Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με τη δύναμη να φέρνει κοντά ανθρώπους και ολόκληρα έθνη.
Υποστηρίζει τον υγιεινό τρόπο ζωής, οικοδομεί ισχυρές κοινότητες, βελτιώνει την κοινωνική συνοχή και απασχολεί εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Για πολλούς, ο αθλητισμός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής και του πολιτισμού τους.
Η σχέση του αθλητισμού με το κλίμα μπορεί να περιγραφεί ως περίπλοκη: από τη μία πλευρά, οι εκπομπές από τον αθλητισμό συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, αλλά από την άλλη πλευρά οι καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά τους αγώνες και επηρεάζουν την υγεία και την απόδοση των αθλητών.
Υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα ανθρώπων που κατανοούν τη σημασία του μετασχηματισμού του αθλητισμού ώστε να είναι πιο φιλικός προς το κλίμα.
Με δισεκατομμύρια θεατές, παίκτες, αθλητές ή διευκολυντές σε όλο τον κόσμο, ο αθλητισμός έχει μια εξαιρετικά ευρεία κοινωνική πλατφόρμα και γεωγραφική εμβέλεια. Μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση, στον επηρεασμό των συμπεριφορών και στην αλλαγή στάσεων όσον αφορά τη δράση για το κλίμα – καθώς και στην πρωτοπορία σε λύσεις υψηλού αντίκτυπου για τη μείωση των εκπομπών.
Πώς αλληλεπιδρούν λοιπόν ο αθλητισμός και η κλιματική αλλαγή και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον;
Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει ήδη το παιχνίδι
Σε όλο τον κόσμο, μπορούμε ήδη να δούμε τον αντίκτυπο της αλλαγής του κλίματος στον αθλητισμό, ιδίως σε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που προσελκύουν εκατομμύρια φιλάθλους.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Australian Open του 2020, η κακή ποιότητα του αέρα που προκλήθηκε από πυρκαγιές ανάγκασε ορισμένους παίκτες του τένις να αποσυρθούν από το τουρνουά. Ομοίως, η Ένωση Τένις των ΗΠΑ εισήγαγε μια “πολιτική ακραίας ζέστης” μετά το US Open του 2018, για να επιτρέπει στους παίκτες περιοδικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών.
Και η ακραία ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τα καλοκαιρινά αθλήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι μισές από τις πρώην πόλεις που φιλοξενούσαν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα μπορούσαν να μην είναι σε θέση να διοργανώσουν χειμερινούς αγώνες μέχρι το 2050, λόγω έλλειψης χιονιού και πάγου.
Ένας θερμαινόμενος κόσμος με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες σημαίνει αναβολές αγώνων και ματαιώσεις διοργανώσεων, οι οποίες μπορεί να είναι άκρως αποδιοργανωτικές για τους αθλητικούς οργανισμούς και απογοητευτικές για τους αθλητές και τους θεατές.
Σε τοπικό επίπεδο, οι επιπτώσεις μπορούν να γίνουν αισθητές με τη μορφή κακής χιονοδρομικής περιόδου λόγω έλλειψης χιονιού ή ακύρωσης αθλητικών μαθημάτων και προπονήσεων λόγω έντονης βροχόπτωσης και πλημμυρισμένων γηπέδων. Εκατομμύρια άνθρωποι – καθώς και οργανισμοί που διαχειρίζονται αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες – έχουν ήδη αντιμετωπίσει κάποιου είδους κλιματικές επιπτώσεις στο άθλημά τους, και αυτές θα αυξάνονται με τον καιρό.
Αναγνώριση της θέσης του αθλητισμού στο πεδίο
Παρόλο που οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις μπορούν να αποτελέσουν πηγή τεράστιας διασκέδασης και εορτασμού, μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα. Οι πτήσεις από και προς τις εκδηλώσεις, η κατασκευή σταδίων, η κατασκευή αθλητικού εξοπλισμού και τα απόβλητα που παράγονται από τους συμμετέχοντες έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016 απελευθέρωσαν 3,6 εκατομμύρια τόνους CO2, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 απελευθέρωσε 2,16 εκατομμύρια τόνους – κάτι που ισοδυναμεί με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από περισσότερα από 465.000 αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους για ένα ολόκληρο έτος.
