Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική συνοχής στον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην παροχή βοήθειας σε όσους διαφεύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και στους ανθρώπους και τις περιοχές που τους υποδέχονται, επισήμανε, η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Πορτογάλο, Βάσκο Άλβες Κορδέιρο.
Η Ευρωπαία επίτροπος θωρεί ότι η πολιτική συνοχής αποτελεί ένα εργαλείο που ενοποιεί την ΕΕ και προς επιβεβαίωση αυτού ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, με αριθμούς, για τον πώς η πολιτική της ΕΕ για τη συνοχή βοήθησε τους Ευρωπαίους πολίτες, κάποιες φορές, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή βοήθεια στο πλαίσιο αυτό.
Μερικά από τα επιτεύγματα της Πολιτικής Συνοχής κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους είναι:
-Έχουν υποστηριχθεί 2,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας.
-Η ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε σε 560.000 νοικοκυριά.
– 640.000 χρήστες ενέργειας έχουν συνδεθεί σε έξυπνα δίκτυα.
– Δημιουργήθηκαν 6.000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ισοδυναμούν με 3.000 ανεμογεννήτριες.
Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία SAFE – ή «Υποστήριξη της προσιτής ενέργειας» – κινητοποιεί τη στήριξη της Συνοχής σε όσους πλήττονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ευάλωτα νοικοκυριά όσο και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από την έναρξη ισχύος του στις αρχές του τρέχοντος έτους, κινητοποιούνται για τον σκοπό αυτό 3,3 δισ. ευρώ. Είναι μια άλλη πολύ συγκεκριμένη έκφραση της ευρωπαϊκής μας αλληλεγγύης.
Σύμφωνα, δε, και με άλλα παραδείγματα στήριξης της ΕΕ κατά των υψηλών τιμών ενέργειας για τις ΜμΕ και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Σλοβακία έχει ήδη χρησιμοποιήσει χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής άνω των 650 εκατ. ευρώ για να συμπληρώσει το εθνικό της πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης, υποστηρίζοντας ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσουν τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς.
Οι πτυχές του συστήματος αντισταθμίζουν τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και το κόστος θερμότητας για τα νοικοκυριά και περιλαμβάνουν ειδική αντιστάθμιση τιμής ενέργειας για μικρούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δημιουργήθηκαν 6.000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ισοδυναμούν με 3.000 ανεμογεννήτριες.
Η Βουλγαρία έχει ήδη διαθέσει 24,3 εκατ. ευρώ από πόρους της Πολιτικής Συνοχής για μέτρα SAFE για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ η Ρουμανία έχει μεταφέρει κεφάλαια από το ΕΚΤ άνω των 50 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά στην πληρωμή των λογαριασμών τους για την ενέργεια.
Η φετινή χρονιά είναι χρονιά ορόσημο
Η φετινή χρονιά είναι ορόσημο όσον αφορά τον προγραμματισμό. Όχι μόνο επειδή τα προγράμματα 2014-2020 βρίσκονται πλέον στους τελευταίους μήνες εφαρμογής τους, αλλά και επειδή τα νέα προγράμματα 2021-2027 ξεκινούν.
Οι αιτήσεις πληρωμών για τα προγράμματα 2014-2020 έχουν ήδη διεκπεραιωθεί για το 85,1% των δαπανών, κάτι που είναι σύμφωνο με τις προηγούμενες περιόδους. Και οι πληρωμές επιταχύνονται, όχι μόνο επειδή τα έργα κλείνουν εγκαίρως, αλλά και λόγω των νέων ευελιξιών που προσφέρουν οι νέες πρωτοβουλίες CARE και SAFE που δημιουργήθηκαν .
Δράση Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη
Η CARE, αντιπροσωπεύει τη «Δράση Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη». Μέχρι στιγμής έχουν κινητοποιηθεί 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ πόρων της Συνοχής για τη στήριξη στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και απασχόλησης, καθώς και ιατρικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης των προσφύγων. Αυτό είναι ένα γρήγορο και απτό σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, με τους πρόσφυγες και με αυτούς που τους καλωσορίζουν.
Όσον αφορά τα νέα προγράμματα 2021-2027, 73 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε μια εξυπνότερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη. Αναμένεται να στηριχθούν 850.000 επιχειρήσεις και 1,3 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας.Μια πρωτοφανής στήριξη ύψους 92 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί σε μια πιο πράσινη Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει σχέδια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης 723.000 κατοικιών. Περιλαμβάνει επίσης την υποστήριξη για τη δημιουργία 9.600 μεγαβάτ παροχής ανανεώσιμης ενέργειας, που αντιστοιχεί σε 4.800 ανεμογεννήτριες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Υπογραμμίστηκε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, η Επενδυτική Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης του κορονοϊού (CRII) επέτρεψε στα κράτη μέλη να ανακατευθύνουν τα αδιάθετα κεφάλαια 2014-2020 σε δαπάνες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες περιλάμβαναν προσωρινά προγράμματα εργασίας, ψηφιακό εξοπλισμό για διαδικτυακά μαθήματα, μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες, ακόμη και εμβόλια. Χάρη σε αυτά τα μέτρα επαναπρογραμματίστηκαν περισσότερα από 24 δισ. ευρώ και κάλυψαν ανάγκες.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και στόχος της είναι η μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων εντός της ΕΕ.