Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένας πραγματικός και αυξανόμενος κίνδυνος. Όλο και συχνότερα οι δράστες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν υλικό και να προσεγγίζουν παιδιά.
Οι θηρευτές φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν την κακοποίηση που διαπράττουν στην πραγματική ζωή και αναρτούν το υλικό στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούν την κάμερα του υπολογιστή, κινητά τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για να εξαναγκάσουν ή να εκβιάσουν τα παιδιά σε ακατάλληλες και παράνομες σεξουαλικές πράξεις.
Στο διαδίκτυο αναρτώνται σε μαζική κλίμακα φωτογραφίες και βίντεο παιδιών που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση. Το 2021 έγιναν καταγγελίες από εταιρείες του διαδικτύου για 85 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο με αυτό το περιεχόμενο.
Η κακοποίηση και η εκμετάλλευση δεν γνωρίζουν σύνορα. Εικόνες εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε μία χώρα κυκλοφορούν και προβάλλονται σε όλο τον κόσμο. Τα θύματα σπανίως αποκαλύπτουν το περιστατικό. Η κακοποίηση συχνά διαπράττεται από πρόσωπο στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού και, πολλές φορές, στο ίδιο το σπίτι του παιδιού.
Σε πολλές περιπτώσεις η κακοποίηση έρχεται στο φως μόνο όταν εντοπίζονται οι ενέργειες των δραστών στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, το ισχύον σύστημα προαιρετικής καταγγελίας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.
To 2021 αναφέρθηκαν παγκοσμίως 85 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Η 🇪🇺 αναλαμβάνει δράση για να σταματήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
🔗 https://t.co/s9KXe6TIJnΟ κίνδυνος είναι αληθινός #EUvsChildSexualAbuse
⏯️ https://t.co/X7ZJH5Zfnl pic.twitter.com/GbWBiDk7Nx
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) November 16, 2022
Προς το παρόν, το 95 % του συνόλου των καταγγελιών προέρχεται από έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών (Meta). Ως κοινωνία πρέπει να καταστήσουμε υποχρεωτικό όλες οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν στις αρχές την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.
Για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος η ΕΕ έχει προτείνει νομοθεσία που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε, να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και να στηρίξουμε τα θύματα. Είμαστε όλοι/-ες υπεύθυνοι/-ες να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή από τους σεξουαλικούς θηρευτές.
Νέοι κανόνες της ΕΕ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Η Επιτροπή προτείνει νέα ενωσιακή νομοθεσία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ:
-Στον εντοπισμό και την καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο
-Στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
-Στη στήριξη των θυμάτων
Η εν λόγω νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την καταγγελία από τους παρόχους υπηρεσιών της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που λαμβάνει χώρα διαδικτυακά στις πλατφόρμες τους και την ενημέρωση των αρχών, ώστε να είναι δυνατή η προσαγωγή των θηρευτών στη δικαιοσύνη.
Οι πάροχοι θα υποχρεούνται επίσης να καταγγέλλουν περιπτώσεις αθέμιτης προσέγγισης παιδιών μέσω διαδικτύου (grooming)- μιας πρακτικής κατά την οποία οι σεξουαλικοί θηρευτές δημιουργούν σχέση, εμπνέουν εμπιστοσύνη και δένονται συναισθηματικά με τα παιδιά, ώστε να μπορούν να τα χειραγωγούν, να τα εκμεταλλεύονται και να τα κακοποιούν.
Τι θα συμβεί εάν δεν εγκριθεί η νομοθεσία αυτή;
Στις 3 Αυγούστου 2024 θα λήξει η ενωσιακή νομοθεσία που επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να συνεχίσουν τον εθελοντικό εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Εάν συμβεί αυτό, οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα είναι πλέον σε θέση να εντοπίζουν, να καταγγέλλουν και να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο από υπηρεσίες επικοινωνίας, οι οποίες σήμερα είναι ο πιο συνήθης τρόπος για τη διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τη δόλια προσέλκυση παιδιών: το 80 % των αναφορών πέρυσι προήλθε από ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Αυτό θα διευκολύνει τους θύτες να κακοποιούν παιδιά σεξουαλικά και να παραμένουν ατιμώρητοι.
Εάν θεσπιστεί ο νέος νόμος, οι εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά. Ας εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί πριν από τις 3 Αυγούστου 2024.