Ο σκοπός της μελέτης «Μετά το νέο κανονικό: Σενάρια για την Ευρώπη στον κόσμο μετά τον Covid-19» είναι να καταγράψει το εύρος της αλλαγής που μπορεί να επιφέρει η πανδημία του Covid-19 στην ΕΕ και της πολιτικής της.
Το έργο «Μετά το νέο κανονικό: Σενάρια για την Ευρώπη στον κόσμο μετά τον Covid-19» εξέτασε το πιθανόν μέλλον του 2040 για την ΕΕ που βγαίνει από την κρίση της πανδημίας.
Τα πέντε σενάρια που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση σχεδιάζουν διαφορετικές πιθανές διαδρομές εξέλιξης μετά την Covid-19, δημιουργώντας νέες προοπτικές σε βασικά ζητήματα πολιτικής Ε&Κ της ΕΕ.
Σε όλα τα σενάρια, η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκεί έλεγχο στη μελλοντική τεχνολογική ανάπτυξη – μέσω κανονισμών, τυποποίησης και επιβολής πολιτικών – δείχνει πολλές και ευρέος φάσματος κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη κοινωνία.
Το μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη (Research & development) συρρικνώνεται και υπάρχει μια αναπόφευκτη, αυξανόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν και παράγονται αλλού στον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Υπάρχει επίσης μια ολοένα αυξανόμενη επιρροή των ιδιωτικών εταιρειών στην τεχνολογική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πολυεθνικών που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός δημόσιου ελέγχου όσον αφορά τις πιθανές κοινωνικές συνέπειες της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών.
Οι προκλήσεις που μπορεί να θέτουν αυτές οι τάσεις στην ικανότητα της ΕΕ να ασκεί έλεγχο στην τεχνολογική ανάπτυξη θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα της ανάκαμψης από την Covid-19 κρίση και στον χαρακτήρα των σχέσεων που θα χτιστούν κατά την προσπάθεια ανάκαμψης…
Τα πέντε σενάρια πλαισίου είναι:
Η μακρά ύφεση
Επιστροφή στο «κανονικό»;
Η μεγάλη τεχνολογία διαμορφώνει την Ευρώπη
Kυκλική οικονομία και
Πράσινη ουτοπία – νέα ελπίδα
Τα εν λόγω σενάρια εριλαμβάνουν τις πολυάριθμες διαταραχές στην καθημερινή μας ζωή από τα lock-down Covid-19 έως το 2040 και περιγράφουν την έκταση, στις οποίες η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει νέες απαιτήσεις για τα μελλοντικά πλαίσια πολιτικής, πρωτοβουλίες και προγράμματα της ΕΕ, για παράδειγμα όσον αφορά τον αντίκτυπο, τον χρονικό ορίζοντα έργων ή των επενδύσεων.