Τέσσερις πόλεις προκρίθηκαν για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028 στη Γαλλία. Πρόκειται για τις Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier και Rouen.
Μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων συνέστησε τη σύναψη λίστας μετά από 4ήμερη συνάντηση στο Παρίσι. Το 2028 η Γαλλία θα φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για πέμπτη φορά, μετά το Παρίσι το 1989, την Αβινιόν το 2000, τη Λιλ το 2004 και τη Μασσαλία το 2013.
Η Γαλλία ζήτησε σχετικές αιτήσεις από ενδιαφερόμενες πόλεις τον Δεκέμβριο του 2021. Εννέα πόλεις υπέβαλαν αιτήσεις έως την προθεσμία της 2ας Ιανουαρίου 2023: Αμιέν, Μπαστιά, Μπουρζ, Κλερμόν-Φεράν, Μονπελιέ, Νίκαια, Ρεμς, Ρουέν και Σεν Ντενί.
Η προεπιλογή για τον τίτλο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις ενδιαφερόμενες πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά τους αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής με γνώμονα τον πολιτισμό.
Μόλις οι αρμόδιες γαλλικές αρχές εγκρίνουν επίσημα τη σύσταση της επιτροπής, οι πόλεις θα έχουν προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2023 για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους. Στη συνέχεια, η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους για να συστήσει τη γαλλική πόλη να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028.
Την ίδια χρονιά, θα υπάρξουν άλλες δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, μία στην Τσεχική Δημοκρατία και μία σε πόλη από χώρα της EEA EFTA, υποψήφια χώρα ή πιθανή υποψήφια χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ Δημιουργική Ευρώπη.
Πώς οι πόλεις γίνονται Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης
Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει 2 γύρους
γύρο προεπιλογής, μετά τον οποίο καταρτίζεται κατάλογος υποψήφιων πόλεων έναν τελικό γύρο επιλογής περίπου εννέα μήνες αργότερα. Στη συνέχεια, η επιλεγμένη πόλη ορίζεται επίσημα από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
Μια ομάδα 12 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων εξετάζει τις αιτήσεις. Τα θεσμικά όργανα και οι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης διορίζουν 10 εμπειρογνώμονες και τους άλλους 2, από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Οι πόλεις πρέπει να προετοιμάσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση που θα έχει διαρκή αντίκτυπο. Το πρόγραμμα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων της πόλης καθώς και των διαφόρων γειτονιών της και να επιδιώκει να προσελκύσει επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα και την Ευρώπη. Τελικά, οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι έχουν την υποστήριξη από τις αρμόδιες δημόσιες τοπικές αρχές και την ικανότητα να παραδώσουν το έργο.
Γεννημένη το 1985 από μια ιδέα της τότε Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και του Γάλλου ομολόγου της Τζακ Λανγκ. οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο φιλόδοξα πολιτιστικά έργα στην Ευρώπη και σε μια από τις πιο γνωστές –και πιο εκτιμημένες– δραστηριότητες της ΕΕ.
Οι στόχοι τους είναι να προωθήσουν την ποικιλομορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη, να αναδείξουν τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται και να προωθήσουν τη συμβολή του πολιτισμού στη μακροχρόνια περίοδος ανάπτυξης των πόλεων.