Οι κίνδυνοι για την υγεία μας όταν καθόμαστε για πολλές ώρες την ημέρα είναι αρκούντως αποδεδειγμένοι, αλλά οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την παρατεταμένη ορθοστασία είναι επίσης σημαντικοί για τους εργαζόμενους σε πολλούς τομείς.
Η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικές διαταραχές (MSDs) και άλλα προβλήματα υγείας, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου για να διασφαλίσουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης.
Ως παρατεταμένη ορθοστασία ορίζεται η συνεχής στάση για περισσότερο από 1 ώρα ή περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει παρατεταμένη περιορισμένη στάση επί τόπου και να μην μπορεί να απολαύσει προσωρινή ανακούφιση περπατώντας ή κάθοντας.
Ένας στους πέντε εργαζόμενους στην ΕΕ αναφέρει ότι ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας του όρθιος και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης, της βιομηχανίας και της διδασκαλίας, μεταξύ άλλων.
Πολλές ώρες ορθοστασίας αναφέρονται ιδιαίτερα σε δουλειές όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, αλλά και στην κομμωτική, την γραμμή παραγωγής και τα ταμεία.
Πολλοί εργαζόμενοι που στέκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι χαμηλόμισθοι και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσωρινοί εργαζόμενοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην εργασία. Πολλές ώρες ορθοστασίας αναφέρονται ιδιαίτερα σε δουλειές όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, αλλά και στην κομμωτική, την γραμμή παραγωγής και τα ταμεία.
Παράγοντες κινδύνου και επιπτώσεις στην υγεία
Όσον αφορά τα MSD, η έρευνα δείχνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ του χρόνου που στέκονται οι εργαζόμενοι και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τα παράπονα της μέσης και των κάτω άκρων. Το 25% τουλάχιστον της εργάσιμης ημέρας συμπίπτει με εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων για τα τρία τέταρτα των ανδρών και πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των γυναικών.
Ο κίνδυνος θα εξαρτηθεί επίσης από άλλους παράγοντες, όπως η στάση του σώματος που απαιτείται για τη δουλειά, εάν πρέπει να χειριστείτε ένα πεντάλ, όπως σε ορισμένες εργοστασιακές εργασίες ή οδήγηση τρένου, ή σε τυχόν περιστροφές, επιτεύγματα ή χειροκίνητους χειρισμούς.
Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ παρατεταμένης στατικής στάσης (όρθια επί τόπου) και δυναμικής όρθιας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης. Εκτός από τη διαφορά στο μηχανικό φορτίο στις μυοσκελετικές δομές, υπάρχει μια σημαντική φυσιολογική διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής στάσης, ιδίως όταν πρόκειται για ροή αίματος.
Το να μπορείς να μετακινείσαι στο χώρο εργασίας σου, ακόμη και σε ένα μόνο τετραγωνικό μέτρο, μπορεί να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στους μηχανισμούς πρόωσης της ροής του αίματος του σώματος.
Η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να οδηγήσει σε: δυσφορία και κόπωση στα κάτω άκρα. μυοσκελετικός πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και των ποδιών. χρόνια φλεβική ανεπάρκεια χαμηλή πίεση αίματος; και αρθρίτιδα στα γόνατα και τους γοφούς, για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις επιπτώσεις στην υγεία. Και πρέπει να σημειωθεί ότι όσο αυξάνεται η διάρκεια της παρατεταμένης ορθοστασίας, αυξάνεται και ο κίνδυνος παραπόνων.
Για εργαζόμενους με υπάρχον πρόβλημα υγείας, όπως ισχιαλγία που σχετίζεται με πρόβλημα στην πλάτη ή επώδυνες αρθρώσεις λόγω ρευματισμών, η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να προκαλέσει τον σχετικό πόνο και να επιδεινώσει την κατάσταση.
Παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης
Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να αποφύγετε την παρατεταμένη όρθια όπου είναι δυνατόν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να αλλάζουν στάσεις μεταξύ όρθιας, καθιστής και κινούμενης. Οι ενέργειες για την αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας πρέπει να ακολουθούν τη συνήθη ιεραρχία των μέτρων πρόληψης, ακολουθώντας μια συστηματική προσέγγιση και χρησιμοποιώντας την εκτίμηση κινδύνου . Το σημείο εκκίνησης είναι ένας εργονομικός σταθμός εργασίας και χώρος εργασίας και η οργάνωση της εργασίας για τον περιορισμό της στάσης.
Η εργασία μπορεί να γίνει πιο δυναμική με διάφορους τρόπους: με την παροχή σταθμών εργασίας που επιτρέπουν την καθιστή θέση, την κούρνιαση και τη δυναμική στάση. μέσω της αναδιοργάνωσης εργασίας/εργασιών για τον περιορισμό της όρθιας στάθμευσης-προγραμματίστε την εργασία για να επιτρέψετε διαλείμματα από συνεχή στάση τουλάχιστον κάθε 20-30 λεπτά και όχι μεγαλύτερη από 1 ώρα συνεχούς όρθιας χωρίς διάλειμμα. και επιτρέποντας στη διακριτική ευχέρεια των εργαζομένων να κάνουν διαλείμματα όταν στέκονται όποτε το χρειάζονται.
Οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί η στάση, όπως μαξιλαροποιημένοι πάτοι σε παπούτσια και χαλάκια κατά της κόπωσης. προώθηση υγιών συμπεριφορών και διασφάλιση της θέσπισης μέτρων και της καταγγελίας τους.
Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρυνθεί η διαβούλευση και η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων για όλες τις πτυχές μιας στρατηγικής πρόληψης. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι παράγοντες κινδύνου εντοπίζονται και αξιολογούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού με ολοκληρωμένο τρόπο.
Μικρά μέτρα μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο
Πολλές θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν επί του παρόντος παρατεταμένη στάση εντελώς άσκοπα και υπάρχουν πολλά απλά και φθηνά βήματα που ακόμη και οι μικρές εταιρείες με περιορισμένους πόρους μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν και να βελτιώσουν την μόνιμη εργασία. Για παράδειγμα, η καθιέρωση τακτικών διαλειμμάτων και ώρας για άσκηση , η προσαρμογή του χώρου εργασίας, η εναλλαγή της εργασίας και η παροχή κατάλληλου εξοπλισμού (απλά η χρήση των σωστών παπουτσιών ή η παροχή καρέκλας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά).
Μην ξεχνάτε το σύνθημά μας, “η επόμενη στάση μας είναι η καλύτερη στάση!” Έτσι, «καθίστε όταν πρέπει, σταθείτε όποτε θέλετε και περπατήστε ή μετακινηθείτε όταν μπορείτε». Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για παρατεταμένο κάθισμα και όρθια θέση, επισκεπτόμενοι την καθιστική περιοχή προτεραιότητας εργασίας στον ιστότοπο της καμπάνιας Healthy Workplaces Lighten the Load.
Και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την καμπάνια στο Facebook , το Twitter και το LinkedIn για να είστε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα και εκδηλώσεις.