Καθώς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη, η Επιτροπή συνεχίζει να τους συμπαραστέκεται και να τους στηρίζει.
Με την πανδημία έγινε φανερή η ικανότητα των σχολείων να καινοτομούν, αλλά διαφάνηκαν και σημαντικές δυσκολίες στην προσαρμογή και τη διασφάλιση ποιοτικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλους τους εκπαιδευόμενους.
Η ΕΕ στηρίζει τις ανταλλαγές σπουδαστών και εκπαιδευτικών σε όλη την Ευρώπη με διάφορες μορφές, καθώς και τη συνεργασία με στόχο την προώθηση της ποιότητας και της ένταξης και την υποστήριξη της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης. Η Επιτροπή έχει προτείνει πολλές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για τα σχολεία, οι οποίες είναι διαρθρωμένες γύρω από ορισμένες θεματικές: προώθηση της συνεργασίας και της κινητικότητας, επενδύσεις στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, προσπάθεια για εκπαιδευτική επιτυχία και ένταξη, παροχή συμβουλών και πλατφόρμες διαδικτυακής συνεργασίας, στήριξη της πράσινης μετάβασης μέσω της εκπαίδευσης κ.ά.
Για παράδειγμα, από φέτος και οι μαθητές της γενικής σχολικής εκπαίδευσης θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από το Erasmus+ και να μεταβούν στο εξωτερικό, ατομικά ή με την τάξη τους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλοι οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στις ίδιες ευκαιρίες, είτε φοιτούν σε σχολεία είτε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με περισσότερα από 28 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το νέο πρόγραμμα Erasmus+ έχει σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Πάνω από 3,1 δισ. ευρώ προορίζονται για έργα κινητικότητας και συνεργασίας στη γενική σχολική εκπαίδευση, και πάνω από 5,5 δισ. ευρώ θα συγχρηματοδοτήσουν τέτοια έργα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Έχουν ήδη εγκριθεί έργα για πάνω από 7.000 σχολεία, ενώ αναμένονται ακόμη περισσότερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Εκτός από τον αυξημένο προϋπολογισμό του Erasmus+, περίπου 60 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε επενδύσεις στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 10 % του συνολικού προϋπολογισμού του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ως το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα η απονομή του πρώτου ευρωπαϊκού βραβείου καινοτόμου διδασκαλίας.
Το βραβείο θα αναδεικνύει καινοτόμους πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο έργων διακρατικής συνεργασίας του Erasmus+. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Επιτροπής στον τομέα της εκπαίδευσης, μπορείτε να συμβουλευθείτε αυτή τη σελίδα.
Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα