THE SNEAKERS
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Europe Direct Piraeus
  • ΝΕΑ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία
Χωρίς αποτελέσματα
Προβολή όλων
Europe Direct Piraeus
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Europe Direct Piraeus
  • ΝΕΑ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία
Χωρίς αποτελέσματα
Προβολή όλων
Europe Direct Piraeus
Χωρίς αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διαδικτυακό μίσος: Στοχεύει περισσότερο στις γυναίκες σε Aφρικανούς – Ρομά & Εβραίους

06/12/2023
Νέα
Διαδικτυακό μίσος: Στοχεύει περισσότερο στις γυναίκες σε Aφρικανούς – Ρομά & Εβραίους
Share on FacebookShare on Twitter

Τα υβριστικά σχόλια, η παρενόχληση και η υποκίνηση σε βία περνούν εύκολα μέσω των εργαλείων ελέγχου περιεχομένου των διαδικτυακών πλατφορμών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA – European Union Agency for Fundamental Rights).

Είναι φανερό  ότι το περισσότερο διαδικτυακό μίσος στοχεύει γυναίκες, αλλά επηρεάζονται επίσης άτομα αφρικανικής καταγωγής, Ρομά και Εβραίοι.

Η έλλειψη πρόσβασης στα δεδομένα των πλατφορμών και η κατανόηση του τι συνιστά ρητορική μίσους εμποδίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μίσους στο διαδίκτυο. Η FRA ζητά περισσότερη διαφάνεια και καθοδήγηση για να διασφαλιστεί ένας ασφαλέστερος διαδικτυακός χώρος για όλους.

Η έκθεση εποπτείας περιεχομένου στο διαδίκτυο του FRA εξετάζει τις προκλήσεις του εντοπισμού και της κατάργησης της ρητορικής μίσους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τονίζει ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός της διαδικτυακής ρητορικής μίσους. Τα διαδικτυακά συστήματα εποπτείας περιεχομένου δεν είναι επίσης ανοιχτά στον έλεγχο των ερευνητών. Αυτό καθιστά δύσκολη την πλήρη εικόνα της έκτασης του διαδικτυακού μίσους και εμποδίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

Η ανάλυση του FRA των αναρτήσεων και των σχολίων που δημοσιεύτηκαν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 αποκαλύπτει:

Εκτεταμένο διαδικτυακό μίσος – από τις 1.500 αναρτήσεις που έχουν ήδη αξιολογηθεί από τα εργαλεία εποπτείας περιεχομένου, περισσότερες από τις μισές (53%) εξακολουθούν να θεωρούνται μίσος από τους ανθρώπινους κωδικοποιητές.

Μισογυνισμός – οι γυναίκες είναι οι κύριοι στόχοι του διαδικτυακού μίσους σε όλες τις πλατφόρμες και τις χώρες που ερευνήθηκαν. Η περισσότερη ρητορική μίσους προς τις γυναίκες περιλαμβάνει υβριστική γλώσσα, παρενόχληση και υποκίνηση σεξουαλικής βίας.
Αρνητικά στερεότυπα – άτομα αφρικανικής καταγωγής, Ρομά και Εβραίοι είναι συχνότερα στόχοι αρνητικών στερεοτύπων.
Παρενόχληση – σχεδόν οι μισές (47%) όλων των αναρτήσεων μίσους αποτελούν άμεση παρενόχληση.

🚨Women face more #OnlineHate than other groups, finds a new #EURightsAgency report.
To better protect women online, we call for:
➡️More guidance
➡️Better protection by #SocialMedia firms
➡️@coe Istanbul Convention ratification by all EU Member States
🔗https://t.co/zg3A46JbMV pic.twitter.com/87VF5nluIi

— EU Fundamental Rights ➡️ #HumanRights (@EURightsAgency) December 6, 2023

Για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού μίσους, η ΕΕ και οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει:

Παρέχουν ασφαλέστερο διαδικτυακό χώρο για όλους – για να αποφευχθεί το διαδικτυακό μίσος, οι πλατφόρμες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε προστατευμένα χαρακτηριστικά όπως το φύλο και η εθνικότητα στις προσπάθειες ελέγχου και παρακολούθησης του περιεχομένου τους. Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το X (πρώην Twitter) ή το YouTube, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον μισογυνισμό στην αξιολόγηση κινδύνου και στα μέτρα μετριασμού τους βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καλύτερη προστασία των γυναικών στο διαδίκτυο.

