H EE ξεκίνησε διαβούλευση, ζητώντας από το ευρύ κοινό να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ήτοι συσκευασίες τροφίμων, μαγειρικά ή επιτραπέζια σκεύη και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων.
Οι απόψεις των οικονομικών φορέων, των δημόσιων αρχών, των ΜΚΟ και των πολιτών θα τροφοδοτήσουν την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Στόχος της αναθεώρησης είναι η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας, ιδίως μέσω της μείωσης της χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών, η στήριξη της χρήσης καινοτόμων, επαναχρησιμοποιήσιμων, ανακυκλώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών συσκευασίας, καθώς και η ενίσχυση της διαφάνειας.
Συσκευασίες τροφίμων & τα μαγειρικά σκεύη
Τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα περιλαμβάνουν όλα τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη μεταφορά, την παρασκευή και το σερβίρισμα, πριν από την τελική τους κατανάλωση.
Παραδείγματα αποτελούν οι συσκευασίες τροφίμων, τα μαγειρικά σκεύη και τα επιτραπέζια σκεύη, όπως κύπελλα, μπολ και μαχαιροπίρουνα, καθώς και συσκευές όπως αναμείκτες τροφίμων ή καφετιέρες.
Περιλαμβάνουν επίσης τα είδη που χρησιμοποιούνται στην επαγγελματική παραγωγή, παρασκευή, αποθήκευση και διανομή τροφίμων, όπως ιμάντες μεταφοράς και εμπορευματοκιβώτια.
Κανένα υλικό δεν είναι εντελώς αδρανές και χημικές ουσίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του υλικού που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, ενδέχεται να περιέχονται στο τελικό προϊόν και να μεταφέρονται σε τρόφιμα, με αποτέλεσμα δυνητικά την έκθεση των ανθρώπων που καταναλώνουν τα εν λόγω τρόφιμα.
Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ έχουν θεσπιστεί για την προστασία των καταναλωτών και αποσκοπούν στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον ιστότοπό μας.
Τον Ιούνιο του 2022 δημοσιεύτηκαν τα πορίσματα της Επιτροπής σχετικά με πρόσφατη αξιολόγηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπου προσδιορίζονται τα κενά και οι τομείς που επιδέχονται βελτίωση. Με την παρούσα έρευνα ζητούνται οι απόψεις σας σχετικά με αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα κενά και να βελτιωθεί η ισχύουσα νομοθεσία.
Η πολιτική της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων
Η πολιτική της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (π.χ. συσκευασίες τροφίμων, επιτραπέζια σκεύη και συσκευές επεξεργασίας τροφίμων).
Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των κανόνων, με στόχο τα εξής:
- εγγύηση της ασφάλειας των τροφίμων και υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας
- μείωση της παρουσίας και της χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών
- συνεκτίμηση των πλέον πρόσφατων τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων
- στήριξη της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, με την προώθηση ασφαλών, επαναχρησιμοποιούμενων και ανακυκλώσιμων λύσεων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου του τομέα.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Οι πολίτες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των τροφίμων και τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τους. Πρέπει να παράσχουμε τα κατάλληλα κίνητρα για την προώθηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές μας απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας. Γι’ αυτό καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να μοιραστούν μαζί μας τις απόψεις τους. Χρειαζόμαστε επικαιροποιημένους κανόνες, προσαρμοσμένους τόσο στις σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις όσο και στην προστασία της υγείας των καταναλωτών.»
Στην αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας έχουν ήδη επισημανθεί σημαντικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη εναρμονισμένων κανόνων για τα μη πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, η έλλειψη κανονιστικής καθοδήγησης σχετικά το τελικό προϊόν όσον αφορά τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, οι δυσκολίες εφαρμογής και η έλλειψη κινήτρων για την ανάπτυξη ασφαλέστερων και πιο βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει για 12 εβδομάδες, έως τις 11 Ιανουαρίου 2023, και θα συμβάλει στην κατάρτιση της νέας νομοθεσίας. Η Επιτροπή θα διεξαγάγει επίσης στοχευμένες διαβουλεύσεις με τους καταναλωτές, τα κράτη μέλη της ΕΕ, οικονομικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτες για την υποστήριξη της νέας νομοθεσίας.
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει δύο ομάδες ερωτήσεων: Το μέρος που απευθύνεται στους πολίτες: Ερωτήσεις για όλους τους πολίτες ως καταναλωτές συσκευασμένων τροφίμων και ως χρήστες ειδών κουζίνας και επιτραπέζιων σκευών —όπως πιάτα, μαχαιροπήρουνα, φλυτζάνια και ποτήρια, τηγάνια, δοχεία αποθήκευσης, αλουμινόχαρτο και μεμβράνη συσκευασίας—, καθώς ως χρήστες ηλεκτρικών συσκευών όπως τα ψυγεία και άλλα είδη που μπορεί να εύλογα να προβλεφθεί ότι θα έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (π.χ. χαρτοπετσέτες). Δεν απαιτείται γνώση των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) ή της σχετικής νομοθεσίας.
Το μέρος που απευθύνεται στα ενδιαφερόμενα μέρη: Ερωτήσεις για τις επιχειρήσεις, τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, τις οργανώσεις καταναλωτών, τα επιστημονικά ιδρύματα και όσους συμμετέχουν στη συμμόρφωση των FCM με τους κανόνες και την επιβολή των κανόνων αυτών. Η στοχευόμενη ομάδα περιλαμβάνει τους κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς και άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, τις οργανώσεις των καταναλωτών και της βιομηχανίας, τους φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των φορέων ελέγχου. Απαιτούνται ορισμένες γνώσεις σχετικά με το κανονιστικό πεδίο των FCM.