Η εισαγωγή μίας συμφωνίας του Μπετόβεν συγκινεί την καρδιά – αλλά όχι μόνο μεταφορικά καθώς η μουσική μας αγγίζει συναισθηματικά, διεγείρει σωματικά την καρδιά και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ έχουν αναφέρει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια στην καρδιά, τα νεφρά ή τον εγκέφαλο. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης έστω και ελαφρά μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εγκάρδιες μελωδίες
Από το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Μουσικής και Ήχου στο Παρίσι μέχρι το King’s College του Λονδίνου, η καθηγήτρια Elaine Chew αναπτύσσει μια εφαρμογή για smartphone για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς ως μέρος ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με το όνομα HEART.FM.
«Δημιουργούμε μια εφαρμογή που θα παρακολουθεί την ανταπόκριση των ανθρώπων καθώς ακούνε μουσική και στη συνέχεια θα προσαρμόζει τη μουσική για να τους ωφελήσει», δήλωσε ο Chew, καθηγητής μηχανικής στο King’s που συνεργάζεται με το St Bartholomew’s Hospital στο Λονδίνο.
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μετρήσεις της καρδιάς του ατόμου και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ακρόασης που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Ενώ το HEART.FM βοηθάει τους ανθρώπους σήμερα, ένα άλλο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο που ονομάζεται GOING VIRAL ανατρέχει στον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιες αντιλήψεις και οι χρήσεις της μουσικής στην Ευρώπη έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των εστιών ασθενειών τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.
Τον 17ο αιώνα, πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη πίστευαν ότι η μουσική είχε τη δύναμη να σταματήσει ή ακόμα και να αποτρέψει ένα ξέσπασμα της πανώλης, σύμφωνα με την καθηγήτρια Marie Louise Herzfeld-Schild, η οποία ηγείται του GOING VIRAL και είναι μουσικολόγος στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.
Τα δύο έργα δείχνουν τις επιρροές της μουσικής στα ανθρώπινα συναισθήματα ανά τους αιώνες και πώς η συναισθηματική της δύναμη αξιοποιείται τώρα μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.
Προσωπική οπτική
Η Chew έχει προσωπική σύνδεση με τον HEART.FM. Είχε υποφέρει από ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Η εμπειρία έκανε την Chew να συνειδητοποιήσει την υγεία της καρδιάς της και των άλλων.
«Η ιατρική μου έδωσε τη δυνατότητα να έχω πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και με οδήγησε να ξανασκεφτώ τον σκοπό αυτού που κάνω», είπε.
Η ίδια, επαγγελματικού επιπέδου πιανίστρια, η Chew μελετά από το 2018 πώς οι καρδιές των ανθρώπων ανταποκρίνονται στη μουσική, ξεκινώντας από ασθενείς που έχουν βηματοδότες.
Ένας βηματοδότης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μη φυσιολογικών ρυθμών – που ονομάζονται αρρυθμίες – που μπορεί να προκαλέσουν την καρδιά να χτυπά πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα.
Ο βηματοδότης επιτρέπει στην καρδιά του ασθενούς να χτυπά τακτικά στέλνοντας ηλεκτρικούς παλμούς σε αυτήν. Η Chew και οι συνεργάτες του στο St Bartholomew’s Hospital ανακάλυψαν μερικά καλά νέα: ο χρόνος ανάρρωσης μεταξύ των παλμών της καρδιάς των ατόμων με βηματοδότες θα μπορούσε να ρυθμιστεί από τη μουσική. Γενικά, οι ταχύτεροι χρόνοι ανάρρωσης σηματοδοτούν το άγχος, ενώ τα μακρύτερα δηλώνουν χαλάρωση ή ηρεμία.
Music to your…heart! 🫀
🎼 A Beethoven symphony can have a positive impact not only emotionally but physically.
The EU-funded project HEART FM 🎧 is developing an app that uses #AI-tailored medical music to regulate heart rate ⚡️ and blood pressure 🩸.#FrAIday #MusicTherapy
— Digital EU 🇪🇺 (@DigitalEU) February 17, 2023
Η Chew βασίζεται στα ευρήματα της δουλειάς της που αφορά ασθενείς με βηματοδότη για να αναπτύξει την εφαρμογή HEART.FM για μια πολύ ευρύτερη ομάδα ανθρώπων.
«Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη μουσική ως ευχάριστο χόμπι – η διαφορά εδώ είναι ότι παρακολουθούμε πώς ανταποκρίνεται το σώμα», είπε.
Oι καρδιαγγειακές αποκρίσεις των ανθρώπων
Στόχος του HEART. FM είναι να αποτυπώσει τις καρδιαγγειακές αποκρίσεις των ανθρώπων που ακούν μουσική. Η Chew συχνά συνδέει τους μαθητές με τη συσκευή δοκιμής και στη συνέχεια τους στέλνει δεδομένα από την εφαρμογή, ώστε να μπορούν να δουν τη δική τους φυσιολογική απόκριση στη μουσική.
Η εφαρμογή που βρίσκεται υπό ανάπτυξη θα “κατεβαίνει” (download) σε smartphone από χρήστες για να παρακολουθεί τις ρυθμικές αποκρίσεις της καρδιάς τους στη μουσική και να τους καθοδηγεί σε μια θεραπευτική διαδρομή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σχέδιο είναι να γίνει η εφαρμογή παγκοσμίως διαθέσιμη για λήψη από app stores.