Παρέχουν περισσότερη καθοδήγηση – δεν είναι πάντα σαφές τι θεωρείται ρητορική μίσους και τι προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου. Η ΕΕ και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες οδηγίες για τον εντοπισμό του παράνομου διαδικτυακού μίσους.

Καταγράφουν όλες τις μορφές διαδικτυακού μίσους – για να διασφαλιστεί ότι εντοπίζονται διαφορετικοί τύποι διαδικτυακού μίσους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν και να χρηματοδοτήσουν ένα δίκτυο αξιόπιστων επισημάνσεων, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Η αστυνομία, οι συντονιστές περιεχομένου και οι επισημάνσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πλατφόρμες δεν χάνουν ή αφαιρούν υπερβολικά περιεχόμενο.

Δοκιμή τεχνολογίας για μεροληψία – οι πάροχοι και οι χρήστες αυτοματοποιημένων εργαλείων εποπτείας περιεχομένου θα πρέπει να δοκιμάσουν την τεχνολογία τους για μεροληψία για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από διακρίσεις, όπως τόνισε επίσης η προηγούμενη έκθεση του FRA για την προκατάληψη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Διασφάλιση πρόσβασης σε δεδομένα για ανεξάρτητη έρευνα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου των ίδιων των πλατφορμών στο πλαίσιο του DSA συμπληρώνονται από ανεξάρτητη έρευνα. Μόνο μια ποικιλία προσεγγίσεων και δοκιμών θα παράσχει μια πλήρη εικόνα του είδους μίσους που δεν εντοπίζεται και δεν καταργείται σωστά και ποιος είναι ο αντίκτυπος στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων.

Η έκθεση καλύπτει τέσσερις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Reddit, Telegram, X και YouTube) στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Η FRA δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα από το Facebook και το Instagram για αυτήν την έρευνα.

Μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, η FRA συγκέντρωσε σχεδόν 350.000 αναρτήσεις και σχόλια με βάση συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Οι ανθρώπινοι κωδικοποιητές αξιολόγησαν περίπου 400 τυχαίες αναρτήσεις από κάθε χώρα για να προσδιορίσουν αν ήταν μίσος.

Στη συνέχεια, 40 τυχαίες αναρτήσεις αξιολογήθηκαν με περισσότερες λεπτομέρειες από κωδικοποιητές και νομικούς εμπειρογνώμονες. Αυτή η αναφορά δείχνει τους διαφορετικούς τύπους ρητορικής μίσους που εντοπίζονται στις χώρες, τις ομάδες-στόχους και τις πλατφόρμες που καλύπτονται.

Tags: European Union Agency for Fundamental RightsFRAΔιαδικτυακό μίσοςΕβραίοιΡομά

Σχετικά Άρθρα

Ενημέρωση των μαθητών του 3ου ΕΠΑΛ Πειραιά
Αρχείο

Ενημέρωση των μαθητών του 3ου ΕΠΑΛ Πειραιά

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" (EPAS), το Europe Direct Piraeus είχε τη χαρά να επισκεφθεί...

14/05/2025
Εκδηλώσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, στις 9/5/2025 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στις...

14/05/2025
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το 58% των Ελλήνων θέλει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2024… Και το 73% θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ΕΕ

Το 58% των Ελλήνων θέλει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2024... Και το 73% θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ΕΕ

europa futureu europa futureu europa futureu
Your Europe Your Europe Your Europe
Europe publications office Europe publications office Europe publications office
Europe learning Europe learning Europe learning

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Προσλήψεις 440 αξιωματικών στη Frontex… Αιτήσεις μέχρι 22/8

    Προσλήψεις 440 αξιωματικών στη Frontex… Αιτήσεις μέχρι 22/8

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • HeART of Europe 2025 – Πανευρωπαϊκός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός για Παιδιά & Εφήβους

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί την ημέρα της Ευρώπης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • ​​Έχετε σκεφτεί να ζήσετε & να εργαστείτε σε άλλη χώρα; Η Δανία μπορεί να είναι η ιδανική πρόταση

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Σήμανση CE… Τι ακριβώς σημαίνει και τι μας δείχνει

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Europe Direct Piraeus

Προστασία δεδομένων — Δήλωση περί απορρήτου Europe Direct

© 2021 europedirectpiraeus.gr - Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Πειραιά. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Europe Direct Piraeus
  • Νέα
  • Εκδηλώσεις
  • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Επικοινωνία
Χωρίς αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προστασία δεδομένων — Δήλωση περί απορρήτου Europe Direct
© 2021 europedirectpiraeus.gr - Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Πειραιά. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.