Πλέον, η EE προτείνει νέους κανόνες που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές και βιώσιμες επιλογές όταν αγοράζουν κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και ταμπλέτες, στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονισμού της ΕΕ για την ενεργειακή επισήμανση.
Την ίδια μέρα που προτάθηκαν οι νέοι κανόνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν μέτρα για να καταστούν οι εν λόγω συσκευές πιο ενεργειακά αποδοτικές, ανθεκτικές και εύκολα επισκευάσιμες, κατόπιν σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2022, στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό.
The new EU eco-design and energy labelling rules aim to make phones and tablets more durable, efficient and easier to repair.
This will boost the circular economy for manufacturers and repairers, and enable more sustainable choices for consumers.
Read more ↓
— European Commission (@EU_Commission) June 19, 2023
Σύμφωνα με τον κανονισμό για την ενεργειακή επισήμανση που προτείνεται σήμερα, στα έξυπνα τηλέφωνα και στις ταμπλέτες που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να αναγράφονται πληροφορίες για την ενεργειακή τους απόδοση, τη βαθμολογία επισκευασιμότητάς τους, τη μακροβιότητα της μπαταρίας, την προστασία από σκόνη και νερό και την αντοχή σε τυχαίες πτώσεις. Είναι η πρώτη φορά που ένα προϊόν που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να αναγράφει δείκτη επισκευασιμότητας.
Από την πλευρά τους, οι νέοι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού για κινητά και ασύρματα τηλέφωνα και ταμπλέτες καθορίζουν απαιτήσεις για τη διασφάλιση της αντοχής σε τυχαίες πτώσεις ή τη χάραξη, την προστασία από σκόνη και νερό και τη χρήση επαρκώς ανθεκτικών μπαταριών.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους κανόνες:
-Αντοχή σε τυχαίες πτώσεις ή γρατσουνιές, προστασία από σκόνη και νερό και χρήση επαρκώς ανθεκτικών μπαταριών.
-Οι μπαταρίες θα πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον 800 κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης διατηρώντας παράλληλα τουλάχιστον το 80% της αρχικής χωρητικότητάς τους.
-Κανόνες αποσυναρμολόγησης και επισκευής, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων των παραγωγών να διαθέτουν κρίσιμα ανταλλακτικά στους επισκευαστές εντός 5-10 εργάσιμων ημερών,
και μέχρι 7 χρόνια μετά το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου προϊόντος στην αγορά της Ε.Ε.
-Διαθεσιμότητα αναβαθμίσεων λειτουργικού συστήματος για μεγαλύτερες περιόδους: για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά.
-Πρόσβαση χωρίς διακρίσεις για επαγγελματίες επισκευαστές σε οποιοδήποτε λογισμικό ή υλικολογισμικό που απαιτείται για την αντικατάσταση.
Τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν την οικονομία της ΕΕ πιο κυκλική, θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, στη στήριξη κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων και στην αξιοποίηση των οφελών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τους καταναλωτές. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν επίσης στη βελτιστοποίηση της χρήσης κρίσιμων πρώτων υλών και θα διευκολύνουν την ανακύκλωσή τους.
Επόμενα βήματα
Αυτοί οι κανόνες ενεργειακής επισήμανσης θα υποβληθούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για περίοδο ελέγχου δύο μηνών, μετά την οποία θα εγκριθούν επίσημα εάν δεν υπάρξει αντίρρηση στο κείμενο από τους συννομοθέτες.
Για την ευθυγράμμιση της έναρξης ισχύος αυτών των δύο νομοθετημάτων που αφορούν την ίδια κατηγορία προϊόντων, Η δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού εγκριθούν οι κανόνες ενεργειακής επισήμανσης. Μετά την έναρξη ισχύος τους, και οι δύο προτάσεις προβλέπουν μεταβατική περίοδο 21 μηνών πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτήσεις.