Οι υγειονομικές και κοινωνικές αντιδράσεις στις μολυσματικές ασθένειες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά διερευνώνται σήμερα σε έναν νέο μίνι οδηγό του EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), που κυκλοφόρησε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.
Η κοινή χρήση εξοπλισμού έγχυσης ναρκωτικών αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης και απόκτησης λοιμώξεων που μεταδίδονται με το αίμα, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα Β και C.
Ενώ η ηπατίτιδα C είναι η πιο διαδεδομένη ιογενής λοίμωξη από το αίμα μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά (PWID), η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών παραμένει ένας σημαντικός τρόπος μετάδοσης του HIV σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και συνεχίζουν να εμφανίζονται τοπικά κρούσματα.
Παρά τη μείωση των ποσοστών μετάδοσης του HIV τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 1 στις 10 νέες περιπτώσεις AIDS στην ΕΕ εξακολουθούν να αποδίδονται σε χρήση ενέσιμων ναρκωτικών. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί καθυστερημένη διάγνωση ή κακή διαχείριση περιστατικών, τα οποία και τα δύο μπορούν να αποφευχθούν.
Τα οπιοειδή, κυρίως η ηρωίνη, είναι τα κυρίαρχα ναρκωτικά ενέσιμα στην Ευρώπη, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ένεση διεγερτικών έχει αυξηθεί. Η ένεση διεγερτικών έχει συσχετιστεί με ιδιαίτερα επικίνδυνες πρακτικές ένεσης και με μια σειρά από κρούσματα HIV.
Ο σημερινός μίνι οδηγός υπογραμμίζει μια σειρά μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των PWID, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών ρουτίνας, της προώθησης της ασφαλέστερης συμπεριφοράς ενέσεων και της διασφάλισης της πρόσβασης στη θεραπεία με αγωνιστές οπιοειδών. Δίνει έμφαση σε παρεμβάσεις που έχουν αποδειχθεί ευεργετικές σε αυτόν τον τομέα, όπως η παροχή αποστειρωμένων βελόνων και συρίγγων και αντιιικών θεραπειών.
Τα τελευταία στοιχεία σε αυτόν τον τομέα δείχνουν ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να στοχεύονται, να ενσωματώνονται και να παρέχονται σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών και τις τοπικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω προσέγγισης και σταθερών ιστοτόπων που προσφέρουν δοκιμές, θεραπεία, μείωση της βλάβης και συμβουλευτικές παρεμβάσεις, καθώς και μέσω παραπομπών σε γενικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.
Ο συνδυασμός αυτών των παρεμβάσεων σε πολλές περιπτώσεις ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους. Ο τερματισμός της επιδημίας HIV/AIDS και η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας αποτελούν μέρος της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Βασιζόμενοι σε μια νέα παγκόσμια ανασκόπηση των στοιχείων και γνώσεις από 29 χώρες (27 ΕΕ, Τουρκία και Νορβηγία), οι μίνι οδηγοί του ΕΚΠΝΤ -οι οποίοι ομαδοποιούνται σε τέσσερις δέσμες- έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τους επαγγελματίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της χρήσης ναρκωτικών .
Κάθε μίνι οδηγός παρέχει μια επισκόπηση των πιο σημαντικών πτυχών που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό ή την παροχή υγειονομικών και κοινωνικών απαντήσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
Οι μίνι οδηγοί εξετάζουν τη διαθεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των απαντήσεων και εξετάζουν τις συνέπειες για την πολιτική και την πρακτική. Σε όλους τους οδηγούς, τα «Spotlights» επικεντρώνονται σε μια σειρά από καυτά θέματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή σήμερα.