπιση του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» αποσκοπεί στην υποστήριξη των ακόλουθων επιχειρησιακών στόχων:
- προηγμένος εξοπλισμός, εργαλεία και υποδομές δεδομένων στον κυβερνοχώρο, μαζί με τα κράτη μέλη ·
- γνώση, ικανότητα και δεξιότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο · βέλτιστες πρακτικές;
- ευρεία ανάπτυξη αποτελεσματικών προηγμένων λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες αρχές και τις ΜΜΕ ·
- δυνατότητες εντός των κρατών μελών και του ιδιωτικού τομέα προς υποστήριξη της οδηγίας ΝΑΚ ·
- ανθεκτικότητα, συνειδητοποίηση κινδύνου, τουλάχιστον βασικά επίπεδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
- ενίσχυση των συνεργιών και του συντονισμού μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας και της άμυνας στον κυβερνοχώρο, διευκολύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών και πολλά άλλα.