Τι πρέπει να γίνει για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων νωρίς και σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και της κατάρτισης; Και τι χρειάζεται όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις και τις πολιτικές; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ακούσει τις απόψεις σας.
Η ανάγκη για βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων ήταν σαφής πολύ πριν από την κρίση του COVID-19.
Επιπλέον, η πανδημία κατέστησε σαφές πόσο κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα περιβάλλον που προσφέρει χωρίς αποκλεισμούς, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμη ψηφιακή εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση και του Δομημένου Διαλόγου για την Ψηφιακή Εκπαίδευση και Δεξιότητες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει δύο νέες πρωτοβουλίες που στοχεύουν να συγκεντρώσουν σχόλια από την κοινωνία των πολιτών και να ορίσουν τι πρέπει να γίνει για:
Να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή εκπαίδευση.
Προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων από νωρίς και σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Δύο εκκλήσεις για αποδεικτικά στοιχεία: τι στοχεύουν να επιτύχουν;
Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων («Ψηφιακή εκπαίδευση – παράγοντες που βοηθούν την επιτυχία») στοχεύει να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, περιγράφοντας τους βασικούς παράγοντες για ένα αποτελεσματικό και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστημα.
Η πρωτοβουλία καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενισχύοντας την εδαφική συνοχή, την κοινωνική ένταξη και την ισότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας.
Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων («Ψηφιακές δεξιότητες – βελτίωση της παροχής τους») στοχεύει στην προώθηση μιας ποιότητας, χωρίς αποκλεισμούς, συνεκτική και συντονισμένη προσέγγιση για την παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης και συμβολή στην επίτευξη των στόχων ψηφιακών δεξιοτήτων της ΕΕ που περιγράφονται από την Ψηφιακή Δεκαετία: 80% των ενηλίκων με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες και 20 εκατομμύρια ειδικοί ΤΠΕ απασχολούνται στην ΕΕ από 2030.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μέσω αυτών των προσκλήσεων για δύο προτάσεις για σύσταση του Συμβουλίου στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης, που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Τα σχόλια είναι πλέον ανοιχτά, οπότε πείτε τη γνώμη σας! Η προθεσμία για να υποβάλετε τα σχόλιά σας ολοκληρώνεται στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 (μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών).
Και οι δύο πρωτοβουλίες στοχεύουν στη συγκέντρωση σχολίων ειδικά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στα κράτη μέλη (π.χ. υπουργεία που είναι αρμόδια για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την απασχόληση, τη βιομηχανία και τις πολιτικές ψηφιακού μετασχηματισμού), τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τους παρόχους ψηφιακής τεχνολογίας και τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.