H EE -Διεύθυνση Δικαιοσύνης- απευθύνονται σε όλους εμάς με αίτημα να βοηθήσουμε νέους, ηλικίας 18-30 ετών, να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στα θύματα του εγκλήματος.
Η καμπάνια βασίζεται στο απλό αλλά ισχυρό βασικό μήνυμα και υπόσχεση: «Θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά».
Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι συχνά τα θύματα βίας μπορεί να αισθάνονται ανίσχυρα, εγκαταλελειμμένα, μόνα και αόρατα.
Χωρίς αρκετή υποστήριξη από άλλους και έλλειψη γνώσης για τα δικαιώματά τους, είναι δύσκολο για αυτούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα: να βρουν βοήθεια σε μια εξειδικευμένη οργάνωση υποστήριξης θυμάτων ή να αναφέρουν ένα έγκλημα.
Το μήνυμα θα προωθηθεί σε μια σειρά καναλιών και κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων σε 10 χώρες
«Θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά»…
Στόχος
Η εκστρατεία «Keep your eyes open» στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα θύματα εγκληματικών πράξεων νιώθουν ασφάλεια, κατανόηση και υποστήριξη.
Η εκστρατεία που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι τα θύματα κατανοούν τα δικαιώματά τους και ότι αισθάνονται εξουσιοδοτημένα να τα χρησιμοποιήσουν και να αναζητήσουν δικαιοσύνη. Παράλληλα στοχεύει να εγγυηθεί ότι τα θύματα αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό, ότι η φωνή τους ακούγεται και ότι γνωρίζουν πού μπορούν να αναζητήσουν υποστήριξη.
Γιατί η εκστρατεία επικεντρώνεται σε αυτά τα εγκλήματα
Η εκστρατεία «Keep your eyes open» εστιάζει σε εγκλήματα κατά των παιδιών, ξενοφοβικά εγκλήματα μίσους, εγκλήματα μίσους κατά των LGBTIQ, βίαιο έγκλημα και βία με βάση το φύλο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα εγκλήματα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τα θύματα.
Τα δικαιώματα των θυμάτων που περιγράφονται σε αυτόν τον ιστότοπο ισχύουν για τα θύματα όλων των εγκλημάτων και ορισμένες από τις υπηρεσίες υποστήριξης ενδέχεται να είναι διαθέσιμες σε θύματα εγκλημάτων διαφορετικών από αυτά που αναφέρονται.
Γιατί η ΕΕ αναλαμβάνει δράση τώρα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και των εθνικών lockdown σε ολόκληρη την ΕΕ, οι δημόσιες αρχές ανέφεραν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και του ρατσιστικού και ξενοφοβικού εγκλήματος μίσους. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εγκληματικότητας. μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε από εμάς.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και πού μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια, για εμάς ή τους αγαπημένους μας. Η εκστρατεία ανακοινώθηκε στην πρώτη Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025).
Είναι ζωτικής σημασίας τα θύματα να μπορούν να αναζητήσουν την υποστήριξη, την προστασία και τη δικαιοσύνη που χρειάζονται. Τα θύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και προσοχή. Αν όχι,
υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς και επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, όπου το θύμα υφίσταται περαιτέρω βλάβη λόγω του τρόπου με τον οποίο τα ιδρύματα ή τα άτομα αντιμετωπίζουν το θύμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά αυτήν την εκστρατεία για να διασφαλίσει ότι τα θύματα εγκλημάτων και οι φίλοι και οι συγγενείς τους γνωρίζουν τις υπηρεσίες συμβουλών και υποστήριξης, καταφύγια (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των οικογενειακών σπιτιών), γραμμές βοήθειας, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική βοήθεια, υποστήριξη τραυματισμών και συμβουλευτική και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε αυτούς.
Τι κάνει η ΕΕ για την προστασία των θυμάτων;
Το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Οδηγία για τα Δικαιώματα των Θυμάτων.
Αυτό θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων και καθορίζει ποια υποστήριξη και προστασία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025), η Επιτροπή προωθεί την καλύτερη επικοινωνία σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων και τις ανάγκες των θυμάτων, ξεκινώντας μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων.
Δείτε την εργαλειοθήκη, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις οντότητες να υποστηρίζουν την καμπάνια.