15 εταίροι κοινοπραξίας, συμπεριλαμβανομένων των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (TSO), των Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής (DSO), περιβαλλοντικών ΜΚΟ και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι συνεργάτες για την προστασία των πτηνών.
Η Εθνική Επιτροπή Πτηνοπανίδας (CNA) με έδρα τη Γαλλία είναι ο εμπνευστής του έργου SafeLines4Birds. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα συντονισμού μεταξύ των ΜΚΟ προστασίας της φύσης και των διαχειριστών δικτύων προκειμένου να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες για τη μείωση των επιπτώσεων των γραμμών μεταφοράς ενέργειας στα πτηνά.
Με την υποστήριξη της ΕΕ
Το έργο SafeLines4Birds έχει προϋπολογισμό άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα.
Στο πλαίσιο του υποπρογραμματισμού* περιβάλλοντος, παρέχει χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διακυβέρνηση, την αποδοτικότητα των πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και το περιβάλλον.
Στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, υπάρχουν περισσότερα από 180.000 χλμ ηλεκτρικών γραμμών υψηλής και πολύ υψηλής τάσης και 1,65 εκατομμύρια χλμ γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης.
Χωρίς κατάλληλα μέτρα μετριασμού και ειδικά όταν διασχίζουν σημαντικές περιοχές για τα πουλιά, οι γραμμές ηλεκτροδότησης μπορούν να αποτελέσουν θανατηφόρα απειλή για πολλά είδη.
Για ορισμένα είδη, αυτός ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που αποτελεί πραγματική απειλή για τη βιωσιμότητα του πληθυσμού.
Οι κύριες απειλές για τα πουλιά είναι
Σύγκρουση
Ο κίνδυνος σύγκρουσης με τις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από την ορατότητα του αγωγού ή του καλωδίου της γης στο πουλί, την ικανότητά τους να τους αποφεύγουν και ένα ευρύ φάσμα άλλων ειδικών παραγόντων ειδικών, ειδικών για τη θέση και της γραμμής ενέργειας. Συγκρούσεις μπορεί να συμβούν τόσο στα δίκτυα διανομής όσο και στα δίκτυα μεταφοράς.
Μαζί με τα χαρακτηριστικά της υποδομής (διάμετρος καλωδίου, διαμόρφωση πυλώνα και ύψος), περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η τοπογραφία, τα ενδιαιτήματα, οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες φωτός μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πιθανότητα σύγκρουσης πουλιών με ηλεκτροφόρα καλώδια. Για παράδειγμα, τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τις τακτικές διαδρομές μετανάστευσης των ειδών πτηνών μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά και ο κίνδυνος σύγκρουσης με αυτές τις υποδομές είναι μια σημαντική αιτία θνησιμότητας για ορισμένα είδη πτηνών.
Every year millions of birds die from electrocution or collision with power lines🐦
That’s why our #LIFEAmplifier @SafeLines4Birds works to reduce the mortality of at least 13 bird species by isolating cables & installing beacons🚨
👉 https://t.co/eATmwAAPsq#Natura2000 pic.twitter.com/Uko4sOIxD4
— LIFE Programme (@LIFEprogramme) January 8, 2024
Ηλεκτροπληξία
Η ηλεκτροπληξία είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται κυρίως με τον τύπο μέσης τάσης των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, εκεί όπου είδη πτηνών κουρνιάζουν μπορεί να υποστούν ηλεκτροπληξία λόγω μικρής απόστασης μεταξύ των αγωγών ή μεταξύ των αγωγών και του πόλου ισχύος.
Η θνησιμότητα που προκαλείται από ηλεκτροπληξία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβίωση ορισμένων ειδών πτηνών και να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών χιλιάδων πουλιών κάθε χρόνο.
Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αποδίδεται σε διάφορες μεταβλητές:
Ειδικά για το είδος χαρακτηριστικά, μέγεθος και συμπεριφορά
Περιβάλλουσες συνθήκες όπως η εγγύτητα των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις δραστηριότητες των πτηνών. Για παράδειγμα, ορισμένα είδη όπως οι Λευκοί Πελαργοί χρησιμοποιούν τον πύργο ισχύος ως τόπους φωλιάς
Συνδυασμός δύο ειδικών χαρακτηριστικών για τα ηλεκτροφόρα καλώδια: του σχεδιασμού και των υλικών που χρησιμοποιούνται
Διατάραξη
Τα μεγάλα αρπακτικά πτηνά, όπως οι γενειοφόροι γύπες ή οι ψαραετοί, αλλά και άλλα είδη όπως οι πελαργοί, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ενόχληση κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη εγκατάλειψη της φωλιάς, αφήνοντάς την ανοιχτή στα αρπακτικά ή σε ανεπιτυχή αναπαραγωγή.
Ως εκ τούτου, η έλλειψη πληθυσμιακής αύξησης μπορεί τελικά να οδηγήσει στην εξαφάνιση αυτών των ειδών στην περιοχή. Αυτός ο αντίκτυπος θα είναι ακόμη πιο δραματικός εάν το μέγεθος του πληθυσμού είναι ήδη χαμηλό. Η διαταραχή αφορά όλες τις εργασίες συντήρησης ή παρακολούθησης σε γραμμές και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να επηρεάσουν την αναπαραγωγή ορισμένων ειδών. Είτε προκαλούνται από εργάτες συντήρησης που φροντίζουν τους πυλώνες είτε από ελικόπτερο που πετά πάνω από το κεφάλι (π.χ. για συντήρηση, για τοποθέτηση εκτροπέων πτήσης πουλιών), όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αναστάτωση.
*Τα έργα προσαρμογής και διακυβέρνησης στην κλιματική αλλαγή χρηματοδοτούνται μέσω του υποπρογράμματος δράσης για το κλίμα. Η διάρκεια του έργου είναι 72 μήνες, ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2023 και τελειώνει τον Δεκέμβριο του 2028. Ο επίσημος τίτλος του έργου είναι η Life21-NAT-FR-Life Safelines4birds με τον αριθμό ταυτοποίησης Life21-NAT-FR-101073826 Safelines4birds.