Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την έναρξη της θητείας της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν που συμπίπτουν με την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ενωση.
Από την πρώτη μέρα της θητείας της την 1η Δεκεμβρίου 2019 η Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν αντιμετώπισε μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων και προκλήσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή που οδήγησαν σε πρωτοφανείς απαντήσεις:
- H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντόνισε την προμήθεια 4,2 δισ εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη ώστε να εμβολιαστεί το 76% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.
- Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι ένα ευρωπαϊκό success story και έχει κεντρικό ρόλο έχει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 710 εκατομμύρια πιστοποιητικά. Συνολικά 51 χώρες από πέντε ηπείρους συμμετέχουν στο σύστημα αναγνώρισης των πιστοποιητικών και θα ακολουθήσουν και άλλες.
- Για την τόνωση της οικονομίας, δημιουργήσαμε το NextGenerationEU, το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της ΕΕ ύψους άνω των 800 δισ ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα λάβει σχεδόν 31 δισ ευρώ σε ενισχύσεις και δάνεια και επιχορηγήσεις και μέσω του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα ενισχύσει και αναμορφώσει την οικονομία της.
- H ΕΕ ενέκρινε νομοθεσία η οποία κατοχυρώνει και νομικά το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, η Επιτροπή δρομολόγησε τη δασική στρατηγική της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την αποψίλωση, την υποβάθμιση και την αποκατάσταση των δασών.
Παράλληλα με τη διαχείριση των κρίσεων, η Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν υλοποιεί τις πολιτικές της προτεραιότητες για μια πιο ψηφιακή, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη με ισχυρή θέση στον κόσμο:
Η Επιτροπή πρότεινε έναν νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να μετατραπεί η ΕΕ σε παγκόσμιο κόμβο για άριστη και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και πλαίσιο για μια αξιόπιστη και ασφαλή ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Για την οικοδόμηση μιας Ένωσης ισότητας, η Επιτροπή έχει θεσπίσει πολιτικές και μέτρα που αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές διακρίσεις και τα στερεότυπα. Έχει επίσης ξεκινήσει συζήτηση που σχετικά με την κουλτούρα του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ.
Κατά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία, που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή και την ιταλική προεδρία της G20, οι ηγέτες της G20 δεσμεύτηκαν να αναλάβουν μια σειρά δράσεων με σκοπό να επισπεύσουν το τέλος της κρίσης της COVID-19 παντού και να προετοιμαστούν καλύτερα για ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες.
Για την καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, η Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά προτάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την απειλή εξωτερικής παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το 2021 ξεκίνησε επίσης η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαμόρφωση των μελλοντικών προτεραιοτήτων της ΕΕ.