Με το σχέδιο δράσης, η Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει στην κινητοποίηση του πλήρους δυναμικού της κοινωνικής οικονομίας, βασιζόμενη στα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων του 2011 και της Πρωτοβουλίας Start-up and Scale-up του 2016.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο των προηγούμενων πρωτοβουλιών, οι ανάγκες εξακολουθούν να υφίστανται σε αρκετούς τομείς. Η βελτίωση των κατάλληλων συνθηκών πλαισίου για την κοινωνική οικονομία σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης προβολής και αναγνώρισης και πρόσβασης στη χρηματοδότηση και στις αγορές είναι βασικές πτυχές του σχεδίου δράσης.
Η πανδημία Covid-19 οδήγησε στη μετάβαση σε ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό οικονομικό μοντέλο ακόμη πιο ισχυρό από πριν. Στόχος του σχεδίου δράσης είναι να ενισχύσει τις κοινωνικές επενδύσεις, να υποστηρίξει τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και τις κοινωνικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν, να κλιμακωθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αυτό θα το κάνει μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών στους ακόλουθους τρεις τομείς:
- δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών πλαισίου για να ευδοκιμήσει η κοινωνική οικονομία
- άνοιγμα ευκαιριών και υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων
- ενίσχυση της αναγνώρισης της κοινωνικής οικονομίας και των δυνατοτήτων της
Το σχέδιο δράσης ανακοινώνει μια σειρά από βασικές δράσεις για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, για παράδειγμα:
- σύσταση του Συμβουλίου για την ανάπτυξη συνθηκών πλαισίου κοινωνικής οικονομίας
- μια νέα πύλη της ΕΕ για την κοινωνική οικονομία που θα παρέχει ένα σαφές σημείο εισόδου για τους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, άλλους σχετικούς παράγοντες και άτομα που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τη σχετική χρηματοδότηση, πολιτικές και πρωτοβουλίες της ΕΕ
- ένα νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων για την Κοινωνική Καινοτομία
Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση επισημάνθηκε ως πρόκληση για τους οργανισμούς κοινωνικής οικονομίας στο πλαίσιο του SBI και 10 χρόνια αργότερα παραμένει πρόκληση. Συνεπώς, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση αποτελεί σημαντικό τομέα εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την κοινωνική οικονομία.
Της δημοσίευσης του σχεδίου δράσης προηγήθηκε εκτενής διάλογος με πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς. Επιπλέον, η Επιτροπή χτίζει τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για την πρωτοβουλία μέσω πολλών μελετών, όπως η Μελέτη για τον αντίκτυπο του SBI και οι επακόλουθες ενέργειες και ασκήσεις χαρτογράφησης .
Το σχέδιο δράσης συνοδευόταν από δύο έγγραφα εργασίας:
- Το πρώτο παρέχει μια ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών για την κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη και μια σύνοψη των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν και των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο δράσης στις αρχές του 2021.
- Το δεύτερο, Σενάρια προς τη συν-δημιουργία μιας οδού μετάβασης για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και ψηφιακό βιομηχανικό οικοσύστημα Εγγύτητας και Κοινωνικής Οικονομίας , σκιαγραφεί σενάρια για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση του βιομηχανικού οικοσυστήματος . Υποδεικνύει επίσης ποιες ενέργειες και κοινές δεσμεύσεις απαιτούνται για τη συνοδεία αυτής της μετάβασης.
Το σχέδιο δράσης παρουσιάζει επίσης ευκαιρίες χρηματοδότησης για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας.
Η Επιτροπή προτείνει να δράσει σε τρεις τομείς…
1. Δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να ευδοκιμήσει η κοινωνική οικονομία
Η πολιτική και τα νομικά πλαίσια είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Αυτό περιλαμβάνει τη φορολογία, τις δημόσιες συμβάσεις και τα πλαίσια κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κοινωνικής οικονομίας.
Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η Επιτροπή θα προτείνει σύσταση του Συμβουλίου για την ανάπτυξη των συνθηκών πλαισίου κοινωνικής οικονομίας το 2023. Θα δημοσιεύσει επίσης οδηγίες για τα κράτη μέλη σχετικά με τα φορολογικά πλαίσια για τους οργανισμούς κοινωνικής οικονομίας και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε καθοδήγηση σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις . Το σχέδιο δράσης αποσκοπεί επίσης στη βελτίωση των καλών πρακτικών σχετικά με τις κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις και στην προώθηση της στόχευσης της κοινωνικής οικονομίας εκτός των συνόρων της ΕΕ.
2. Άνοιγμα ευκαιριών για τους οργανισμούς κοινωνικής οικονομίας
Οι οντότητες της κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει να επωφελούνται από την υποστήριξη επιχειρηματικής ανάπτυξης για να ξεκινήσουν και να αναπτυχθούν, καθώς και για να αναβαθμίσουν και να αναβαθμίσουν τους εργαζομένους τους. Για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή στοχεύει να αυξήσει τη στήριξή της πέρα από τα εκτιμώμενα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν χορηγηθεί στην κοινωνική οικονομία προηγουμένως (2014-2020).
Μεταξύ άλλων δράσεων, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει μια νέα πύλη κοινωνικής οικονομίας της ΕΕ το 2023 για να διασφαλίσει ότι οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται σε ένα μέρος σχετικά με τη χρηματοδότηση, τις πολιτικές, την κατάρτιση και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Θα λανσάρει επίσης νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα το 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU και θα βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Το 2022, η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων για την Κοινωνική Καινοτομία .
3. Διασφάλιση της αναγνώρισης της κοινωνικής οικονομίας και των δυνατοτήτων της
Το Σχέδιο Δράσης στοχεύει να καταστήσει την κοινωνική οικονομία πιο ορατή και να βελτιώσει την αναγνώριση του έργου και των δυνατοτήτων της. Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει επικοινωνιακές δραστηριότητες δίνοντας έμφαση στο ρόλο και τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής οικονομίας.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια μελέτη για τη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση της κοινωνικής οικονομίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα οργανώσει επίσης μαθήματα κατάρτισης για δημόσιους υπαλλήλους σε διάφορα θέματα σχετικά με την κοινωνική οικονομία, θα προωθήσει την κοινωνική οικονομία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ενισχύοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές και πολλά άλλα.
Με το σημερινό Σχέδιο Δράσης, η Επιτροπή εγκαινιάζει επίσης μια «μεταβατική οδό» για να βοηθήσει τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις της κοινωνικής οικονομίας σε διάλογο με τις δημόσιες αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.