Με στόχο να προωθηθεί το περιβαλλοντικό όραμα της Ευρώπης -η ομπρέλα του οποίου περιλαμβάνει και τη φιλική ως προς το περιβάλλον δραστηριότητα των επιχειρήσεων- τα μάτια των όλων στρέφονται στους τρόπους για την μείωση των ρύπων από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. προτείνει μεθόδους και λύσεις ώστε οι Μικρές και Μεσαίες Επιχείρησες (ΜΜΕ) να αξιοποιήσουν όλες τις «πράσινες» ευκαιρίες και προτάσεις που τους προτείνονται μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται από μερίδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Ο λόγος για το πρόγραμμα «GRESS»
Το πρόγραμμα «GRESS» (στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG EUROPE) στοχεύει στο να βελτιώσει τις πολιτικές της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, ενισχύοντας τις ικανότητες και την ανταγωνιστικότητά τους στο πλαίσιο της «Πράσινης οικονομίας».
Οι εταίροι έχουν προχωρήσει τη δράση τους στα εξής στάδια:
- Καταγραφή του ζητήματος της πράσινης ανάπτυξης σε κάθε περιοχή
- Ανταλλαγή εμπειριών και προσδιορισμός ορθών πρακτικών για αμοιβαία μάθηση
- Αξιολόγηση και κατάταξη των σχετικών πρακτικών από ομότιμους εταίρους στις ΜΜΕ
- Δημιουργία ιδεών όσον αφορά στην πολιτική παρέμβαση με διαπεριφερειακή μεταφορά γνώσης
- Ανάπτυξη και παρακολούθηση περιφερειακών σχεδίων δράσης
Οι βελτιώσεις αποσκοπούν
- Στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για δραστηριοποίηση των ΜΜΕ στην πράσινη και γαλάζια οικονομία
- στην αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων και τη βελτίωση στην ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες νεοσύστατες επιχειρήσεις
- στην προσέλκυση περισσότερων ΜΜΕ με σκοπό να συμμετάσχουν σε δημόσιες προμήθειες πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών
- στην πρόσβαση των ΜΜΕ σε επιχειρηματικά κεφάλαια εκτός της τοπικής περιφέρειας, καθιστώντας τις πόλεις και τις περιφέρειες πιο ελκυστικές για τους νέους επιχειρηματίες στους πράσινους τομείς
- στην αύξηση του αριθμού των ανταγωνιστικών νεοσύστατων επιχειρήσεων και των spin-off (τεχνοβλαστοί) εντός της πράσινης οικονομίας
Ο ρόλος του ∆ήμου Πειραιά στο «GRESS»
Ο Πειραιάς ως η θαλάσσια πρωτεύουσα της Ελλάδας ειδικεύεται στη γαλάζια οικονομία, -βιώσιμη αλιεία, μεταφορές, περιβαλλοντικές τεχνολογίες (cleantech), πληροφορική, ναυπηγική, τουρισμός-.
Η Περιφέρεια Αττικής και ο Πειραιάς έχουν εστιάσει σε μέτρα σχετικά με «πράσινες» και «γαλάζιες» νεοσύστατες επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα, αυτό έχει επιτευχθεί τόσο με την πρωτοβουλία του «BlueGrowth Initiative», για την υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία και το περιβάλλον όσο και με και το νεοσύστατο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας «Blue Lab» για τη γαλάζια ανάπτυξη.
Η συμμετοχή του ∆ήμου Πειραιά στο GRESS αναμένεται να συμβάλει στην παραγωγή ποιοτικών έργων για την υποστήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων, στην εφαρμογή έξυπνων και βιώσιμων μεταφορών (logistics), στην προώθηση της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και πληροφορικής, στη δημιουργία νέων και αειφόρων υλικών και στην κατασκευή σκαφών χαμηλών εκπομπών.
Με τη συμμετοχή του στο έργο GRESS, ο ∆ήμος Πειραιά θα αποκτήσει εμπειρία όσον αφορά στην ανάπτυξη ικανοτήτων, στη βιωσιμότητα των γαλάζιων νεοσύστατων επιχειρήσεων και στην ευκολότερη πρόσβαση των ΜΜΕ σε επιχειρηματικά κεφάλαια στον εν λόγω τομέα.
Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας «Blue Lab»
Το Blue Lab αποτελεί το πρώτο κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά που σκοπό έχει να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων, ιδεών και προϊόντων με χρήση προηγμένης τεχνολογίας, πάντα με γνώμονα τη Γαλάζια Oικονομία.
Αποτελεί έναν μοντέρνο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο που υποδέχεται νέους που θέλουν να αναπτύξουν τεχνολογικές και επιχειρηματικές δεξιότητες, καλλιεργώντας, μέσα από μια σειρά υπηρεσιών, το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Στο «γαλάζιο εργαστήριο» του Δήμου Πειραιά οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχτούν συνολικά για την υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, να γνωρίσουν, να εκπαιδευτούν και να πειραματιστούν πάνω σε κύριες τεχνολογίες ευρείας εφαρμογής, όπως αυτές του 3D printing και των μικροηλεκτρονικών συστημάτων και να μάθουν για τις σύγχρονες τάσεις της γαλάζιας ανάπτυξης όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.
Ταυτόχρονα, και μέσα από μια σειρά παράλληλων ενεργειών όπως workshops, σεμινάρια, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες κ.ά., το κέντρο δημιουργεί ένα δυναμικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αγοράς και επιχειρηματικών ομάδων, με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και τη δημιουργία ευκαιριών χρηματοδότησης καθώς και συνεργασιών.
Οι άνθρωποι του Blue Lab, προερχόμενοι από την αγορά, υποστηρίζουν τους συμμετέχοντες των δράσεων μέσα από μια σειρά συμβουλευτικών εργαλείων που αναπτύχθηκαν ειδικά για το κέντρο, προσαρμόζοντας τα στις ανάγκες της κάθε ομάδας, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα κάθε συμμετέχοντα και κάθε ιδέας. Ταυτόχρονα η ομάδα του Blue Lab παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αγοράς και του κλάδου και φροντίζει ώστε το Κέντρο να είναι πάντα στο κέντρο των εξελίξεων.
Στόχος του Blue Lab είναι να αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την παραγωγή και ανάπτυξη γαλάζιων προϊόντων που διαμορφώνουν τις τάσεις της αγοράς, προάγουν τη βιωσιμότητα και ενισχύουν την ανάπτυξη.
Εταιρικό σχήμα
∆ήμος Kristiansand – Νορβηγία (επικεφαλής εταίρος),
∆ήμος Πειραιά (Ελλάδα),
West Pomeranian Region (Πολωνία),
Μητροπολιτική πόλη της Μπολόνιας (Ιταλία),
Foundation Cleantech Bulgaria (Βουλγαρία).
info
∆ιάρκεια: 30 μήνες, Αύγουστος 2019 – Ιανουάριος 2022 (1η φάση)
Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.054.671,00 €
Προϋπολογισμός ∆ήμου Πειραιά: 166.840,00 €
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Πειραιά έχει και στο παρελθόν υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία ανάλογες δράσεις όπως αυτές του Blue Growth Piraeus και του BLUACT