Περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες έχουν γίνει ψηφιακές, μετά την πανδημία Covid-19, κάτι που απαιτεί όλο και περισσότερο ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα ψηφιακής ταυτοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στα μέσα Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη θέση του σχετικά με την προτεινόμενη ενημέρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα;
Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (eID) επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης διασυνοριακά. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να αναγνωρίζουν και να πιστοποιούν την ταυτότητα τους στο Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε εμπορικούς παρόχους, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιώντας την εθνική ηλεκτρονική τους ταυτότητα.
Ποια είναι τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας;
Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
- δημόσιες υπηρεσίες όπως αίτηση πιστοποιητικών γέννησης, ιατρικά πιστοποιητικά, αναφορά αλλαγής διεύθυνσης
- άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού
- υποβολή φορολογικών δηλώσεων
- αίτηση για πανεπιστήμιο, σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ
- αποθήκευση ιατρικής συνταγής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη
- αποδεικνύοντας την ηλικία σας
- ενοικίαση αυτοκινήτου με ψηφιακή άδεια οδήγησης
- check in σε ξενοδοχείο
Βελτιωμένοι κανόνες
Ο κανονισμός του 2014 για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, ελέγχου ταυτότητας και εμπιστοσύνης (eIDAS) απαιτούσε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής αναγνώρισης που πληρούν ορισμένα τεχνικά πρότυπα και πρότυπα ασφαλείας. Στη συνέχεια, τα εθνικά αυτά συστήματα συνδέονται προκειμένου να επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν την εθνική ηλεκτρονική τους ταυτότητα για πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το 2021, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση που βασίζεται στο πλαίσιο eIDAS, με στόχο να επιτρέψει τουλάχιστον στο 80% των πολιτών να χρησιμοποιούν ψηφιακή ταυτότητα για πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες πέρα από τα σύνορα της ΕΕ έως το 2030.
Η έκθεση για την προτεινόμενη ενημέρωση, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, τονίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι τα εθνικά συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους, είναι απλά στη χρήση και ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.