Τον Ιούλιο, περίπου 87.000 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στην ΕΕ, αυξημένες κατά ένα πέμπτο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά συμβαδίζουν με τον μέσο αριθμό αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής φέτος.
Η ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) υποδηλώνει ότι οι αρχές ασύλου ΕΕ παραμένουν υπό πίεση από υψηλού επιπέδου ανάγκες προστασίας.
Τον Ιούλιο του 2023, υποβλήθηκαν περίπου 87.000 αιτήσεις σε χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά το ένα πέμπτο (20 %) σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022. Αυτός ο αριθμός είναι συνεπής με τον μέσο αριθμό μηνιαίων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος.
Όπως συνέβη εδώ και αρκετά χρόνια, το τοπίο διεθνούς προστασίας της Ευρώπης κυριαρχείται από Σύρους και Αφγανούς, οι οποίοι συνέχισαν να υποβάλλουν τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο τον Ιούλιο (15.000 και 9.000, αντίστοιχα).
Πράγματι, οι Σύροι υπέβαλαν πολύ περισσότερες αιτήσεις από ό,τι εκείνη την περίοδο πέρυσι (αύξηση 63 %), ενώ οι αιτήσεις στο Αφγανιστάν παρέμειναν σταθερές. Συνολικά, αυτές οι δύο υπηκοότητες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των αιτήσεων.
Γερμανία και Κύπρος υπό την μεγαλύτερη πίεση
Τον Ιούλιο του 2023, η Γερμανία διατήρησε τη θέση της μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως ο κύριος προορισμός για αιτούντες άσυλο, λαμβάνοντας περίπου 25.000 αιτήσεις (29 % του συνόλου). Η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν περίπου 12.000 αιτήσεις η καθεμία, ενώ η Ιταλία έλαβε περίπου 10.000 αιτήσεις. Συνολικά, αυτές οι τέσσερις χώρες έλαβαν τα δύο τρίτα όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.
Η αξιολόγηση των χωρών της ΕΕ που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο είναι σημαντική, αλλά όχι πάντα αξιόπιστος δείκτης της πίεσης που ασκείται στα κράτη μέλη. Οι χώρες της ΕΕ διαφέρουν σημαντικά ως προς το μέγεθος, τον πληθυσμό και τη διοικητική ικανότητα των συστημάτων ασύλου και υποδοχής τους.
Η Κύπρος, με το μικρό πληθυσμό της κάτω από ένα εκατομμύριο (905.000), έλαβε σχεδόν χίλιες αιτήσεις ασύλου τον Ιούλιο του 2023, ή περίπου 1 αίτημα ανά 1.000 κατοίκους. Μοναδικά, η Ουγγαρία δεν έλαβε καμία αίτηση τον Ιούλιο, πιθανότατα λόγω ειδικών απαιτήσεων που συνδέονται με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων που εισήχθη τον Μάιο του 2020.
Περισσότερες εκκρεμείς αποφάσεις
Τον Ιούλιο, το ποσοστό αναγνώρισης διαμορφώθηκε στο 42 %, σύμφωνα με τη συνολική τάση του περασμένου έτους όσον αφορά τον αριθμό των αποφάσεων που χορηγούν είτε καθεστώς πρόσφυγα είτε επικουρική προστασία.
Στο τέλος του μήνα, υπήρχαν περίπου 687.000 υποθέσεις που εκκρεμούσαν απόφαση σε πρώτο βαθμό στις χώρες της ΕΕ+, σημειώνοντας αύξηση κατά 34 %, από έτος σε έτος.
Εκτός από τον Απρίλιο του 2023, αυτό είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις αρχές του 2017, όταν οι χώρες της ΕΕ+ επεξεργάζονταν ακόμη τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της λεγόμενης μεταναστευτικής κρίσης 2015 – 2016.
Γενικά, οι υπηκοότητες που υποβάλλουν τις περισσότερες αιτήσεις τείνουν να έχουν και τις περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις. Πράγματι, οι Σύροι (89.000) και οι Αφγανοί (69.000) είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο εκκρεμών υποθέσεων, αντίστοιχα, τον Ιούλιο.
Φωτογραφία EU Agency for Asylum – EUAA