Οι εικονικοί κόσμοι, οι οποίοι αναφέρονται επίσης ως “metaverses” προσφέρουν ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η EE ωστόσο θα διασφαλίσει ότι θα αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρώπης και θα προωθήσουν την καινοτομία για τις επιχειρήσεις.
Φανταστείτε ένα νέο είδος διαδικτύου όπου μπορείτε να συναντάτε τους φίλους σας, να σπουδάζετε, να εργάζεστε ή ακόμη και να περπατάτε ανάμεσα σε καλλιτέχνες στην όπερα ή να τραγουδάτε μαζί με τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη, όλα αυτά σε έναν καθηλωτικό, εικονικό κόσμο
Οι εικονικοί κόσμοι γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένοι με καλύτερες και καθαρότερες εικόνες και πιο αληθοφανή άβαταρ. Μέχρι το 2030, πολλοί άνθρωποι θα τους χρησιμοποιούν καθημερινά.
Πλούτος ευκαιριών
Οι καθηλωτικοί εικονικοί κόσμοι παρουσιάζουν πληθώρα ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας αγοράς που δημοσιεύθηκε από την The Brainy Insights το 2022, η παγκόσμια αγορά metaverse αναμένεται να αυξηθεί από 36,26 δισεκατομμύρια ευρώ (39,25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2021 σε 918,23 δισεκατομμύρια ευρώ (993,86 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέχρι το 2030.
🔮How do you envision the future of #entertainment?
Not to spoil the plot but, #VR will:
🖼️Bring art to life with virtual tours in museums & galleries
🎤Create digital spaces for virtual concerts & shows
🗺️Help make hard-to-reach places accessible+ more on #VirtualWorldsEU ⤵️
— Digital EU 🇪🇺 (@DigitalEU) April 24, 2023
Οι δημιουργικές βιομηχανίες αγκαλιάζουν ήδη τους εικονικούς χώρους με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και μπαλέτα με εμβύθιση. Οι εικονικοί κόσμοι έχουν τη δυνατότητα να σας μεταφέρουν σε ένα εικονικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο ή σε ένα ταξίδι φαντασίας χωρίς να βγείτε από το σπίτι σας.
Σύμφωνα με τη μελέτη “Extended Reality: Opportunities, Success Stories and Challenges (Health, Education)” το 98 % των επαγγελματιών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι οι τεχνολογίες της Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR) θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των αντίστοιχων τομέων τους κατά την επόμενη πενταετία. Η μελέτη αυτή θα δώσει επίσης μερικά συναρπαστικά παραδείγματα για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν η εκτεταμένη πραγματικότητα και οι εικονικοί κόσμοι.
Υγειονομική περίθαλψη: Οι εικονικοί κόσμοι θα βοηθήσουν στην ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση καθώς και στις θεραπευτικές θεραπείες.
Εκπαίδευση: Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης με χαμηλότερο κόστος και την παραγωγή καλύτερων αποτελεσμάτων σε τομείς όπως η εκπαίδευση σε ήπιες δεξιότητες. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένας άλλος τομέας που κερδίζει γρήγορα έδαφος στον εικονικό κόσμο.
Τέχνη και σχεδιασμός: Οι χρήστες βυθίζονται σε έναν εικονικό κόσμο μουσείων, γκαλερί και αρχείων όπου βιώνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα πραγματικό μουσείο, βλέποντας την έκθεση με ρεαλιστικό τρόπο. Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν επίσης εικονικούς κόσμους που τους επιτρέπουν να περπατούν εικονικά γύρω από εικονικά τρισδιάστατα κτίρια για να αποκτήσουν μια ρεαλιστική εντύπωση της δομής και της κάτοψης, των επίπλων, της διακόσμησης, ακόμη και των μεταβαλλόμενων σκιών ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Εφοδιαστική, μηχανική και κατασκευή: Οι εταιρείες θα είναι σε θέση να εκπαιδεύουν το προσωπικό σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα στην πρακτική χρήση εργαλείων χωρίς κίνδυνο τραυματισμών.
Θα μπορούν επίσης να δοκιμάζουν πρωτότυπα γραμμών παραγωγής ή πολύπλοκων αρχιτεκτονικών κατασκευών χρησιμοποιώντας έναν ψηφιακό δίδυμο της διαδικασίας για να εντοπίζουν πιθανά σφάλματα πριν από την ενεργοποίηση νέων χαρακτηριστικών, μειώνοντας έτσι το χρόνο και το κόστος.
Δέσμευση με τους πολίτες της ΕΕ και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβουλεύεται με τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα και συνεργάζεται με τους πολίτες της ΕΕ για την εξεύρεση λύσεων σε τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.
Η ομάδα πολιτών για τους εικονικούς κόσμους αποτελείται από 150 πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι συζήτησαν για τις παγίδες αλλά και τις ευκαιρίες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τριών Σαββατοκύριακων μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2023. Οι συνεδριάσεις μεταδόθηκαν μέσω διαδικτύου. Μια έκθεση σχετικά με τις συζητήσεις θα τροφοδοτήσει μια επερχόμενη μη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία προγραμματίζεται πριν από το καλοκαίρι του 2023.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δρομολογήσει τον βιομηχανικό συνασπισμό για την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, ο οποίος συγκεντρώνει τη βιομηχανία και τους φορείς χάραξης πολιτικής στις 14 Σεπτεμβρίου 2022.
Η πρόσκληση υποβολής στοιχείων, για την περαιτέρω ανάπτυξη των εικονικών κόσμων, είναι τώρα ανοιχτή για σχόλια μέχρι τις 3 Μαΐου 2023. Μπορείτε να συνεισφέρετε με την εγγραφή σας ή τη σύνδεσή σας με το λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παγίδες και πιθανές λύσεις
Και όπως ακριβώς το διαδίκτυο, όλες αυτές οι εκπληκτικές ευκαιρίες μπορούν επίσης να συνοδεύονται από προκλήσεις. Κάποιες αφορούν ειδικά τη χρήση της εκτεταμένης πραγματικότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία από την κίνηση στον ανεκπαίδευτο χρήστη.
Τα βαριά ακουστικά μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η ΕΕ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία εκτεταμένης πραγματικότητας για την εξεύρεση ελαφρύτερων και πιο προσιτών λύσεων.
Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, οι ασφαλείς και ασφαλείς ψηφιακές ταυτότητες και το πορτοφόλι της ΕΕ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδικτυακά για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για την επικοινωνία με τις αρχές.
Τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα και αρχές προωθούν ένα βιώσιμο, ανθρωποκεντρικό όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα καθοδηγήσουν το όραμα των μελλοντικών εικονικών κόσμων, αντανακλώντας τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί μια δράση συντονισμού και υποστήριξης, η οποία θα προωθήσει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό οικοσύστημα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο.
Θα επιδιώξει την επίτευξη ενός ανοικτού, αποκεντρωμένου, αξιόπιστου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μεταβιβλίου, σύμφωνα με το όραμα της ανθρωποκεντρικής τεχνολογίας που διατυπώνεται στη δήλωση για τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα και αρχές.