H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε (στις 21 Δεκεμβρίου 2021) κανόνες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ, καθιερώνοντας μια δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) των πιστοποιητικών εμβολιασμού, μετά από μια κύρια σειρά εμβολιασμού 2 δόσεων ή σειρά 1 δόσης για το Johnson και το εμβόλιο Johnson, για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της ΕΕ.
Μια σαφής και ομοιόμορφη περίοδος αποδοχής των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα εγγυηθεί ότι τα ταξιδιωτικά μέτρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ θα συνεχίσουν να συντονίζονται.
Η περίοδος ισχύος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τις οποίες συνιστώνται αναμνηστικές δόσεις το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού.
Το Πιστοποιητικό θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο χάριτος επιπλέον τριών μηνών πέραν αυτών των έξι μηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.
Αυτοί οι νέοι κανόνες θα ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2022ι
Η Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα την επικαιροποίηση των κανόνων για τον συντονισμό της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ . Οι ενημερώσεις σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι:
- Εστίαση σε μια «προσέγγιση που βασίζεται σε άτομα» : Ένα άτομο που διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δεν πρέπει κατ’ αρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως εξετάσεις ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ. Τα άτομα χωρίς Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ μπορεί να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ που πραγματοποιείται πριν ή μετά την άφιξη.
- Ενισχυτικές λήψεις : Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μελέτες που να αφορούν ρητά την αποτελεσματικότητα των ενισχυτών στη μετάδοση του COVID-19 και επομένως δεν είναι δυνατό να καθοριστεί μια περίοδος αποδοχής για ενισχυτές. Ωστόσο, δεδομένων των αναδυόμενων δεδομένων, μπορεί να αναμένεται ότι η προστασία από τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από εκείνη που προκύπτει από τη σειρά αρχικών εμβολιασμών.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ταξίδια εντός Ε.Ε.
Με βάση νέα επιστημονικά στοιχεία για το θέμα αυτό, η Επιτροπή μπορεί, εάν χρειαστεί, να προτείνει κατάλληλη περίοδο αποδοχής και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από αναμνηστικό.
Η Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα ενημερωμένο πλαίσιο για ταξίδια εκτός ΕΕ , δίνοντας προτεραιότητα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με ισχυρές διασφαλίσεις.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ξανανοίξουν συστηματικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εκτός από το άνοιγμα εκ νέου σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, όπως συμβαίνει σήμερα.
Ως ουσιαστική διασφάλιση, η απόδειξη αρνητικής δοκιμής PCR θα απαιτείται πάντα για όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ και το οποίο δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και για ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει.
Οι ενημερώσεις εισάγουν επίσης ένα χρονικό όριο 9 μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού. Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν επίσης την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από μια πρόσθετη («αναμνηστική») δόση.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού και ανάκτησης εκτός ΕΕ που θεωρούνται ισοδύναμα με το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για τον COVID.
Αυτές οι ενημερώσεις βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση με τα κράτη μέλη.