Η ομάδα εμπειρογνωμόνων euPOLIS του Βελιγραδίου διεξήγαγε πρόσφατα το τέταρτο εργαστήριο με πολίτες για την επίδειξη του νέου έργου στην προκυμαία του Δούναβη.
Καθώς ο καιρός ήταν «σύμμαχος» για την ομάδα του Βελιγραδίου -το Σάββατο 29/10- πάνω από εκατό συμμετέχοντες εξέφρασαν ενδιαφέρον και ετοιμότητα να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στην πρωτοβουλία του έργου του euPOLIS για εξασφάλιση και διατήρηση βιώσιμων δημόσιων χώρων.
Εκτός από τη καταγραφή πολύ συγκεκριμένων συστάσεων για τις κατασκευές ανέσεων και το περιεχόμενο του πάρκου, το εργαστήριο που διεξήχθη απέδειξε τη σημασία της κοινωνικής πτυχής του έργου euPOLIS και τη συμμετοχή των πολιτών ως ένα από τα κύρια εργαλεία για την εξασφάλιση δίκαιων και ασφαλών δημόσιων χώρων.
Συγκεκριμένα οι πολίτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον αυξανόμενο αριθμό καφέ και εστιατορίων στον ποταμό Δούναβη, καθώς και για όλο και περισσότερες πολυκατοικίες και χώρους στάθμευσης σε βάρος των χώρων χαλάρωσης, πρασίνου και ανοιχτών χώρων.
Πρόσκληση σε εργαστήριο
Η ομάδα euPOLIS παρουσίασε όλες τις λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, το χρονοδιάγραμμα του έργου, εξήγησε τον σκοπό και τη φύση του κόμβου οικολογικής εκπαίδευσης και τον άτλαντα των φυτών.
Αυτό απέδειξε επίσης πόσο πολύτιμη είναι η επαφή με ειδικούς, σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς δημόσιων χώρων ή κάθε είδους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων με πολίτες, επειδή η ομάδα euPOLIS είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει, να εξηγήσει και καθησυχάσει όσους έχουν αμφιβολίες για τους στόχους, και τις αξίες αυτού του έργου.
Οι περισσότεροι από τους πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμμετάσχουν περαιτέρω στο έργο φορώντας βιομετρικά wearables, λαμβάνοντας ενημερώσεις κ.λπ.
Είναι σαφές ότι στην αποστολή της δημιουργίας καλύτερων και πιο υγιεινών δημόσιων χώρων, η φύση-
οι λύσεις που βασίζονται είναι μόνο μια σελίδα του βιβλίου για το οποίο οι ειδικοί του euPOLIS πρέπει να εκπαιδεύσουν τους πολίτες, ενώ οι συμμετοχικές διαδικασίες και η οικοδόμηση κοινότητας είναι ένα ακόμη μακρύ και απαιτητικό μάθημα.