Στις 11-15 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Λοντζ (Πολωνία) το Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολείων Σχεδιασμού – AESOP 2023 Annual Congress, με θέμα: «Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός σε έναν κόσμο αναταράξεων».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι Δρ. Kinga Krauze από το ERCE PAN και Dr. Agnieszka Bednarek από το Τμήμα Οικοϋδρολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας της UNESCO Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego διεξήγαγαν ένα εργαστήριο για σχεδόν 30 άτομα – ειδικούς στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού – σχετικά με την έννοια του Blue-Green για το κλίμα και την αλλαγή προσαρμογής: “Μπλε- Πράσινο” Δίκτυο στο Λοτζ – αστική υιοθέτηση στην κλιματική αλλαγή”.
Υποβλήθηκε προς συζήτηση ένα σχέδιο για τη μετατροπή δρόμου -μέσω των οδών Wólczanska και Gdańska και Anna Rynkowska Passage- σε γραμμικό πάρκο, το οποίο θα συνδυάζει διάφορες πτυχές του μπλε και του πράσινου λύσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων.
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων επεσήμαναν πολλές σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή, ιδίως τον σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς, ο οποίος ασκεί πίεση στην κατανόηση της ποικιλομορφίας των χρηστών κατά τη λήψη αποφάσεων σχεδιασμού.
Τα αποτελέσματα θα διατεθούν στο έργο EuPolis, του οποίου δικαιούχος και επιστημονικός εταίρος είναι το Europejskie Regionalne Centrum Ekohydrologii Polskiej Akademii Nauk του Łódź.
Στόχος του EuPOLIS είναι η εφαρμογή λύσεων κοντά στη φύση (Near Nature Solutions – NBS) στο δημόσιο χώρο, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών στον τομέα της βελτίωσης της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων του Łódź.
Η πόλη Łódź
Η πόλη Łódź, όταν ήταν οικισμός, βρισκόταν ανάμεσα σε δάση και μικρά ποτάμια. Αυτοί οι φυσικοί πόροι (ξύλο, νερό) κατέστησαν δυνατή τη μετατροπή του οικισμού της κλωστοϋφαντουργίας σε πόλη της κλωστοϋφαντουργίας, η οποία έγινε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας. Η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας και η οικονομική ανάπτυξη, προκάλεσαν τη σπάταλη χρήση των φυσικών πόρων και τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (αποψίλωση του δάσους του Łódź και υποβάθμιση του δικτύου των ποταμών).
Η έναρξη του πολιτικού μετασχηματισμού (1989) δρομολόγησε τη συστηματική βελτίωση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης. Το 1993, δημιουργήθηκε η αστική έννοια του “Πράσινου Κύκλου της Παράδοσης και του Πολιτισμού” – αφιερωμένη στην ολοκληρωμένη προστασία των φυσικών και πολιτιστικών αξιών, η οποία αποτελούνταν από διαμορφωμένες περιοχές πρασίνου (συμπεριλαμβανομένων πάρκων, νεκροταφείων) καθώς και ιστορικά οικιστικά και βιομηχανικά συγκροτήματα του Łódź, που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της πόλης, οι οποίες αργότερα έγιναν αναζωογονημένες περιοχές.
Το επόμενο βήμα προς τη συνεκτίμηση των φυσικών αξιών στις διαδικασίες ανάπτυξης της πόλης ήταν η ανάπτυξη του λεγόμενου μπλε-πράσινου δικτύου, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τη διαμόρφωση, την προστασία και την αποκατάσταση των χαμένων φυσικών αξιών της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Łódź.
Η ιδέα αυτή προϋποθέτει τη διαμόρφωση της μπλε-πράσινης υποδομής της πόλης σε ένα σύστημα χωρικά συνδεδεμένων φυσικών και οργανωμένων χώρων πρασίνου και την ανακατασκευή του δικτύου ποταμών της πόλης (οικολογικοί διάδρομοι).
Οι περιοχές αυτές προορίζονται να επιτελέσουν διάφορες λειτουργίες του οικοσυστήματος: περιβαλλοντικές (βιοκοινωνικές), λειτουργίες κατακράτησης, αναψυχής και τοπίου.Το 2010, η έννοια αυτή συμπεριλήφθηκε στη μελέτη των συνθηκών και των κατευθύνσεων της χωρικής ανάπτυξης της πόλης (ένα είδος γενικού σχεδίου στην Πολωνία), αντανακλώντας τις σύγχρονες τάσεις φυσικοποίησης της φύσης της πόλης (rewilding city) και αποτελώντας μια ολοκληρωμένη απάντηση στην ανάγκη προσαρμογής της πόλης στην κλιματική αλλαγή.
Οι δραστηριότητες υλοποίησης μέχρι στιγμής συνίστανται στην επαναδραστηριοποίηση των ποτάμιων οικοσυστημάτων της πόλης και στην προσαρμογή της πόλης με την οικοδόμηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα των μπλε και πράσινων υποδομών, που χρησιμεύουν στην αύξηση της ικανότητας του αστικού χώρου να συγκρατεί το νερό, καθώς και στο πρασίνισμα των δημόσιων χώρων.