Η #TasteTheOcean είναι μια εκστρατεία της Ε.Ε. στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι σεφ από την Ευρώπη ώστε να ενθαρρύνουν τους πολίτες να καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά μέσω της βιώσιμης διαχείρισης αλιευμάτων.
Βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά
Αειφορία σημαίνει «διάσωση του πλανήτη» για τις μελλοντικές γενιές και ο όρος αυτός περιλαμβάνει και την αλιεία η οποία θα πρέπει να σέβεται τον πληθυσμό και πολλαπλασιασμό των αλιευμάτων. Αλλά πώς μπορείτε, ως καταναλωτής, να κάνετε τις σωστές επιλογές;
Ακουθήστε τις παρακάτω συμβουλές…
Κατάσταση των αποθεμάτων
Για τον σεφ Stefan Van Sprang, η κατάσταση των αποθεμάτων ψαριών είναι πολύ σημαντική. Πράγματι, είναι ένας βασικός δείκτης ενός βιώσιμου ωκεανού!
Στην Ευρώπη, η διαχείριση των θαλάσσιων αποθεμάτων γίνεται είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο. Η ΕΕ μοιράζεται επίσης πολλά είδη με τις γειτονικές της χώρες και τα διαχειρίζεται από κοινού.
Η ΕΕ καθορίζει το μέγιστο επίπεδο αλιευμάτων μέσω ποσοστώσεων ή περιορισμού των αλιευτικών δραστηριοτήτων, βάσει ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλών.
Όσο περισσότερα ψάρια στη θάλασσα, τόσο περισσότερο επιτρέπεται στους ψαράδες μας να αλιεύουν. Αλλά όταν τα αποθέματα ψαριών μειώνονται, πρέπει να μειώσουμε την πίεση που προκαλείται από την αλιεία, ώστε τα αποθέματα να μπορούν να ανακάμψουν.
Εποχικότητα
Στον κήπο του, ο Chef Sang Hoon Degeimbre υποστηρίζει ότι όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα ψάρια έχουν την εποχή τους. Αυτή η εποχή καθορίζεται κυρίως από τους χρόνους αναπαραγωγής τους. Και για τον λόγο αυτόν είναι σωστό να αποφεύγουμε την κατανάλωση ψαριών την αναπαραγωγική τους περίοδο.
Η εποχικότητα ποικίλλει ανά είδος και όπου αλιεύεται, επομένως ελέγχετε πάντα πριν αγοράσετε. Υπάρχουν πολλά ημερολόγια με πληροφορίες σχετικά με την εποχικότητα των ψαριών και των θαλασσινών στην περιοχή σας.
Οι Ευρωπαίοι ψαράδες και οι παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση του ιού κοροναϊού και χρειάζονται την υποστήριξή σας!
Το μέγεθος του ψαριού
«Το μέγεθος έχει σημασία» σύμφωνα με την Ιταλίδα σεφ Antonia Klugmann. Πρέπει να αγοράζετε μόνο ψάρια που είναι ώριμα και έχουν ήδη αναπαραχθεί. Εάν όχι, τα αποθέματα ψαριών στις θάλασσές μας αναπόφευκτα θα μειωθούν.
Η αλιευτική πολιτική της ΕΕ και οι εθνικοί νόμοι εφαρμόζουν αυστηρά πρότυπα, αλλά παρατηρήστε και εσείς τα είδη που αγοράζετε να είναι σε κανονικό μέγεθος.
Αγοράστε τοπικά προϊόντα
Ο Ρουμάνος σεφ Sorin Bontea επιλέγει ψάρια από το Δέλτα του Δούναβη, επειδή προτιμά την τοπική παραγωγή. Αυτή είναι συχνά μια πολύ καλή επιλογή. Σημαίνει ότι το ψάρι είναι φρέσκο και έχει ταξιδέψει σε μικρή απόσταση, ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα CO2 . Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ψαράδες και οι παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση του ιού κοροναϊού, χρειάζονται την υποστήριξή σας! Γνωρίζατε ότι στην περιοχή σας, οι τοπικές ομάδες αλιείας επιλέγουν και παρέχουν χρηματοδότηση σε τοπικά έργα; Με την υποστήριξη της ΕΕ, αυτά τα έργα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη.
Γνωρίστε τα σκάφη και τα εργαλεία σας
Ο τύπος των αλιευτικών σκαφών και εργαλείων που χρησιμοποιείται είναι πολύ σημαντικός όταν εξετάζουμε τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το κάθε μέσο αλιείας σάς βοηθά να ψαρεύετε μόνο τα είδη και τα μεγέθη που στοχεύετε πραγματικά, και έτσι αποφεύγετε άλλα αλιεύματα. Επίσης, ορισμένοι τύποι σκαφών είναι λιγότερο επιβλαβείς για τον βυθό από άλλους. Τελικά, όλα είναι ένας συνδυασμός εύλογης αλιευτικής δραστηριότητας και χρήσης του σωστού αλιευτικού εξοπλισμού.
Τα οφέλη των οστρακοειδών
Ο Δανός σεφ Christian Puglisi προωθεί με ενθουσιασμό τα περιβαλλοντικά οφέλη των οστρακοειδών. Πράγματι, ως τροφοδότες φίλτρων καθαρίζουν το νερό και κάνουν ακόμα περισσότερα: τα οστρακοειδή συμβάλουν στον μετριασμό της παράκτιας διάβρωσης ενώ μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Γνωρίζατε ότι η παραγωγή 1 κιλού μυδιών εκπέμπει μόνο 200 γραμμάρια CO2 , σε σύγκριση με 34 κιλά CO2 για 1 κιλό βοείου κρέατος; Και αν σας λέγαμε ότι χρειάζεστε 8 κιλά τροφής για να παράγετε 1 κιλό βοδινού κρέατος, αλλά 0 κιλά τροφής για να παράγετε μύδια ή φύκια;
Υδατοκαλλιέργειας ή ελεύθερα;
Με πληθυσμό σχεδόν 500 εκατομμυρίων, η Ε.Ε. δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την ελεύθερη αλιεία για τα ψάρια και τα θαλασσινά της. Απλά δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια στη θάλασσα! Γι αυτό χρειαζόμαστε επίσης την υδατοκαλλιέργεια, που σημαίνει εκτροφή ψαριών, θαλασσινών και φυκών.
Η υδατοκαλλιέργεια έχει επίσης και άλλα πλεονεκτήματα. Μπορεί να γίνει κοντά στην ακτή, ή ακόμη και στην ενδοχώρα, ώστε να έχετε πάντα μια φρέσκια, τοπική πηγή υγιεινών ψαριών και θαλασσινών. Η υδατοκαλλιέργεια της ΕΕ έχει μερικά από τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα στον κόσμο.
Ενημερωθείτε
Ο σεφ Joan Roca μας συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε πάντα τις διαθέσιμες πληροφορίες και έχει απόλυτο δίκιο. Πολλές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη συσκευασία των προϊόντων για να σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή.
Από το τέλος του 2014, η Ε.Ε. υποχρεώνει τους παραγωγούς να αναφέρουν την περιοχή αλίευσης (για άγρια ψάρια) και τη χώρα παραγωγής (για την υδατοκαλλιέργεια) στην ετικέτα, καθώς και τα χρησιμοποιούμενα αλιευτικά εργαλεία. Άλλες πληροφορίες όπως η ημερομηνία αλιευμάτων / συγκομιδής, περιβαλλοντικές πληροφορίες ή τεχνικές παραγωγής μπορούν να προστεθούν εθελοντικά.