Η πέμπτη συνεδρίαση της ολομέλειας της κοινοπραξίας του έργου euPOLIS πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου στο Gladsaxe, κοντά στην Κοπεγχάγη.
Όλοι οι εκπρόσωποι των εταίρων συγκεντρώθηκαν για να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πορεία, να σημειώσουν τα ορόσημα και να συζητήσουν για τα μελλοντικά βήματα σε όλες τις πτυχές του έργου: τεχνολογικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, πολιτικές.
Το euPOLIS στοχεύει στην εφαρμογή λύσεων βασισμένων στη φύση σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια, η κοινοπραξία θα αναπτύξει προηγμένες τεχνολογίες για τη συλλογή και τη σύγκριση δεδομένων, πριν και μετά την υλοποίηση των εφαρμογών.
Ο κύριος στόχος είναι να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των λύσεων στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.
Ένας τέτοιος άθλος θα επιτευχθεί χάρη στους εθελοντές σε κάθε πιλοτική πόλη. Οι συμμετέχοντες θα φορούν μια έξυπνη ζώνη που θα συλλέγει τα δεδομένα υγείας τους (καρδιακοί παλμοί, αρτηριακή πίεση…). Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά θα αξιολογηθούν σε σύγκριση με άλλα δεδομένα, που συλλέγονται με άλλα εργαλεία (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, ρύπανση…).
Στο τέλος, μέσω στατιστικής ανάλυσης, τα στελέχη του euPOLIS θα είναι σε θέση να συγκρίνουν τον ρυθμό αλλαγής και να υπολογίσουν ένα σύνολο δεικτών απόδοσης.
Η ομάδα euPOLIS
Υπάρχει μια γενική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, των φορέων λήψης αποφάσεων στις πόλεις και των επαγγελματιών, ότι ο αστικός σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει καινοτόμες, εμπνευσμένες από τη φύση λύσεις για υγιείς, βιώσιμες και ευτυχισμένες πόλεις.
Οι εμπειρογνώμονες του euPOLIS αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις κατά την εφαρμογή των τεχνολογικών λύσεων που έχουν ήδη σχεδιάσει και προετοιμάσει σε αυτόν τον τομέα.
Αρχικά, θεωρήθηκε ότι οι τέσσερις πιλοτικές πόλεις, δηλαδή η Γκλαντσάξε, το Λοτζ, το Βελιγράδι και ο Πειραιάς, μοιράζονταν κάποια βασικά κοινωνικοοικονομικά πρότυπα που ήταν ισορροπημένα, ταιριαστά και συγκρίσιμα μεταξύ τους.
Ωστόσο, από την αρχή του euPOLIS, η οποία συνέπεσε με την πανδημία COVID, έγινε σαφές ότι υπήρχαν κάποιες βαθιές διαφορές στον κοινωνικό παλμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις οποίες ως κοινότητα ανθρώπων και θεσμών με συμπληρωματικές αξίες και στόχους δεν αναγνώριζαν.
Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις προαναφερθείσες πόλεις, που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους δημόσιους χώρους, το να ανήκουν σε μια κοινότητα ή σε ένα ευρύτερο σύστημα, το είδος της σχέσης και της εμπιστοσύνης που πηγαίνει και προς τα πάνω και προς τα κάτω από τους πολίτες προς τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, το ρόλο και την αξιοπιστία των εμπειρογνωμόνων κ.ο.κ.
Πλέον, η όλη κατάσταση του COVID και ο πόλεμος που ακολούθησε στην Ουκρανία απλώς βάθυναν τις υπάρχουσες διαφορές, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ των ενδιαφερομένων και των πόλεων που απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση από όλους τους κοινωνικούς φορείς σε τοπικό, κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πολλαπλά συμπεράσματα και ιδέες
Υπάρχουν πολλαπλά συμπεράσματα και ιδέες σχετικά με τις δράσεις και τις δραστηριότητες του euPOLIS που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους εθελοντές. Ορισμένες από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:
-Οι πολίτες παραμένουν απρόθυμοι να εμπλακούν με οποιαδήποτε κρατική ή συνδεδεμένη με την Ευρώπη προσπάθεια, ακόμη και αν αναγνωρίζουν ότι το σύστημα έχει συμβάλει θετικά στην ευημερία τους και ότι οι κοινωνικές υποδομές είναι λειτουργικές και σε λειτουργία.
-Υπάρχει σημαντικό χάσμα όσον αφορά τον ψηφιακό αλφαβητισμό, μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων, σε όλες τις πόλεις της FR. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε περιορισμένη πρόσβαση σε gadgets, συσκευές ή δίκτυα.
-Οι πολίτες είναι σχεδόν εξίσου απρόθυμοι να στείλουν οποιαδήποτε ανώνυμα δεδομένα υγείας μέσω εφαρμογών, φοβούμενοι ότι παραβιάζεται η ιδιωτική τους ζωή.
– Σε ορισμένες πόλεις, οι κάτοικοι δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον να εμπλακούν και να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος κοινότητας με τους γείτονές τους, συνεπώς η επίτευξη οποιασδήποτε απαρτίας πολιτών είναι σχεδόν αδύνατη υπό τις δεδομένες συνθήκες.
-Οι πολίτες δεν έχουν το αίσθημα της ιδιοκτησίας των δημόσιων χώρων, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται στην πλησιέστερη περιοχή τους. Υπάρχει επίσης μια τεράστια δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε οποιαδήποτε όργανα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.
-Οι πολίτες φοβούνται ότι οποιαδήποτε συμμετοχή σε διαδικασίες σχεδιασμού, υπογραφές ή ιδέες θα έδινε νομιμοποίηση στις τελικές λύσεις, κατασκευές και υλοποιήσεις που δεν ενέκριναν, δεν τους ωφελούν κ.ο.κ.
Η κοινοπραξία euPOLIS θα καταβάλει περαιτέρω περισσότερες προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμών και συστάσεων για όλους τους τοπικούς εταίρους μας αλλά και για όλους τους εμπειρογνώμονες άλλων παρόμοιων έργων σχετικά με το πώς να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.
Προσεκτική χαρτογράφηση όλων των επιπέδων των τοπικών συνθηκών
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γίνει μια βαθύτερη και πιο προσεκτική χαρτογράφηση όλων των επιπέδων των τοπικών συνθηκών.
Με αυτή τη γνώση, οι εμπειρογνώμονες του έργου αναγνωρίζουν ευκολότερα τα κενά μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, βρίσκουν διαχειριστές που παρέχουν μια άνετη και ασφαλή ατμόσφαιρα για τους συμμετέχοντες και στα δύο άκρα του έργου και παρέχουν προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για να απαντήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλες τις ερωτήσεις και τις αμφιβολίες των πολιτών, των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και άλλων εμπειρογνωμόνων.
Με στόχο να μοιραστούμε περαιτέρω τις γνώσεις μας με όλους όσοι τολμούν να ακολουθήσουν το δρόμο της εφαρμογής του NBS για να κάνουν τις πόλεις και τους πολίτες τους πιο ευτυχισμένους και υγιείς, με την ίδια ευκαιρία, τη δεύτερη ημέρα της ολομέλειας πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη ικανοτήτων του euPOLIS.