Κανόνες για τη διάθεση περισσότερων δεδομένων σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις για την τόνωση της καινοτομίας συμφωνήθηκαν ανεπίσημα από τους ευρωβουλευτές και την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε..
Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων (DGA) στοχεύει στην αύξηση της εμπιστοσύνης στην κοινή χρήση δεδομένων, δημιουργεί νέους κανόνες της ΕΕ για την ουδετερότητα των αγορών δεδομένων και διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων δεδομένων που κατέχει ο δημόσιος τομέας , π.χ. ορισμένα δεδομένα υγείας, γεωργικής ή περιβαλλοντικής προστασίας.
Δημιουργεί κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων σε στρατηγικούς τομείς , όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η γεωργία, η κινητικότητα, τα οικονομικά, η μεταποίηση, η δημόσια διοίκηση και οι δεξιότητες.
Το δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να ξεκλειδωθεί χωρίς κοινή χρήση δεδομένων, κάτι που βοηθά τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν ένα οικοσύστημα βασισμένο στα πρότυπα της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν ότι δεν υπήρχαν κενά που θα επέτρεπαν σε φορείς εκμετάλλευσης από χώρες εκτός ΕΕ να κάνουν κατάχρηση του συστήματος, ενισχύοντας τις διατάξεις για την εμπιστοσύνη και τη δίκαιη πρόσβαση.
Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ακριβείς απαιτήσεις σχετικά με το ποιες υπηρεσίες θα υπάγονται στη νέα DGA.
Οι ευρωβουλευτές πίεσαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα δεδομένα που διατίθενται εθελοντικά για στόχους γενικού ενδιαφέροντος, όπως η επιστημονική έρευνα, η υγειονομική περίθαλψη, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η βελτίωση της κινητικότητας.
Οι αξιόπιστες υπηρεσίες κοινής χρήσης δεδομένων θα είναι πιο ορατές και θα χρησιμοποιούν ένα κοινό ευρωπαϊκό λογότυπο που θα πιστοποιεί τη συμμόρφωσή τους με την DGA.
Το Κοινοβούλιο ενίσχυσε επίσης το Συμβούλιο Καινοτομίας Δεδομένων, το οποίο θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη όταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις για τη διακυβέρνηση δεδομένων. Το συμβούλιο θα συμβουλεύει την Επιτροπή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τις ανταλλαγές και την αποθήκευση δεδομένων και θα πιέσει για διεθνή τυποποίηση και φορητότητα δεδομένων.
Οι φορείς του δημόσιου τομέα θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία αποκλειστικών δικαιωμάτων για την περαιτέρω χρήση ορισμένων δεδομένων και οι αποκλειστικές συμφωνίες θα πρέπει να περιορίζονται σε περίοδο 12 μηνών για νέες συμβάσεις και 2,5 ετών για υφιστάμενες, προκειμένου να διατεθούν περισσότερα δεδομένα σε ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις.
“Η Ευρώπη θα απαιτεί όλο και περισσότερα δεδομένα”
«Ο στόχος μας με τη DGA ήταν να θέσουμε τα θεμέλια για μια οικονομία δεδομένων στην οποία οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μπορούν να εμπιστεύονται. Η κοινή χρήση δεδομένων μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο εάν διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη και η δικαιοσύνη, ενθαρρύνοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα και κοινωνική καινοτομία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η εμπιστοσύνη – είτε είναι η εμπιστοσύνη στο απόρρητο είτε στο απόρρητο πολύτιμων επιχειρηματικών δεδομένων – είναι ένα ύψιστο ζήτημα. Το Κοινοβούλιο επέμεινε σε ένα σαφές πεδίο εφαρμογής, διασφαλίζοντας ότι η πίστη της εμπιστοσύνης εγγράφεται στο μέλλον της οικονομίας δεδομένων της Ευρώπης», δήλωσε η επικεφαλής ευρωβουλευτής Angelika Niebler (ΕΛΚ, Γερμανία).
«Βρισκόμαστε στην αρχή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης και η Ευρώπη θα απαιτεί όλο και περισσότερα δεδομένα. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να καταστήσει εύκολη και ασφαλή την αξιοποίηση των πλούσιων σιλό δεδομένων που είναι εξαπλωμένα σε όλη την ΕΕ. Η επανάσταση των δεδομένων δεν θα περιμένει την Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε τώρα εάν οι ευρωπαϊκές ψηφιακές εταιρείες θέλουν να έχουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων ψηφιακών καινοτόμων στον κόσμο», είπε.
Επόμενα βήματα
Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας θα ψηφίσει επί του κειμένου σε προσεχή συνεδρίαση.