Μετατόπιση απόψεων
Στο πλαίσιο του GOING VIRAL, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ο Herzfeld-Schild ενδιαφέρεται για το πώς ένιωθαν οι Ευρωπαίοι περασμένων εποχών για τη μουσική. Το έργο της διερευνά και συγκρίνει τις συναισθηματικές εμπειρίες που είχαν οι άνθρωποι από τη μουσική κατά τη διάρκεια τριών εποχών επιδημιών ασθενειών στη Βιέννη: πανούκλα το 1679 και το 1713, χολέρα το 1831 και γρίπη το 1918-19.
Ο Herzfeld-Schild πιστεύει ότι οι συναισθηματικές εμπειρίες διαφέρουν μεταξύ των περιόδων της ιστορίας.
«Ο τρόπος που περιηγούμαστε συναισθηματικά στον κόσμο είναι συνδεδεμένος με την ανατροφή μας και το τι μάθαμε για τον κόσμο», είπε. «Αυτό αλλάζει το πώς νιώθουμε για τη μουσική».
Κατά τη διάρκεια των επιδημιών πανώλης, oι άνθρωποι στη δυτική Ευρώπη συχνά κατηγορούσαν τους πλανήτες και πίστευαν ότι η μουσική θα μπορούσε να τους επηρεάσει και, ως εκ τούτου, να τερματίσει ή να αποτρέψει τον λοιμό.
Ταυτόχρονα, υπήρχε επίσης η πεποίθηση ότι τα μολυσμένα αντικείμενα θα μπορούσαν να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Υπάρχουν αρχεία με ανθρώπους που καίνε όργανα ή παρτιτούρες. «Η μουσική σε αυτό το πλαίσιο ήταν επικίνδυνη», είπε ο Herzfeld-Schild. «Η θρησκεία ήταν πολύ σημαντική, έτσι οι άνθρωποι κατανοούν ότι η πανούκλα είναι μια τιμωρία από τον Θεό». Εναλλακτικά, θα κατηγορούσαν Εβραίους ή ξένους από την Ανατολή, είπε.
Μουσικές αποδράσεις
Κατά τη διάρκεια του 1700, οι αντιλήψεις στην Ευρώπη εξελίχθηκαν ξανά για να αγκαλιάσουν την ιδέα της μουσικής ως πηγής ακουστικής ευδαιμονίας. «Η ιδέα ενός παγκόσμιου είδους «αληθινής» μουσικής και ότι η μουσική είναι καλή για όλους ξεκινά τον 18ο αιώνα», είπε ο Herzfeld-Schild. «Επίσης, στα τέλη του 18ου αιώνα, εμφανίζεται αυτή η ιδέα της μουσικής ως ένα είδος θρησκευτικής εμπειρίας, σαν αποκάλυψη, ή απόδραση από αυτή τη ζοφερή ζωή».
Την εποχή του ξεσπάσματος της χολέρας τον 19ο αιώνα, οι ιατρικές πρακτικές και οι λαϊκές στάσεις για τη μουσική είχαν αλλάξει. Μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι αυτή η ασθένεια είχε την προέλευσή της στο βρώμικο νερό, διοργανώθηκαν φιλανθρωπικές μπάλες στη Βιέννη για τα θύματα της χολέρας και μάλιστα παρουσίασαν νέα μουσική από τον συνθέτη Johann Strauss.
Το τελευταίο ξέσπασμα που θα διερευνήσει ο Herzfeld-Schild είναι η λεγόμενη ισπανική γρίπη, που ξεκίνησε το 1918. Ήρθε όταν κάποιοι μπορούσαν να αγοράσουν πρώιμες εκδόσεις γραμμοφώνων και να ακούσουν μουσική στο σπίτι τους. Αυτή ήταν μια ταραχώδης εποχή για την Αυστρία επειδή το πρώτο ξέσπασμα της γρίπης συνέπεσε με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την κατάρρευση της μοναρχίας και την εξαφάνιση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
«Υπάρχει πραγματικά έλλειψη γνώσης για το πώς αντιλαμβανόταν τη μουσική συναισθηματικά σε αυτούς τους καιρούς ασθενειών», είπε ο Herzfeld-Schild. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 που ξεκίνησε το 2020, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι φαινόταν να έχουν μια κοινή εμπειρία με εκείνους που αντιμετώπισαν εστίες ασθενειών σε παλαιότερες εποχές. Αλλά αυτή η υπόθεση φάνηκε λανθασμένη στον Herzfeld-
Η Schild βασίστηκε στη μελέτη της για την ιστορία της μουσικής, της ιατρικής και των συναισθημάτων για περισσότερο από μια δεκαετία.
«Από ό,τι ξέρω, αυτή τη στιγμή, οι συναισθηματικές εμπειρίες της μουσικής κατά τη διάρκεια των πανδημιών ήταν διαφορετικές ανά καιρούς και σε τόπους», είπε. «Είμαι σίγουρος ότι ήταν πολύ διαφορετικό για τους ανθρώπους στο παρελθόν.»
Η έρευνα σε αυτό το άρθρο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας της ΕΕ (ERC).
Περισσότερες πληροφορίες
Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα παραπάνω χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα