Η Βιβλιοθήκη του Συμβουλίου και οι μόνιμες αντιπροσωπείες στην ΕΕ ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους για να τροφοδοτήσουν τη λογοτεχνική συνήθεια των Ευρωπαίων, με την τέταρτη δόση της ετήσιας πρωτοβουλίας “Αναγνώστες της Ευρώπης”.
Οι μόνιμες αντιπροσωπείες στην ΕΕ κλήθηκαν να προτείνουν ένα βιβλίο από τη χώρα τους για να σας συντροφεύσει το καλοκαίρι.
Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι “γυναίκες συγγραφείς”, με την ιδέα ότι κάθε μόνιμη αντιπροσωπεία επιλέγει ένα βιβλίο μιας γυναίκας συγγραφέα από τη χώρα της. Το είδος εξαρτάται από τη μόνιμη αντιπροσωπεία – μπορεί να είναι ένα έργο μιας ανερχόμενης συγγραφέως ή ένα γραφικό μυθιστόρημα, μια συλλογή από μια διάσημη ποιήτρια ή μια υποτιμημένη φαντασία.
Ελάτε μαζί μας για να βουτήξουμε σε μια λίστα που εκτείνεται σε όλα τα είδη. Από την ουγγρική ποίηση μέχρι τη λιθουανική ιστορική μυθοπλασία, από την κροατική οικογενειακή σάγκα μέχρι το τσεχικό μυστήριο, υπάρχει κάτι για όλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ
‘Εργαζόμενο Αγόρι της Λένας Διβάνη
Ο Χάρης, ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι από την Κρήτη, το σκάει από το σπίτι του μέσα στη νύχτα. Όπως κάθε νέος, έχει ελπίδες και όνειρα. Ονειρεύεται να γίνει ανεξάρτητος. Να βρει την τύχη του στην Αθήνα. Να μην πιεστεί να παντρευτεί νωρίς ή να μην καταλήξει σαν τον πατέρα του, ένας τροφαντός νοικοκυραίος.
Ωστόσο, η πόλη είναι ένα επικίνδυνο μέρος για έναν αφελή, ελκυστικό νεαρό. Θα μπορέσει να αντισταθεί στις σεξουαλικές προτάσεις της σκηνοθέτιδάς του; Μπορεί να μείνει πιστός στον εαυτό του και να επιβιώσει από το να τον βλέπουν ως αντικείμενο του πόθου σε ένα τοξικό περιβάλλον; Η Λένα Ντιβάνι ανατρέπει την κοινωνία με το έξοχα κωμικό μυθιστόρημά της, Εργαζόμενο Αγόρι.
Το βιβλίο διαδραματίζεται σε μια μητριαρχική κοινωνία: ένας κόσμος ιδωμένος από τη γυναικεία οπτική γωνία, όπου οι γυναίκες είναι το κυρίαρχο φύλο. Κατέχουν τις θέσεις επιρροής και εξουσίας. Αποτελούν την αστυνομία, εργάζονται ως γιατροί και οικοδόμοι. Σε αυτόν τον κόσμο οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακουστούν και να φανούν. Αναμένεται να ακολουθήσουν την καριέρα τους, αντί να μένουν στο σπίτι και να φροντίζουν τα παιδιά. Αυτός ο ρόλος ανατίθεται στους άνδρες.
Οι άνδρες εργάζονται ως γραμματείς. Παντρεύονται νέοι και αναμένεται να παραιτηθούν από τα όνειρά τους και να υποταχθούν στις απαιτήσεις της συζύγου τους. Ποιος θα δεχόταν να ζήσει σε μια τέτοια κοινωνία; Ακούγεται σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, έτσι δεν είναι;
Η Διβάνη αναλαμβάνει το θέμα με αποχρώσεις και ενσυναίσθηση. Χρησιμοποιώντας κλισέ στερεότυπα για να τα αποδομήσει έξυπνα, το “Εργαζόμενο Αγόρι” εκθέτει τα ξεπερασμένα αλλά και αέναα στερεότυπα των ρόλων των φύλων που επιβάλλονται σε άνδρες και γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο είναι 23 ετών, παραμένει το ίδιο φρέσκο και καταθλιπτικά επίκαιρο όσο ποτέ.
Η Λένα Διβάνη
Η Λένα Διβάνη είναι Ελληνίδα μυθιστοριογράφος, θεατρική συγγραφέας και ιστορικός. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα για την ελληνική και βαλκανική διπλωματική ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα, με έμφαση στις μειονότητες, τον διεθνισμό και τον εθνικισμό. Έγραψε επίσης το σενάριο και παρουσίασε 2 σειρές ντοκιμαντέρ για την ελληνική ιστορία. Το λογοτεχνικό της έργο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, εβραϊκά, σλοβακικά, τουρκικά, ρουμανικά και πολωνικά.
Για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν διαμάντια της ελληνικής λογοτεχνίας, ανακαλύψτε περισσότερα μέσω του Eureka, του διαδικτυακού καταλόγου των βιβλιοθηκών του Συμβουλίου εδώ → Greek literature in Eureka
Το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12.30 έως τις 15.30. Το γραφείο πληροφοριών λειτουργεί κατά τις ώρες γραφείου από Δευτέρα έως Παρασκευή. Εάν είστε ερευνητής ή φοιτητής, μπορείτε να επισκεφθείτε το αναγνωστήριο για επιτόπια διαβούλευση με τις συλλογές της βιβλιοθήκης.