Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε νέα δεδομένα που δείχνουν ότι τα τελευταία επτά χρόνια παγκοσμίως ήταν τα θερμότερα στην ιστορία με διαφορά.
Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια, το 2021 κατατάσσεται μεταξύ των ψυχρότερων ετών, μαζί με το 2015 και το 2018.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη γνώρισε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, αν και κοντά στα προηγούμενα θερμότερα καλοκαίρια το 2010 και το 2018.
The last seven years were the warmest on record, with 2021 5th but with a small margin to 2015 and 2018. See in the video which regions had the largest geographical anomalies for the year. #CopernicusClimate #C3S pic.twitter.com/1sbG5cLdVg
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) January 10, 2022
Το C3S αναφέρει επίσης ότι η προκαταρκτική ανάλυση των δορυφορικών μετρήσεων επιβεβαιώνει ότι οι συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών αερίων του θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του 2021, με τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να φτάνουν σε ετήσιο παγκόσμιο ρεκόρ μέσης στήλης περίπου 414 ppm και το μεθάνιο (CH4) ένα ετήσιο ρεκόρ περίπου 1876 ppb.
Οι εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο ανήλθαν συνολικά σε 1850 μεγατόνους, κυρίως λόγω των πυρκαγιών στη Σιβηρία. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από πέρυσι (1750 μεγατόνοι εκπομπών άνθρακα), αν και η τάση από το 2003 είναι πτωτική.
Παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία αέρα
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2021 ήταν η πέμπτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, αλλά μόνο οριακά θερμότερη από το 2015 και το 2018
- Η μέση ετήσια θερμοκρασία ήταν 0,3°C πάνω από τη θερμοκρασία της περιόδου αναφοράς 1991-2020 και 1,1-1,2°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο 1850-1900
- Τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί με σαφή διαφορά
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σημειώθηκαν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα τελευταία πολύ ζεστά χρόνια. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο, οι μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν σταθερά τουλάχιστον μεταξύ των τέταρτων θερμότερων που έχουν καταγραφεί.
Οι θερμοκρασίες των τελευταίων 30 ετών (1991-2020) ήταν κοντά στους 0,9°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο.
Σε σύγκριση με αυτήν την τελευταία περίοδο αναφοράς 30 ετών, οι περιοχές με τις περισσότερες θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου περιλαμβάνουν μια ζώνη που εκτείνεται από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και τον Καναδά έως τον βορειοανατολικό Καναδά και τη Γροιλανδία, καθώς και μεγάλα τμήματα της κεντρικής και βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολή.
Οι πιο κάτω του μέσου όρου θερμοκρασίες βρέθηκαν στη δυτική και ανατολικότερη Σιβηρία, στην Αλάσκα, στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό – ταυτόχρονα με τις συνθήκες La Niña στην αρχή και στο τέλος του έτους –
Ευρωπαϊκές θερμοκρασίες επιφανειακού αέρα
- Για το σύνολο του έτους, η Ευρώπη ήταν μόλις 0,1 °C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, ο οποίος κατατάσσεται εκτός των δέκα θερμότερων ετών
- Τα δέκα θερμότερα χρόνια για την Ευρώπη έχουν σημειωθεί όλα από το 2000, με τα επτά θερμότερα χρόνια να είναι το 2014-2020
Οι τελευταίοι μήνες του χειμώνα και ολόκληρη η άνοιξη ήταν γενικά κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 στην Ευρώπη.
Μια ψυχρή φάση τον Απρίλιο, μετά από έναν σχετικά ζεστό Μάρτιο, προκάλεσε παγετό όψιμης περιόδου στα δυτικά τμήματα της ηπείρου. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, αν και κοντά στα προηγούμενα θερμότερα καλοκαίρια του 2010 και του 2018.
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν και οι δύο οι δεύτεροι θερμότεροι των αντίστοιχων μηνών τους, ενώ ο Αύγουστος ήταν κοντά στο μέσο όρο συνολικά, αλλά παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά μεταξύ θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες στα νότια και κάτω από τις μέσες θερμοκρασίες στα βόρεια.
Ευρωπαϊκά καλοκαιρινά extreme events
Αρκετά ακραία γεγονότα υψηλού αντίκτυπου συνέβησαν το καλοκαίρι του 2021 στην Ευρώπη.
Τον Ιούλιο σημειώθηκαν πολύ έντονες βροχοπτώσεις στη δυτική κεντρική Ευρώπη σε μια περιοχή με εδάφη κοντά σε κορεσμό, που οδήγησε σε σοβαρές πλημμύρες σε αρκετές χώρες, με τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Η περιοχή της Μεσογείου γνώρισε καύσωνα τον Ιούλιο και μέρος του Αυγούστου, με υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάζουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
Το ευρωπαϊκό ρεκόρ για τη μέγιστη θερμοκρασία καταρρίφθηκε στη Σικελία, όπου αναφέρθηκαν 48,8°C, 0,8°C πάνω από το προηγούμενο υψηλό, αν και αυτό το νέο ρεκόρ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
Οι θερμές και ξηρές συνθήκες προηγήθηκαν των έντονων και παρατεταμένων πυρκαγιών.