To Europe Direct Piraeus συμμετείχε στον 8ο διαγωνισμό “blue innovation challenge” στο Εμπορικο και Βιομηχανικο Επιμελητηριο Πειραια όπου διένειμε στους παρευρισκόμενους πληροφοριακό υλικό για την ΕΕ και τα Θεσμικά της Όργανα.
Μέσω του εν λόγω διαγωνισμού που διεξάγεται στο πλαίσιο των “Ημερών θάλασσας” ομάδες φοιτητών/μαθητών και νεοφυών επιχειρήσεων επιδιώκουν να συναγωνιστούν ώστε να δώσουν βιώσιμες λύσεις ή να αναπτύξουν καινοτομίες σε όλους τους εδραιωμένους και αναδυόμενους τομείς της γαλάζιας οικονομίας.
Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά έχει προβεί στην ανάληψη ενός συνόλου δράσεων για τη στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας στον Πειραιά, οι οποίες υλοποιούνται από το 2014 και περιλαμβάνουν τη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, το διαγωνισμό καινοτομίας BlueGrowth, το δίκτυο BluAct, δύο ευρωπαϊκά προγράμματα και το blue/lab, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.
Οι δράσεις στοχεύουν στη δημιουργία νέων και βιώσιμων επιχειρήσεων στη Γαλάζια Οικονομία, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προώθηση ενός νέου καινοτόμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Ο καινοτόμος χαρακτήρας του προγράμματος δράσεων είναι φανερά υπαρκτός από τη φάση του σχεδιασμού έως και τη φάση της υλοποίησής του.
Ο διαγωνισμός BlueGrowth σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αρχικά σε συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη συμμετοχικότητα και ενισχύει τη δέσμευση των διαφορετικών φορέων στην υποστήριξη της υλοποίησής του.
Το ανθρώπινο οικοσύστημα (Marinescape) που έχει δημιουργηθεί συνιστά ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προγράμματος δράσεων. Αποτελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο φορέων του τετραπλού έλικα (δημόσιος τομέας, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί-ερευνητικοί φορείς, «κοινωνία των πολιτών»), το οποίο:
α. προωθεί τον συνεχή διάλογο γύρω από τα θέματα της Γαλάζιας Οικονομίας,
β. συμβάλλει στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη,
γ. υποστηρίζει, καθοδηγεί και παρακολουθεί το πρόγραμμα δράσης μέσω της συμμετοχής εκπροσώπων της σε Συμβουλευτική Επιτροπή,
δ. παρέχει μέντορες στο στάδιο της επιχειρηματικής εκκόλαψης.
Ο διαγωνισμός BlueGrowth υλοποιείται σε 2 φάσεις
Ο διαγωνισμός BlueGrowth υλοποιείται σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στη διενέργεια του διαγωνισμού, ο οποίος περιλαμβάνει τη δημοσίευση πρόσκλησης, την υποβολή και αξιολόγηση των υποψήφιων, την πραγματοποίηση workshop προετοιμασίας των επιλεγμένων επιχειρηματικών ομάδων για την παρουσίαση της ιδέας τους στο Demo Day, το Demo Day (ημέρα του επίσημου διαγωνισμού) κατά το οποίο αξιολογούνται οι υποψήφιοι από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, από εκπροσώπους του Marinescape και τους λοιπούς παρευρισκόμενους.
Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες (έως 15) βραβεύονται και προωθούνται στο πρόγραμμα εκκόλαψης. Η δεύτερη φάση αφορά στο πρόγραμμα εκκόλαψης όπου παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες (business counselling, coaching) στις βραβευθείσες ομάδες που ξεκινούν από τη δημιουργία ή βελτίωση του business plan έως και τη σύσταση εταιρείας, στο πλαίσιο διαλέξεων και workshops σε διάφορες θεματικές ενότητες. Παράλληλα, προωθείται η δικτύωση των επιχειρηματικών ιδεών με σκοπό την περαιτέρω ωρίμανση και χρηματοδότησή τους.
Η μέχρι τώρα επιτυχία του διαγωνισμού με τα σημαντικά αποτελέσματά της, οδήγησε το Δήμο Πειραιά στην αναζήτηση ευκαιριών για την επέκταση, προβολή και περαιτέρω ενδυνάμωση του προγράμματος δράσεων.
Η ευκαιρία αυτή δόθηκε εν μέρει μέσω του προγράμματος URBACT, με τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς του BlueGrowth ως βραβευμένης καλής πρακτικής σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Όμως το γεγονός ότι η έρευνα, εκπαίδευση και καινοτομία αποτελούν κατά κοινή ομολογία το τρίπτυχο που αλλάζει τις δομές της επιχειρηματικότητας του 21ου αιώνα και υπόσχεται να αναβαθμίσει το επιχειρείν προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της περαιτέρω διείσδυσης του διαγωνισμού στην ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη παροχής εξειδικευμένων συμβουλών σε θέματα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ανάληψη της διοργάνωσης του διαγωνισμού από το Πανεπιστήμιο Πειραιά
Η ανάληψη της διοργάνωσης του διαγωνισμού από το Πανεπιστήμιο Πειραιά συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει την γνώση που παράγεται στα ερευνητικά κέντρα των Ελληνικών Πανεπιστημίων και θα συνδράμει μεταξύ άλλων στην αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τους φοιτητές. Διότι η τεχνολογία και η διασύνδεση έχει πλέον προχωρήσει τόσο πολύ που μπορεί κάλλιστα και ένας τριτοετής φοιτητής να φτιάξει την δική του επιχείρηση αρκεί να έχει την κατάλληλη καθοδήγηση και εργαλεία.