Την Πέμπτη (23/6), η UNESCO δημοσίευσε μια ενημερωμένη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε πολιτιστικούς χώρους στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση.
Σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησαν οι ειδικοί του, 152 πολιτιστικοί χώροι έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικά ως αποτέλεσμα των μαχών, συμπεριλαμβανομένων 70 θρησκευτικών κτιρίων, 30 ιστορικά κτίρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 15 μνημεία, 12 μουσεία και επτά βιβλιοθήκες.
Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσουν. Η πολιτιστική κληρονομιά, σε όλες της τις μορφές, δεν πρέπει να στοχοποιείται σε καμία περίπτωση. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως η Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας σε περίπτωση Ένοπλες Σύγκρουσης.
Audrey Azoulay
Γενικός Διευθυντής της UNESCO
Τα τρία τέταρτα των τοποθεσιών που έχουν υποστεί ζημιές βρίσκονται σε τρεις περιοχές: στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι μάχες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα έντονες – με 45 κατεστραμμένους πολιτιστικούς χώρους – η περιοχή του Χάρκοβο – με 40 κατεστραμμένες τοποθεσίες – και η περιοχή του Κιέβου – με 26 κατεστραμμένες τοποθεσίες.
Τα έκτακτα μέτρα εξακολουθούν να εφαρμόζονται
Από την αρχή του πολέμου, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO ξεκίνησε μια σειρά έκτακτων μέτρων για να αποτρέψει όσο το δυνατόν περισσότερες καταστροφές. Ο Οργανισμός παρείχε τεχνικές συμβουλές σε επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα για την προστασία των κτιρίων και των εργασιών απογραφής, εντοπίστηκαν καταφύγια για την ασφάλεια αντικειμένων που μπορούσαν να μετακινηθούν και ενισχύθηκαν τα μέτρα πυρόσβεσης.
Η UNESCO βοήθησε επίσης τις ουκρανικές αρχές στη σήμανση πολιτιστικών χώρων με το χαρακτηριστικό έμβλημα της μπλε ασπίδας. mΑυτό το σύμβολο υποδηλώνει ότι το ακίνητο προστατεύεται βάσει της Σύμβασης της Χάγης του 1954. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παραβίαση θεωρείται παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να διωχθεί. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κανένα από τα 7 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO δεν έχει επηρεαστεί μέχρι σήμερα.
Plus de 150 sites culturels ont été endommagés ou détruits en #Ukraine depuis le début de la guerre. Ces atteintes répétées au patrimoine ukrainien doivent cesser. Je réitère mon appel au respect du droit international. https://t.co/Qg3p0YEhu5
— Audrey Azoulay (@AAzoulay) June 23, 2022
Θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική ανοικοδόμηση
Καταγράφοντας και τεκμηριώνοντας τις καταστροφές και τις καταστροφές πολιτιστικών χώρων, η UNESCO όχι μόνο προειδοποιεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά προετοιμάζεται και για μελλοντική ανοικοδόμηση. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε τη δουλειά,
ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη δημιουργήσει ένα ταμείο αφιερωμένο σε δράσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας και έχει ξεκινήσει έκκληση για συνεισφορές στα κράτη μέλη του για ταχεία ανταπόκριση.
Με τον ίδιο στόχο, η UNESCO βρίσκεται στη διαδικασία σύστασης μιας ομάδας αφιερωμένης στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών, με έδρα το Κίεβο και σύντομα θα στείλει αποστολή ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.