Οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν διπλασιαστεί σε συχνότητα, θέτοντας τον ωκεανό υπό πίεση.
Στις 31 Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 20,96°C.
Φέτος, η ΕΕ διέθεσε 816,5 εκατομμύρια ευρώ σε 39 ξεχωριστές δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Η παρακολούθηση των θαλάσσιων θερμοκρασιών είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της υγείας των ωκεανών.
Μία εικόνα στις θάλασσες
Σύμφωνα με την Υπηρεσία της ΕΕ Copernicus το 2020, δύο ισχυρές καταιγίδες παρατηρήθηκαν στη Μεσόγειο. Η καταιγίδα Gloria ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός, που προκάλεσε ρεκόρ ύψη κυμάτων, ωκεάνια ρεύματα και ακραίες πλημμύρες κατά μήκος των ισπανικών ακτών της Μεσογείου και οδήγησε σε ανθρώπινα θύματα και εκατομμύρια σε οικονομικές ζημιές και ο Medicane Ianos – ένας από τους ισχυρότερους κυκλώνες που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο από το 1969 – έπληξε την ελληνική χερσόνησο προκαλώντας ανέμους 110 km/h, καταρρακτώδεις βροχές και ακραίες πλημμύρες, που οδήγησαν σε τέσσερα θύματα και σημαντικές ζημιές στις υποδομές.
Στη Βαλτική Θάλασσα, ασυνήθιστα υψηλοί θαλάσσιοι καύσωνες καταγράφηκαν τον χειμώνα του 2019/2020. Η μη εποχική αύξηση της θερμότητας των ωκεανών διέκοψε την έκταση του χειμερινού θαλάσσιου πάγου στην περιοχή, προκαλώντας τα χαμηλότερα επίπεδα θαλάσσιου πάγου που έχουν καταγραφεί από το 1720.
Marine heatwaves have doubled in frequency, placing the ocean under pressure.
On 31 July, the average sea surface temperature reached a record high of 20.96°C.
This year, we allocate €816.5 million across 39 distinct commitments to safeguard the world's oceans.#EUGreenDeal pic.twitter.com/QDTbij8i3F
— European Commission (@EU_Commission) August 30, 2023