Πηγή πολλαπλών αντιπαραθέσεων, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ αυτοχαρακτηρίστηκε ως το πρώτο ποδοσφαιρικό τουρνουά με ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τέτοιες παγκόσμιες διοργανώσεις εστιάζουν στη δράση για το κλίμα, οι εκθέσεις έδειξαν ότι ο ισχυρισμός αυτός ήταν παραπλανητικός. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα ισχυρισμών για το κλίμα που υποβάλλονται σε έλεγχο και έχει οδηγήσει στην επινόηση ενός νέου όρου: sportswashing. Στενά συνδεδεμένο με το greenwashing, το sportswashing είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της φήμης μιας χώρας ή ενός οργανισμού μέσω του αθλητισμού.
Ως ο επόμενος οικοδεσπότης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, οι διοργανωτές του Παρισιού έχουν δημοσιεύσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, μεταξύ των οποίων είναι η διοργάνωση να είναι συνολικά “θετική για το κλίμα”. Αν και ορισμένοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους ισχυρισμούς αυτούς, το αποτύπωμα άνθρακα της διοργάνωσης θα μειωθεί δραματικά από το γεγονός ότι το 95% των χώρων που χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία αθλητικών εκδηλώσεων υπάρχουν ήδη. Η μάθηση από το Κατάρ θα είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το Παρίσι μπορεί να ανταποκριθεί στις κλιματικές φιλοδοξίες του και να αποτελέσει παράδειγμα για τη βιομηχανία που κινείται προς τα εμπρός.
Οι αθλητικοί οργανισμοί, οι φίλαθλοι και οι αθλητές μπορούν όλοι να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στην αθλητική πλύση, κρατώντας τους αθλητικούς φορείς υπόλογους για τους κλιματικούς ισχυρισμούς τους και συμμετέχοντας σε ουσιαστική δράση για το κλίμα.
Έναρξη θετικής αλλαγής
Η δυνατότητα του αθλητισμού να βοηθήσει το κλίμα δεν αφορά μόνο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των εκδηλώσεων, αλλά και την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για το κλίμα μεταξύ των εκατομμυρίων φίλων του αθλητισμού.
Ως το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ευρώπη, το ποδόσφαιρο έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει ευρύ κοινό και να προωθήσει σημαντικές αλλαγές. Το 2022, η UEFA (η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και εγκαινίασε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις βιώσιμες ποδοσφαιρικές υποδομές στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αειφορία στο ποδόσφαιρο 2030: Δύναμη μέσω της ενότητας.
Το LIFE TACKLE, ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στοχεύει επίσης στη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης των ποδοσφαιρικών αγώνων και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τη συγκέντρωση βέλτιστων πρακτικών και την υποστήριξη των εθνικών ποδοσφαιρικών ενώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να αλλάξουν τον τρόπο διοργάνωσης των ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων.
Ένα άλλο άθλημα που διερευνά ένα πιο πράσινο μέλλον είναι ο κλάδος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ηλεκτρικός. Ο πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα António Gonçalves Pereira, ο οποίος ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική EcoMood Portugal, είναι ειδικός στην ηλεκτρική κινητικότητα. Αισθάνεται αισιόδοξος ότι ο αθλητισμός γίνεται πιο βιώσιμος: “Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ήδη υβριδικά αυτοκίνητα (ηλεκτρικά σε συνδυασμό με συνθετικό καύσιμο χαμηλών εκπομπών), δείχνοντας ότι λύσεις όπως αυτή μπορούν να είναι και βιώσιμες και να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός”.
Πρωταθλητές του κλίματος
Ο Σλοβένος πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα και πρώην ολυμπιονίκης καγιάκ, Urša Kragelj, ενθαρρύνει άλλους αθλητές να εμπλακούν στη δράση για το κλίμα: “Πρώτον, υποστηρίξτε ένα θέμα που είναι αγαπητό στην καρδιά σας. Μιλήστε με τα ιδρύματα και τους οργανισμούς σας και προσπαθήστε να κάνετε μια αλλαγή, όπως η μείωση των απορριμμάτων στις εκδηλώσεις”.
