Καθώς πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των κρίσεων και των καταστροφών σε όλο τον κόσμο, η ανακούφιση βρίσκεται στο επίκεντρο των ανθρωπιστικών δράσεων της ΕΕ.
Δείτε εδώ πώς χρηματοδοτεί η ΕΕ τις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις μέσω @eu_echo
It's #WorldHumanitarianDay! 🤝
With many people facing crises and disasters around the world, bringing relief is at the heart of the EU’s humanitarian actions. 🧡
See how the EU funds humanitarian interventions via @eu_echo https://t.co/oEIPFqOvPD pic.twitter.com/7rvQQ8P3Cg— EU Publications (@EUPublications) August 19, 2022
Tον Μάρτιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανθρωπιστική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καθορίζει ένα στρατηγικό όραμα για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ανθρωπιστικού παράγοντα.
Το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ανησυχητικό: σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανθρωπιστικές ανάγκες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Ήδη το 2021, εκτιμάται ότι 235 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο – 40% περισσότερο από ό,τι το 2020 και τρεις φορές περισσότεροι από το 2014.
Το 2022, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δραματική: περισσότεροι από 274 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτιμάται ότι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Around the world, #ItTakesAVillage of humanitarians to deliver life-saving assistance every hour of every day.
Ahead of #WorldHumanitarianDay, we stand with them & recognize their important work.
Join us in thanking them: https://t.co/agF7ZB5viI pic.twitter.com/rZcxXldN5f
— United Nations (@UN) August 18, 2022
As the world’s leading #HumanitarianAid donor, the EU has been helping millions of people since 1992 in more than 110 countries.
Read about the assistance it provides to those in need of help in this @eu_echo title:
👉 https://t.co/uKupmGTDCt#WorldHumanitarianDay 🌍 pic.twitter.com/WSDwdoMpMC— EU Publications (@EUPublications) August 19, 2022
Οι επίμονες συγκρούσεις σε πολλά μέρη του κόσμου (κυρίως στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης), η κλιματική αλλαγή, η πληθυσμιακή αύξηση, η αποτυχημένη διακυβέρνηση και ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 σημαίνουν ότι για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα πλαίσιο Η κρίση και ο εκτοπισμός είναι το νέο (και συχνά το παλιό) φυσιολογικό.
Οι διαθέσιμοι πόροι για τη στήριξη της ανθρωπιστικής δράσης δεν συμβαδίζουν με τις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες – στην πραγματικότητα το χάσμα μεταξύ των αναγκών και της παγκόσμιας ανθρωπιστικής χρηματοδότησης διευρύνεται. Επιπλέον, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, πολιτικών υποδομών και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις γίνονται πιο συνηθισμένες σε πολλές συγκρούσεις.