Αναδημοσίευση από eupolis-project.eu
Το κλίμα καθορίζει κάθε πτυχή της ζωής στον πλανήτη με τις αλλαγές του να επηρεάζουν αρνητικά κάθε ζωντανό ον στη Γη.
Οι επιστήμονες έχουν επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων της καύσης πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι σύγχρονοι ερευνητές διαθέτουν τη γνώση, τα εργαλεία και τους πόρους για να αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση, τις μελλοντικές εξελίξεις και τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και αποτελεί σοβαρή απειλή για τα οικοσυστήματα, ακόμη και για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Η έρευνα, τα δεδομένα και οι υπηρεσίες για το κλίμα βασίζονται σε πολύπλοκη αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ πολλών οργανισμών, ιδρυμάτων, ενώσεων και ατόμων σε όλο τον κόσμο που εργάζονται σε συνέργεια και προσπαθούν να αξιολογήσουν κάθε μεμονωμένη πληροφορία.
Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό το πολύπλοκο δίκτυο είναι ανεπαρκές για να ξεκινήσει μια παγκόσμια απόκριση ικανή να σταματήσει τις συνεχιζόμενες διαδικασίες και, τελικά, να αποκαταστήσει εκείνες τις πτυχές της φύσης και του ανθρώπινου περιβάλλοντος που δεν έχουν ακόμη χάσει την ουσία τους.
Υπό αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να επεκταθεί το δίκτυο επαγγελματιών και να εισαχθούν εναλλακτικές φωνές που κυμαίνονται από παιδιά σχολικής ηλικίας και νέους, μέσω δασκάλων και πολιτών, έως επαγγέλματα από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως καλλιτέχνες, δημιουργικοί επαγγελματίες και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.
Η Ευρώπη ως ήπειρος κινδυνεύει ιδιαίτερα, με πολλές από τις περιοχές της να αντιμετωπίζουν ακόμη πιο σοβαρά αποτελέσματα. Η άνοδος της αύξησης της θερμοκρασίας στην Ευρώπη είναι διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, και είναι περίπου 2,3°C το 2022. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑΕ) αντιμετωπίζει τακτικά ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασίες και καύσωνες.
Με σκοπό την πλοήγηση της συμμετοχής του κοινού και του ενδιαφέροντος για την κλιματική έρευνα, δεδομένα και υπηρεσίες, η πρόσκληση art+science στο πλαίσιο του έργου Climateurope2* στοχεύει στην καλλιτεχνική εξερεύνηση των κλιματικών συστημάτων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της δημιουργίας ενός διεπιστημονικού ψηφιακού έργου τέχνης που θα περιηγηθεί και θα παρουσιαστεί σε διαφορετικά πλαίσια σε αυτήν την περιοχή.
Επομένως, αυτή η πρόσκληση καλεί τους καλλιτέχνες να διερευνήσουν τις δυνατότητες των κλιματικών δεδομένων, της έρευνας και των υπηρεσιών για την υποστήριξη της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, προσφέροντας μια διαμονή που περιλαμβάνει υποστήριξη καθοδήγησης, καλλιτεχνική έρευνα και παραγωγή ψηφιακού έργου τέχνης.
Οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους διαθέσιμους πόρους, την ειδική τεχνογνωσία, τις τεχνικές απαιτήσεις και τη γεωγραφική εστίαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη διαμονή να πραγματοποιείται στο Βελιγράδι της Σερβίας έως και έξι μήνες μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή έως τις 14 Νοεμβρίου και καλεί μεμονωμένους καλλιτέχνες ή ομάδες έως 5 μελών να υποβάλουν αίτηση και να αναπτύξουν ψηφιακό περιεχόμενο με θέμα τις κλιματικές υπηρεσίες.
🌍 Reminder: Calling all #artists!
Don't miss our OPEN CALL:
> Win Belgrade residency
> Get mentorship
> Create digital artApply by Nov 14, 2023. Individual or group, all welcome!
👉 Details & application: https://t.co/WtGEFZUaGz pic.twitter.com/HSlcxdchD3
— Climateurope2 (@climateurope2) October 30, 2023
Αναζητείται μια ιδέα/πρόταση/σχέδιο ιδέας που θα αξιολογηθεί και που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την καθιέρωση της 6μηνης διαδικασίας. Μπορείτε να βρείτε τις αντίστοιχες οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή εδώ και την αίτηση συμμετοχής εδώ .
Κριτήρια
- Απόκριση στην κλήση και συνάφεια με τις κλιματικές υπηρεσίες
- Σκοπιμότητα εντός του δεδομένου χρόνου και προϋπολογισμού
- Ευθυγράμμιση με το πλαίσιο και τους στόχους του έργου Climateurope2
- Βιωσιμότητα και αντίκτυπος πέρα από τη διάρκεια της ανοιχτής πρόσκλησης
- Συμμόρφωση με νομικούς και ηθικούς λόγους
Προσφέρεται
- Επιμέλεια και καθοδήγηση προγράμματος διάρκειας 6 μηνών
- Εμπειρογνώμονας και καθοδήγηση παραγωγής
- Ενεργές ανταλλαγές με τοπικούς ερευνητές και ειδικούς
- Χρήση των πόρων και του φυσικού χώρου του CPN
- Τεχνική υποστήριξη και logistics
Έργο και τοπικοί εταίροι
- Βαρκελώνη Υπερυπολογιστικό Κέντρο, Ισπανία
- Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, Ιταλία
- Δημοκρατικό Υδρομετεωρολογικό Ινστιτούτο Σερβίας
- Σχολή Φυσικής, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Σερβία
Το Climateurope2 είναι ένα έργο του προγράμματος “Horizon Europe 4,5” ετών που αντιμετωπίζει την ανάγκη για έγκαιρη παράδοση και αποτελεσματική χρήση των κλιματικών πληροφοριών. Το έργο στοχεύει να υποστηρίξει την κοινότητα των κλιματικών υπηρεσιών και να προτείνει διαδικασίες τυποποίησης για μελλοντικές δίκαιες και ποιοτικά εξασφαλισμένες κλιματικές υπηρεσίες, χρήσιμες για τη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Για τυχόν επιπλέον ερωτήσεις και διευκρινίσεις στο: artandscience@cpn.rs