H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού ελέγχου ιστοτόπων όσον αφορά τις διαδικτυακές αξιολογήσεις από καταναλωτές.
Υπό τον συντονισμό της Επιτροπής, οι αρχές 26 κρατών μελών, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας έλεγξαν 223 δημοφιλείς ιστοτόπους για παραπλανητικές αξιολογήσεις από καταναλωτές.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των διαδικτυακών καταστημάτων, αγορών, ιστοτόπων ταξιδιωτικών κρατήσεων, μηχανών αναζήτησης και ιστοτόπων σύγκρισης που εξετάστηκαν γέννησαν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των αξιολογήσεων: Για 144 από τους 223 ελεγχθέντες ιστοτόπους, οι αρχές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι έμποροι καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι οι αξιολογήσεις είναι αυθεντικές, δηλαδή ότι αναρτήθηκαν από καταναλωτές που πράγματι χρησιμοποίησαν το αξιολογηθέν προϊόν ή υπηρεσία.
Άλλα ευρήματα της εξέτασης ιστοσελίδων σε διαδικτυακές κριτικές:
- 104 από τους 223 ιστότοπους που εξετάστηκαν δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές για τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας των κριτικών. Μόνο 84 ιστότοποι καθιστούν αυτές τις πληροφορίες προσβάσιμες στους καταναλωτές στην ίδια τη σελίδα κριτικής, ενώ οι υπόλοιποι τις αναφέρουν με «μικρά γράμματα», για παράδειγμα στους νομικούς όρους και προϋποθέσεις.
- 118 ιστότοποι δεν περιείχαν πληροφορίες σχετικά με το πώς αποτρέπονται οι ψεύτικες κριτικές . Σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύσουν εάν οι κριτικές γράφτηκαν από καταναλωτές που χρησιμοποίησαν πραγματικά το προϊόν ή την υπηρεσία.
- 176 από τους ιστότοπους δεν αναφέρουν ότι οι κριτικές με κίνητρα (π.χ. που προκύπτουν από χρηματική ανταμοιβή) απαγορεύονται από τις εσωτερικές πολιτικές τους ή εάν όχι πώς διασφαλίζουν ότι επισημαίνονται ως κίνητρα.
Οι αρχές προστασίας των καταναλωτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον το 55 % των ελεγχθέντων ιστοτόπων ενδέχεται να παραβιάζουν την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία απαιτεί να παρέχονται στους καταναλωτές αληθείς πληροφορίες ώστε να μπορούν να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές. Για άλλο ένα 18% των ιστοτόπων, οι αρχές εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC) για το σημαντικό αυτό ζήτημα και να στηρίζει τις εθνικές αρχές στις δράσεις επιβολής
Ιστορικό
Το Consumer Protection Cooperation (CPC) είναι ένα δίκτυο αρχών που είναι υπεύθυνες για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Για την αντιμετώπιση διασυνοριακών ζητημάτων, οι ενέργειές τους συντονίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Οι σαρώσεις πραγματοποιούνται από το δίκτυο ετησίως χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κοινών κριτηρίων που προετοιμάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πληροφορίες για προηγούμενες σαρώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ .
Όπως φαίνεται στην Έρευνα Παρακολούθησης Αγοράς 2020 , οι καταναλωτές συχνά βασίζονται σε κριτικές όταν λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς. Για παράδειγμα, το 71% των καταναλωτών θεωρεί τις κριτικές ως σημαντικές όταν επιλέγουν καταλύματα διακοπών. Οι αρχές αποφάσισαν το 2021 να πραγματοποιήσουν αυτό το σκούπισμα σε παραπλανητικές πρακτικές σε σχέση με τις διαδικτυακές κριτικές.
Οι παραπλανητικές πρακτικές σχετικά με τις κριτικές καταναλωτών καλύπτονται από την Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές , ιδίως τα άρθρα 6 και 7 της. Αυτή η νομοθεσία διευκρινίστηκε πρόσφατα από την Οδηγία για τη βελτίωση της επιβολής και τον εκσυγχρονισμό (οδηγία (ΕΕ) 2019/2161), η οποία θα ισχύει από τις 28 Μάιος 2022. Για να διευκολυνθεί η επιβολή, προβλέπεται ρητά ότι απαγορεύεται η πώληση, η αγορά και η υποβολή ψευδών κριτικών καταναλωτών με σκοπό την προώθηση προϊόντων. Επιπλέον, υπάρχει πλέον σαφής υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τον χειρισμό των κριτικών.