Ευρεία πλειονότητα των ευρωβουλευτών στήριξε τη στιβαρή και ενιαία αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στη Λευκορωσία και ενέκρινε την ταχεία επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς της.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη στήριξή της, αλλά και να προστατεύσει την κοινωνία των πολιτών, τους δημοσιογράφους και όλους όσοι αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τις θεμελιώδεις αξίες, εντός και εκτός της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στις συζητήσεις του Συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της στον τομέα της δράσης για το κλίμα και να μετατρέψει τη δέσμευσή της για κλιματική ουδετερότητα σε πραγματικότητα.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε διάφορα ζητήματα που η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη στην πορεία προς την επίτευξη των οικολογικών φιλοδοξιών της, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του βραδύτερου ρυθμού της «πράσινης» μετάβασης σε ορισμένα κράτη μέλη.
Πολλοί ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η κατάσταση της νόσου COVID-19 βελτιώνεται σταθερά, κυρίως λόγω των προσπαθειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.
Κάλεσαν επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ταχέως και με συνέπεια τους κανόνες για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφαλής διασυνοριακή μετακίνηση.
Για να ακούσετε συγκεκριμένους ομιλητές, κάντε «κλικ» στα παρακάτω ονόματα.
Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία)
Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία)
Dacian Cioloş (Renew, Ρουμανία)
Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία)
Mara Bizzotto (ID, Ιταλία)
Beata Szydło (Συντηρητικοί, Πολωνία)
Manon Aubry (Αριστερά, Γαλλία)
Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη ολόκληρη τη συζήτηση.
Σχετικές πληροφορίες
Κατά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαΐου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προέβησαν σε απολογισμό των συνεχιζόμενων προσπαθειών εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη και συζήτησαν διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, το Μάλι και οι σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν επίσης απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαΐου, καθώς και την απαγωγή του δημοσιογράφου Raman Pratasevich και της Sofia Sapega και ανέθεσαν στο Συμβούλιο την προετοιμασία νέων κυρώσεων κατά των πολιτών και οντοτήτων της Λευκορωσίας που εμπλέκονται σε αυτό το δραματικό συμβάν.
Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επετεύχθη από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα και προέτρεψαν την Επιτροπή να εγκρίνει ταχέως τη δέσμη νομοθετικών μέτρων «κατάλληλη για το 2030», συμπεριλαμβανομένης μιας εις βάθος εκτίμησης επιπτώσεων σε επίπεδο κρατών μελών.