Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μετακομίσετε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία για να αναζητήσετε εργασία και να εργαστείτε.
Ωστόσο, η χρήση αυτού του δικαιώματος μπορεί ορισμένες φορές να φαντάζει ως ένα εξαιρετικά απαιτητικό και δύσκολο εγχείρημα. Σκοπός του EURES ακριβώς είναι να βοηθήσει και να στηρίξει τα άτομα που αναζητούν εργασία, καθώς και τους εργοδότες.
Αυτό συνεπάγεται την παροχή ευρέος φάσματος υπηρεσιών οι οποίες είναι διαθέσιμες στη διαδικτυακή πύλη του EURES ή παρέχονται μέσω του τεράστιου ανθρώπινου δικτύου των περισσότερων από χιλίων συμβούλων που εργάζονται στις οργανώσεις μέλη και στις οργανώσεις εταίρους του EURES.
Οι υπηρεσίες EURES
Οι υπηρεσίες EURES προς τα άτομα που αναζητούν εργασία και τους εργοδότες περιλαμβάνουν:
- Αντιστοίχιση κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων στη διαδικτυακή πύλη του EURES
- Πληροφορίες και υπηρεσίες καθοδήγησης και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες
- Πρόσβαση σε πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η φορολογία, οι συντάξεις, η υγειονομική ασφάλιση και η κοινωνική ασφάλιση
- Ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης για διασυνοριακούς εργαζομένους και εργοδότες
- Στήριξη ειδικών ομάδων στο πλαίσιο του “EURES Targeted Mobility Schemes”
- Υποστήριξη δυναμικών εκδηλώσεων πρόσληψης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ευρωπαϊκές Ημερίδες για την απασχόληση»
- Ενημέρωση και πρόσβαση σε βοήθεια μετά την πρόσληψη, όπως γλωσσική κατάρτιση και υποστήριξη της ένταξης στη χώρα προορισμού
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του EURES μπορείτε να επισκεφθείτε τα διάφορα τμήματα αυτού του διαδικτυακού τόπου, να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών και των εταίρων του EURES στη σελίδα το EURES στη χώρα σας ή να έλθετε σε άμεση επαφή με έναν σύμβουλο EURES μέσω τηλεφώνου ή ταχυδρομείου ή διαδικτυακής συνομιλίας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το γραφείο υποστήριξης του EURES για βοήθεια στη χρήση της δικτυακής πύλης ή τυχόν άλλες ερωτήσεις.
Δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης
Το EURES είναι ένα δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης που καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμού (ECO)
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το δίκτυο συντονίζεται από το ευρωπαϊκό γραφείο συντονισμού (ECO) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ECO είναι επίσης υπεύθυνο για τη διαχείριση της δικτυακής πύλης EURES.
Εθνικά Γραφεία Συντονισμού (NCO)
Κάθε χώρα έχει ορίσει ένα εθνικό γραφείο συντονισμού για το EURES, το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό του εθνικού δικτύου των μελών και των εταίρων.
Μέλη και εταίροι του EURES
Οι υπηρεσίες προς άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες παρέχονται από τα μέλη και τους εταίρους του EURES.
Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης μπορούν να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο, δεδομένου ότι συμμετέχουν πάντα και παρέχουν υπηρεσίες ως μέλη του EURES. Άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί απασχόλησης που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα που αναζητούν εργασία και σε εργοδότες μπορούν επίσης να συμμετέχουν είτε ως μέλη του EURES είτε ως εταίροι του EURES ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Ένα μέλος EURES παρέχει το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών EURES ενώ ένας εταίρος EURES έχει πιο περιορισμένη προσφορά υπηρεσιών ανάλογα με το μέγεθος του οργανισμού ή τη φύση των άλλων υπηρεσιών που παρέχει συνήθως. Βρείτε ποιοι είναι και πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους επιλέγοντας μια χώρα από ΕΔΩ
Το δίκτυο EURES
Το δίκτυο EURES εγκαινιάστηκε το 1994 ως δίκτυο των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης στις χώρες ΕΕ/ΕΟΧ, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλες οργανώσεις, όπως συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, έχουν επίσης συμμετάσχει, ιδίως με συγκεκριμένες συμπράξεις σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διασυνοριακών μετακινήσεων (μεταξύ κατοικίας και εργασίας).
Το EURES υποβλήθηκε σε μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/589 του EURES , με σκοπό να καταστεί ένα μέσο πιο ισχυρό και αποτελεσματικό για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας και τη βελτίωση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.
Ένας από τους κύριους στόχους του κανονισμού EURES είναι η επέκταση και η διεύρυνση του δικτύου ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι οργανισμοί, προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες, καθοδήγηση και υπηρεσίες πρόσληψης σε ένα ακόμη ευρύτερο κοινό ατόμων που αναζητούν εργασία και εργοδοτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για τον σκοπό αυτό, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ/του ΕΟΧ πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή εθνικά συστήματα εισδοχής οργανώσεων στις αντίστοιχες χώρες τους για να γίνουν μέλη και εταίροι του EURES. Κάθε οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες απασχόλησης είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στο δίκτυο εφόσον πληροί τα κοινά κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό EURES, καθώς και τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του οικείου εθνικού συστήματος εισδοχής.
Ορισμένες βασικές απαιτήσεις
Για να γίνει μέλος του EURES , ένας οργανισμός πρέπει να παρέχει όλες τις ακόλουθες τρεις υπηρεσίες:
- Συμβολή στη συγκέντρωση κενών θέσεων εργασίας μέσω της διαβίβασης δεδομένων στη διαδικτυακή πύλη του EURES
- Συμβολή στη συγκέντρωση των αιτήσεων εργασίας και των βιογραφικών σημειωμάτων μέσω της διαβίβασης δεδομένων στη διαδικτυακή πύλη του EURES
- Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών απευθείας στα άτομα που αναζητούν εργασία και στους εργοδότες (ενημέρωση, καθοδήγηση, στήριξη μετά την πρόσληψη)
Ένας εταίρος του EURES πρέπει να παρέχει τουλάχιστον μία από τις τρεις προαναφερθείσες υπηρεσίες και να αιτιολογεί ότι δεν μπορεί να παρέχει όλες τις υπηρεσίες ενός μέλους, π.χ. λόγω του μεγέθους του, των περιορισμένων πόρων του ή της φύσης των άλλων υπηρεσιών που παρέχει συνήθως.
Όλα τα μέλη και οι εταίροι του EURES πρέπει να πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια που απαριθμούνται στον κανονισμό EURES όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών (π.χ. συμμόρφωση με τα πρότυπα εργασίας και τη νομοθεσία, ικανότητα παροχής υπηρεσιών, δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους εργαζομένους) και τη συμμετοχή στο δίκτυο EURES (π.χ. παροχή δεδομένων σύμφωνα με τα πρότυπα και τους μορφότυπους, τον προγραμματισμό και την υποβολή εκθέσεων, την κατανομή και την κατάρτιση του προσωπικού).