Οι αθλητές και οι αστέρες του αθλητισμού μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα τους για να διαδώσουν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, να δώσουν το παράδειγμα ή να εμπλακούν άμεσα στον ακτιβισμό για το κλίμα.
Ο Νορβηγός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα, Morten Thorsby, ενθαρρύνει τους συμπαίκτες του να μιλήσουν για το κλίμα μέσω της πλατφόρμας του We Play Green και μεταφέρει το μήνυμά του σε ένα ευρύτερο κοινό, μιλώντας μεταξύ άλλων για την ανάγκη ανάληψης δράσης σε ολόκληρη τη βιομηχανία στην πρόσφατη εκδήλωση του Συμφώνου για το Κλίμα στις Βρυξέλλες.
Και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο του 2021, πάνω από 50 παγκόσμιοι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν μια πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα.
Μια ενωτική δύναμη – σε κάθε επίπεδο
Σε επίπεδο βάσης, ο αθλητισμός μπορεί συχνά να είναι το τέλειο εργαλείο για την εμπλοκή με τις κοινότητες, προσφέροντας ένα απαραίτητο αγκίστρι για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φίλων του αθλητισμού και να τους κάνει να σκεφτούν για τη βιωσιμότητα.
Η Urša χρησιμοποιεί τη θέση της στη Σλοβενική Ολυμπιακή Επιτροπή για να υποστηρίξει τη βιώσιμη αλλαγή στην κοινότητά της. Θέλοντας να εμπλέξει τον κόσμο σε έναν αθλητικό αγώνα και παράλληλα να μάθει πώς ο αθλητισμός συνδέεται με τη βιωσιμότητα, η Urša οργάνωσε μια δραστηριότητα μπάσκετ με θέμα το κλίμα για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου: “Μου ήρθε η ιδέα να επιλέξουν οι παίκτες μια δέσμευση για το κλίμα και να την τηρήσουν όταν πετούσαν την μπάλα στα δίχτυα. Δημιουργήσαμε 193 υποσχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 123.256,50 kg εκπομπών CO2. Μία από αυτές έγινε ακόμη και από τη Σλοβένα πρόεδρο, Nataša Pirc Musar, η οποία δεσμεύτηκε να μειώσει τα απορρίμματα τροφίμων”.
Οι τοπικές εκδηλώσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον επηρεασμό της συμπεριφοράς των κοινοτήτων. Στην Πορτογαλία, ο António διοργανώνει πολυάριθμες πράσινες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της πολύχρωμης ποδηλατικής εκστρατείας Kidical Mass και μιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κάθε Σεπτέμβριο. “Είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιωσιμότητα με πρακτικό και διασκεδαστικό τρόπο. Ο αθλητισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνει αυτό, και είναι πραγματικά αποτελεσματικός”, λέει.
Ο αθλητισμός μοχλός δράσης για το κλίμα
Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς μοχλούς δράσης για το κλίμα. Από τα μεγάλης κλίμακας, παγκόσμια γεγονότα μέχρι τις τοπικές αθλητικές ομάδες της κοινότητας, όλοι θα επηρεαστούν από την αλλαγή του κλίματος. Η χαρά, το αίσθημα του ανήκειν και η συναισθηματική σύνδεση που ο αθλητισμός προσφέρει στην κοινωνία είναι κάτι που πρέπει όλοι να αισθανόμαστε ότι πρέπει να προστατεύσουμε.
Είτε είστε επαγγελματίας τενίστας, είτε μανιώδης δρομέας, είτε απολαμβάνετε μια τοπική συνάντηση για να παρακολουθήσετε ποδόσφαιρο, μπορείτε να παίξετε ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γιατί να μην υποσχεθείτε να μετακινηθείτε πιο οικολογικά και να πάτε με ποδήλατο ή με τα πόδια στην επόμενη αθλητική σας εκδήλωση; Ή επισκεφθείτε τον ιστότοπο Climate Pact για έμπνευση σχετικά με τα φιλικά προς το κλίμα βήματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή με την αθλητική σας ομάδα.